נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ אמר היום (שישי) כי "לא נראה שהאיראנים מבינים שאין להם שום קלפים, מלבד סחיטה קצרת טווח של העולם באמצעות שימוש בנתיבי מים בינלאומיים. הסיבה היחידה שהם עדיין בחיים היום היא כדי לנהל משא ומתן. האיראנים טובים יותר בהתמודדות עם תקשורת ה'פייק ניוז' וב'יחסי ציבור' מאשר בלחימה".
בנוסף הצהיר טראמפ כי מדינתו נערכת לחידוש פעולה צבאית נגד איראן אם המגעים המתנהלים בפקיסטן לא יבשילו להסכם, והדגיש כי ההכרעה צפויה להתברר בזמן הקרוב. בריאיון טלפוני ל"ניו יורק פוסט" אמר טראמפ כי ספינות המלחמה האמריקניות כבר נטענות מחדש בתחמושת ובכלי נשק, לקראת אפשרות של חידוש התקיפות.
"אנחנו נגלה בתוך כ-24 שעות. נדע בקרוב מאוד", אמר טראמפ בהתייחסו לסיכויי הצלחת השיחות. לדבריו, "אנחנו בעיצומו של אתחול. אנחנו טוענים את הספינות בתחמושת הטובה ביותר, בכלי הנשק הטובים ביותר שנוצרו אי פעם - אפילו טובים יותר ממה שהשתמשנו בו בעבר, וכבר אז פוצצנו אותם לחתיכות".
הנשיא הוסיף כי אם לא יושג הסכם, ארה"ב לא תהסס להשתמש בכוח: "ואם לא יהיה לנו הסכם, נשתמש בהם, ונשתמש בהם בצורה מאוד אפקטיבית". עוד ציין כי קיים פער בין המסרים שמעבירה איראן בשיחות לבין הצהרותיה הפומביות: "מולנו הם אומרים שהם נפטרים מכל הנשק הגרעיני, שהכל נעלם. ואז הם יוצאים לתקשורת ואומרים: 'לא, אנחנו רוצים להעשיר'. אז נראה".
הדברים נאמרו על רקע יציאת משלחת אמריקנית בכירה לאסלאמאבאד, בראשות סגן הנשיא ג'יי.די. ואנס, אליה מצטרפים שליחי הנשיא סטיב ויטקוף וג'ארד קושנר, במטרה לנהל משא ומתן עם איראן על הסכם כולל לאחר הפסקת האש בת השבועיים שנכנסה לתוקף השבוע. בבית הלבן הדגישו כי הנשיא הטיל על השלושה להוביל את המגעים, בסיוע גורמים מהמועצה לביטחון לאומי, מחלקת המדינה וממחלקת המלחמה.
לפי הודעת הבית הלבן לרשת "פוקס ניוז", הנשיא "אופטימי כי ניתן להגיע להסכם שיוביל לשלום מתמשך במזרח התיכון", והוסיף כי "לנשיא טראמפ רקורד מוכח של השגת עסקאות טובות בשם ארצות הברית והעם האמריקני, והוא יקבל רק הסכם שמציב את אמריקה תחילה".
במקביל, סגן הנשיא ואנס הביע אופטימיות זהירה טרם יציאתו לשיחות: "אנחנו מצפים למשא ומתן. אני חושב שהוא יהיה חיובי". עם זאת, הבהיר כי וושינגטון תבחן את כוונות טהרן: "כפי שנשיא ארה"ב אמר, אם האיראנים מוכנים לנהל משא ומתן בתום לב, אנחנו בהחלט מוכנים להושיט יד. אם הם ינסו לשחק איתנו, הם יגלו שצוות המשא ומתן לא יהיה כל כך קשוב".
"אנחנו ננסה לקיים משא ומתן חיובי. הנשיא נתן לנו הנחיות די ברורות, ונראה", הוסיף.
מנגד, באיראן מציבים תנאים מוקדמים לפתיחת השיחות. יו"ר הפרלמנט האיראני, מוחמד באקר קאליבאף, טען כי שני צעדים שסוכמו טרם יושמו: "שניים מהאמצעים שהוסכמו הדדית בין הצדדים טרם יושמו: הפסקת אש בלבנון ושחרור הנכסים החסומים של איראן לפני פתיחת המשא ומתן. שני עניינים אלה חייבים להתממש לפני שהמשא ומתן יחל".
אם מדובר בדרישה לשחרור נכסים איראניים מוקפאים במערב, ייתכן שמדובר בהקשחת עמדות מצד טהרן ערב פתיחת השיחות. על פי הדיווחים, המגעים צפויים לעסוק בדרישת ארה"ב להעברת אורניום מועשר, בהמשך לפתיחת מצרי הורמוז לשיט בינלאומי, וכן בסוגיות תוכנית הטילים הבליסטיים והסרת הסנקציות ממשטר האייתוללות.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
