למרות ירידה בהיקף גניבות הרכב: הנתון הבלתי נתפס על מכוניות שנגנבות פעם שנייה

ברבעון השלישי של 2025 נגנבו פחות מכוניות מאלה שקדמו לו • עם זאת, נתוני "איתוראן" מגלים ש-6% מהרכבים שנגנבו - נגנבים פעם נוספת

גניבת רכב (אילוסטרציה). צילום: Thinkstock

שתי דקות בלבד. זה הזמן שלוקח לגנב מקצועי להתחבר לשקע OBD ברכבכם ולהיעלם איתו לעד. מחקר חדש חושף כיצד בדיוק פועלות 470 כנופיות הגנבים שנתפסו השנה, ומדוע הן מעדיפות את גוש דן על פני כל אזור אחר.

והנתון המפתיע ש-6% מאירועי הגניבה של כלי רכב חזרו על עצמם - כלומר, מכוניות שנגנבו יותר מפעם אחת.

מחקר של חברת איתוראן שנערך ברבעון השלישי של שנת 2025 ואשר מבוסס על מדגם ארצי של 980 אלף כלי רכב, חשף נתונים מדאיגים על היקף התופעה בישראל.

מעצר חשודים בגניבת רבב (ארכיון), צילום: דוברות המשטרה

על פי הנתונים, כ-50% מכלי הרכב הגנובים נועדו לסחר בחלפים וכ-50% למכירה בשטחי הרשות הפלשתינית ובישראל. המחקר מעריך שכ-60% מכלל גניבות הרכב באזור גוש דן עברו דרך פרצות בכביש 443 לשטחי הרשות הפלשתינית, במיוחד לרמאללה.

בניתוח האזורים המועדפים על הגנבים, גוש דן ממשיכה להוביל את טבלת הגניבות בישראל עם 47% מכלל אירועי הגניבה. אחריה מופיע אזור השרון עם 17%, ירושלים ומודיעין עם 12%, אזור השפלה עם 11%, אזור הדרום עם 9%, אזור הצפון עם 3% ויהודה ושומרון עם 1%.

בחלוקה לפי סוג הרכב, ג'יפים וג'יפונים מובילים ברשימת הרכבים הגנובים עם 47% מהמקרים, רכב פרטי עם 32%, אופנועים עם 13%, רכב מסחרי עם 5%, משאיות עם 2% וכלי צמ"ה עם 1%.

באירועי הגניבה מתחילת השנה, 60% מכלי הרכב היו בשנות ייצור 2021-2024.

אשר לשיטות הגניבה, המחקר מגלה שכ-62% מגניבות הרכב ברבעון השלישי בוצעו באמצעות התחברות וקידוד לשקע OBD. ב-15% מאירועי הגניבה, מפתח הרכב נמצא ברשות הגנב, 11% מניסיונות הגניבה בוצעו בשיטת הפריצה האלימה, ו-12% מהגניבות בוצעו באמצעות גרירת הרכב או העמסת הרכב וגניבתו.

עם זאת, המחקר מצביע על שיפור משמעותי בהתמודדות עם התופעה. ברבעון השלישי של 2025, בעקבות הפעילות הענפה של כוחות הביטחון ביהודה ושומרון בתקופה זו, חלה ירידה של כ-16% באירועי גניבות רכב לעומת התקופה המקבילה אשתקד ונערכיו מעצרים של 470 חוליות החשודים בגניבות רכב בזמן אמת.

ניר שרצקי, מנכ"ל חברת איתוראן, ציין: "בשלושת הרבעונים הראשונים של שנת 2025 הובילה חברת איתוראן למעצרן של 470 חוליות חשודים בגניבות רכב, מעצרן של חוליות הגנבים ברבעון זה חסכו למשק הישראלי 2.5 מיליארד שקל".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר