מפקד זרוע היבשה, אלוף נדב לוטן, נפגש אתמול (שלישי) עם תא"ל (במיל') גיא חזות, הקצין שחיבר את המצגת שבה טען כי "מרכבות גדעון" לא השיג את מטרותיו. בצבא זעמו על חזות שהציג על דעת עצמו שקפים במצגת שערך, בה טען כי השיטה שנבחרה לשלב ב' מנוגדת להיגיון המבצעי ולהמלצות הידועות מהעבר.
הרמטכ"ל זמיר: "מתקדמים עם המאמצים לפעולה בעיר עזה, פגענו בחמאס פגיעה קשה"// דובר צה"ל
השקפים המדוברים, אותם הוסיף חזות למצגת שהוצגה בפורומי למידה של אנשי מילואים, חוברו על דעת עצמו וללא אישור.
בצה"ל בחרו שלא להעניש את תא"ל חזות, הגם שצמרת הצבא זועמת עליו, כאשר גורם בכיר ששוחח עם "ישראל היום" הסביר, כי חלק מהשיקולים הם חוסר הרצון "להיכנס לפינה שבה יטענו שהצבא, כביכול, לא מסוגל לשמוע ביקורת". לאחר שקיבל הערה, תא"ל חזות התנצל עמוקות על הנזק שגרם.
כאמור, במסמכים החתומים על שמו של תא"ל חזות, נאמר כי הדרך שבה צה"ל מתכוון לנהל את הלחימה במבצע בעזה אינה כוללת את המהלכים החיוניים לניצחון. המסמך מציין שלוש פעולות מרכזיות שלא בוצעו ולא מתוכננות: מצור מלא, ניתוק ארגון הגרילה מהאוכלוסייה האזרחית, ושיבוש צירי האספקה.
המסמך טוען כי ניתן לעשות זאת באמצעות מהלכים נדרשים שלא בוצעו עד כה, כולל פעולה בעצימות גבוהה, כיתור שטח ובידוד בין תאי שטח. עוד מוזכרים: ניתוק ארגון הגרילה מהאוכלוסייה, שילוב כוח צבאי עם מהלכים לשיפור חיי האוכלוסייה, שליטה בשטח ומניעת ערי מקלט וניתוק צירי אספקה לגרילה.
בתגובה, בכירים בצה"ל טענו כי "מבצע 'מרכבות גדעון' עמד ביעדיו" והביא לשליטה בשלושת רבעי שטח הרצועה וחיסול כ-2000 מחבלים.
בהערה שנרשמה לתא"ל חזות, הבהיר בפניו האלוף לוטן בבירור מולו כי למצגת המדוברת נכנסה גם דעתו האישית של חזות והדבר אינו מקובל. בפורום המפקדים והלוחמים במילואים העבירו תגובה חריפה. "לכל מי שהתלבט האם הקונספציה עדיין כאן, הגיעה תגובת דובר צה״ל והוכיחה כי הקונספציה כאן כדי להישאר. כאשר לפני כשנה, טען אל״מ במיל חזי נחמה כי בשיטה הנוכחית צה״ל לא יכריע את חמאס, צה״ל החליט להקפיאו משירות מילואים וכעת כאשר תא״ל גיא חזות מעלה על הכתב את מסקנותיו לאחר עשרים חודשים בהם הוא מוביל את מערך הלמידה הצה״לי, צה״ל קורא לו לבירור".
עוד ציינו כי "בקיצור, למה להתמודד עם הבשורה, כאשר ניתן להקפיא את השליח. צר לנו אך אנו נמשיך לזעוק בקול גדול את זעקת עשרות אלפי הקצינים והחיילים שיודעים שניתן וצריך לבצע אחרת. שום נזיפה ושום השתקה לא תשנה את העובדות הפשוטות: ללא שינוי בשיטה וסגירת צינור המים גם מבצע מרכבות גדעון ב' לא יוביל להכרעה".
כמוצאי שלל רב
עוד נודע כי הדברים שפרסם חזות עלו בישיבות הקבינט האחרונות על ידי מספר שרים ובהם השרה אורית סטרוק.
השרים הפנו את השאלות לרמטכ"ל על אופן הפעולה של צה"ל גם במבצע הקרוב ומדוע לא ננקטות הפעולות שיכולות להכריע את חמאס כמו מצור אפקטיבי וניתוק מהאוכלוסייה וכן טקטיקות נוספות אותן ציין חזות בהליך הלמידה שהציג לחטיבות המילואים שצפויות להילחם בעזה.
בין היתר טענו השרים על רידוד הכלים הכבדים שבפעולה בעזה ונדחו על ידי בכירי צה"ל בישיבה האחרונה.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו