במערכת הביטחון מעריכים: לחמאס נשארו מאות רקטות בלבד

בתחילת המלחמה היו לארגון הטרור כ־20 אלף רקטות • כ־9,000 שוגרו לישראל, צה"ל השמיד עוד אלפים, וחלק ניכר מהשיגורים נחתו בשטח הרצועה • במקביל ל"ציד הרקטות" של חיל האוויר, הושמדו מעל ומתחת לקרקע מפעלי ייצור • האתגר: מניעת הברחה של רכיבי ייצור מציר פילדלפי

שר הביטחון גלנט ללוחמי יהל״ם: "חמאס קורס אל תוך המנהרות שחפר לעצמו" // דובר צה"ל

110 ימים לתחילת הלחימה בין ישראל לחמאס, ובמערכת הביטחון מעריכים כי מלאי הרקטות שבידי ארגון הטרור פחת באופן משמעותי, ונכון להיום נאמד בכמה מאות בלבד - כך נודע ל"ישראל היום". 

על פי ההערכה, בתחילת הלחימה היו ברשות חמאס כ־20 אלף רקטות ופצצות מרגמה לטווחים שונים, רובן לטווחים קצרים. בארבע השעות הראשונות של מתקפת 7 באוקטובר שיגר חמאס כ־3,000 רקטות ופצצות מרגמה לשטח ישראל, ובסך הכל בכל תקופת הלחימה חדרו לשטח ישראל כ־9,000 רקטות. לשם השוואה, ב־34 ימי מלחמת לבנון השנייה שוגרו לעבר ישראל 4,400 רקטות, וב־51 ימי מבצע צוק איתן שוגרו לישראל כ־4,500 רקטות.

מצבת רקטות, צילום: .

על פי ההערכות, לא מעט רקטות ששיגרו ארגוני הטרור בעזה נפלו בשטח הרצועה, ולפיכך מספר הרקטות ששוגרו בפועל גדול מ-9,000. להקטנת מלאי הרקטות של חמאס תורמת גם פעולת ציד הרקטות של צה"ל, שהצליח לפגוע בלא מעט רקטות מהאוויר ומהקרקע, מה שהקטין באופן משמעותי את מלאי הרקטות ברצועה.

מאתרים משגרים

ציד הרקטות נמשך גם בימים האחרונים בכל רחבי הרצועה, אפילו בצפון הרצועה שממנה יצאו רוב הכוחות, וצה"ל ממשיך לחסל רקטות ומשגרים. בימים האחרונים, למשל, דיווח צה"ל כי הלוחמים פעלו במרחב שממנו זוהה ירי רקטי השבוע לעוטף עזה, ואיתרו מתחם של משגרי רקטות. עוד דווח בימים האחרונים כי הצבא איתר משגר רקטות טעון במטע זיתים במרחב אל־מועזי.

מערכת כיפת ברזל באשקלון, צילום: אי.פי

נוסף על הניסיונות לאיתור הרקטות והמשגרים שנותרו ברצועה, פועל צה"ל גם לפגוע במשגרים לאחר שאלו יורים לשטח ישראל. כך, למשל, בלילה שלאחר ירי 25 הרקטות לנתיבות בשבוע שעבר, השמיד צה"ל את המשגרים שמהם נורו הרקטות.

בשל הירידה הדרמטית במספר הרקטות שבידי ארגוני הטרור ברצועה, ניתן לראות כי הירי לעבר ישראל פחת מאוד, שכן ארגוני הטרור מנהלים "כלכלת חימושים" כדי להמשיך לאיים על העורף הישראלי תקופה ארוכה. בימים האחרונים חמאס יורה רקטות בודדות מדי יום, רובן לעוטף עזה, והירי למרכז ולטווחים רחוקים יותר מתבצע לעיתים רחוקות. 

אתגר "היום שאחרי"

כדי לצמצם את היכולת של חמאס להמשיך לייצר רקטות תוך כדי לחימה, ולהקטין את היכולת שלו לירות ב"יום שאחרי", במסגרת הלחימה ברצועה מתמקד צה"ל באתרי הייצור של הרקטות. כך, למשל, אותרו והושמדו בימים האחרונים בשכונת זייתון שבצפון הרצועה עשרות מכונות ומחרטות לייצור רקטות ואמצעי לחימה, וכך גם במקומות נוספים ברצועה. בתקופה האחרונה דווח על השמדות של מפעלים ואתרים מרכזיים של אתרי הייצור של חמאס ברצועה, שרבים מהם נמצאו עשרות מטרים מתחת לפני הקרקע.

מעבר לכך, בצבא מציינים כי כדי לצמצם עוד יותר את הירי בעתיד אין מנוס ממציאת פתרון לסוגיית רפיח וציר פילדלפי, כדי למנוע את המשך ההתעצמות של חמאס ברקטות ובאמצעי לחימה נוספים. נכון לשלב הזה של הלחימה, ולנוכח ההתנגדות העזה של מצרים לפעולה בדרום הרצועה, עדיין לא ברור כיצד יהיה אפשר להתגבר על המוקש. 

מטח רקטות מעזה ב-7 באוקטובר, צילום: אי.פי.איי

כך או אחרת, בצה"ל התחילו לנסות להחזיר את תושבי צפון עוטף עזה, ביישובים המרוחקים 7-4 קילומטרים מהרצועה. אך כל עוד הלחימה נמשכת, הצבא לא יכול להבטיח לתושבים כי לא יסבלו מירי של רקטות או פצצות מרגמה בודדות מדי פעם, והניסיון בצה"ל הוא לתאם ציפיות עם התושבים, לומר להם את האמת ולהבהיר להם שגם לאחר שלושה חודשי לחימה וחצי, כאשר ישובו לבתיהם הם עלולים להידרש לרוץ למרחבים המוגנים.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר