מפקד מג"ב דרום, נצ"מ תומר אלדר: "אין לנו הרבה שיתוף פעולה בקרב הציבור הערבי"

חודשיים אחרי שנכנס לתפקידו, אחד ממובילי מאמץ האכיפה נגד האלימות בדרום אומר בראיון ל"ישראל היום": "ירי במגזר? 1,000 עדים, אפס עדויות" • עם זאת, הוא גם אופטימי: "התחושות של האזרחים משתפרות; הארגון עושה את ההתאמות לאתגרים הנוכחיים"

ניצב משנה תומר אלדר, צילום: דודו גרינשפן

כחודשיים לאחר שנכנס לתפקיד, ניצב משנה תומר אלדר, מפקד מג"ב דרום, מאמין שהוא האדם הנכון במקום הנכון להתמודד עם אתגרי השעה. מנגד, בראיון ל"ישראל היום" הוא טוען כי המרחב הוזנח במשך שנים וכי עליהם להתמודד עם השלכות קשות במגוון תחומים.

אלדר הגיע מהחטיבה הטקטית, "שוברת השוויון" לדבריו. בשנים הללו הוא מספר כי רכש את הכלים הדרושים לטיפול בפשיעה. מדובר ביחידה שהורכבה מאנשים מהימ"ס, מהימ"מ וכן לוחמים מסיירות צה"ל.

אילו שינויים הולכים להיות במג"ב דרום בעקבות המציאות החדשה?
"כשניצב אמיר כהן נכנס לתפקידו הוא הבין שצריך שינוי במשמר הגבול בדרום. אנחנו מכניסים את הכוחות הקיימים לארגון של זרועות מבצעיות, כשעל כל אחת מהן מפקד סגן ניצב. הרעיון הוא להתקדם ביכולות הפיקוד והשליטה, ושהצוותים הללו יהיו מוכנים למשימות איסוף, תיעוד והפללה. זה כבר לא רק תגבור של צוות פה, צוות שם. אנחנו מבינים שאנחנו בסיפור אחר, ואחד השינויים הגדולים הוא בתחום קבלת האחריות והבאת תוצאות".

על פערי כוח האדם שלטענת נצ"מ אלדר קיימים בארגון הוא מספר כי "יש הרבה יותר משימות משיש שוטרים, יש הרבה יותר מידע מודיעיני מהיכולת שלי להגיב עליו. ברור שהייתי רוצה להכפיל את מחוז דרום ואת מג"ב דרום. אז הייתי יכול להגיע להרבה יותר כפרים ופעילויות".

הפרעות במגזר הערבי, צילום: יוסי זליגר - ארכיון

המלחמה בנשק הבלתי חוקי בדרום לא תמיד זוכה להערכה.
"אני לא נלחם רק בשביל אקדח, אני נלחם בשביל כל כדור וכל מחסנית, כל חפץ וכל קסדה. נלחמים על כל כלי הנשק, ומי שחושב שאנחנו נכנסים והנשקים מחכים לנו בסלון - פשוט לא מבין את המאמץ הגדול. במרחב הזה נאספו יותר מ־100 נשקים רק בשנה הזאת - רובים, אקדחים, מטענים ורימונים. מדובר בכמות גדולה, ומושקע עבור זה הרבה מאוד כוח".

קושי במאבקים הפנימיים

"יש לנו את הסכסוכים שאנחנו מכירים במגזר: משפחה אחת מסתכסכת עם אחרת ומתחיל ברדק. בסוף הם מפגינים כוח על ידי אלימות. התוצאה לא פעם היא שנפגעים בלתי מעורבים. המורכבות הגדולה היא שאין הרבה שיתוף פעולה בתוך המגזר. גם אם 1,000 איש עדים לביצוע ירי, יש אפס עדויות. צריך גם לזכור שהמשטרה היא לא היחידה בשרשרת. לאורך שנים חלקים מהאוכלוסייה הוזנחו על ידי המדינה, וכן התעלמו מבעיות שצצו לנו - ושאולי היה גם נוח לא לראות.

"בסוף זה מתנפץ על משמר הגבול ועל משטרת ישראל, אבל לפנינו יש הרבה מאוד חוליות. למשל, כשאתה לא משקיע באכיפת פוליגמיה זה אירוע רציני. בהתחלה הגישו כתבי אישום אבל הם לומדים מהר מאוד - הוא מתחתן עם אישה אחת, ואז אומר ש־40 הילדים הם 'מאשתי ומשתי חברות'. הדבר משפיע על הקצבאות ועל הביטוח הלאומי שהנשים החד־הוריות הללו מקבלות. דוגמה נוספת היא השימוש במזומנים. כמה מהם בפזורה פותחים חשבון בנק, אין להם כתובת, דואר ולעתים הם מחוברים באופן פיראטי לחשמל ולמים. כשאנחנו עושים חיפושים באוהלים אנחנו יכולים לראות אישה עם פת לחם, שאין לה בבית כלום חוץ ממזרן על הרצפה, ואז אתה פתאום מוצא 300 אלף שקל במזומן".

על המאבק בסמים אלדר משתף כי "רק הכוח שלנו תפס יותר מ־400 חממות של סמים. את הכל השמדנו, ואנחנו עובדים חזק על הדבר הזה. גם פה אנחנו עובדים עם כמה גורמים ובהם רשות הטבע, הסיירת הירוקה וכל מי שרק יכול לסייע".

תיעוד מרתיח מרהט: מרססים בית מרקחת - ומצלמים // צילום: עמאר אסאדי

כיצד נלחמים בגניבת האמל"ח מהבסיסים?
"אני אציין את ימ"ר מג"ב דרום, שהוא עובד על הנושא הזה. לפני כשלושה חודשים נגנבה כמות גדולה מאוד ממחנה נתן, שם תפסנו את העצורים ואת הרכב. מדובר במאות חלקי נשק שמהם אתה יכול להרכיב עשרות נשקים. אותו הנשק שגונבים מהבסיס מגיע אחרי זה לאירוע שנמצא באחריותנו, וזה מתנפץ עלינו. יש לנו את יחידת הימ"ס, ואנחנו מכינים עכשיו פלוגה שלמה שהולכת לשבת בצאלים כדי להתמודד עם התופעה הזו. מדובר באזור רווי אירועים. גם מבחינת החממות לגידול סמים, שרובן נמצאות באזור הזה, כשאדם שמגיע לתפעל את החממה שלו, הבסיס קורץ לו. הוא רואה קיטבג, רואה ציוד ומילואימניק, הוא עושה אחד ועוד אחד, והוא מרוויח עוד מחסנית ועוד כדור שאפשר למכור".

בין תוצאות לתחושות

באשר להיעדר תחושת הביטחון בקרב התושבים, אלדר מתעקש להפריד בין התוצאות בשטח לבין התחושות של האזרח: "תחושת חוסר הביטחון כבר משתנה לטובה". לדבריו המספרים תומכים בכך: "אנחנו מדברים על 2,000 עצורים ומעוכבים בשנה הזאת, על עשרות תפיסות בפן החקלאי, כשעל כל אירוע אנחנו הולכים בכל הכוח, מקפיצים גששים, חוקרים ורחפנים. אנחנו בעלייה של 88 אחוזים בהגשת כתבי אישום על פשיעה חקלאית, ואנחנו מעל 100 אחוזים במעצרים בשנה האחרונה, עלייה של 86 אחוזים במעצרים עד תום הליכים. באשר לפשיעה החקלאית, אנחנו בירידה של 13%".

על הביקורת בעניין חמשת לוחמי מג"ב ששדדו והתעללו בפלשתינים בשנה שעברה, אלדר טוען כי "משמר הגבול עושה הרבה מאוד מאמצים, שמנו על השולחן את המפקד כמחנך ומנהיג. לא רק סכין בין השיניים מבחינה מבצעית, אלא גם עם ראש חושב". לדבריו, "ירדנו ב90% בתיקי מח"ש. עשינו מהפך בתחום הזה".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר