"ישראל היום" הוא גוף תקשורת שנוסד מתוך האמונה שהציבור הישראלי ראוי לעיתונות טובה יותר, מאוזנת יותר ומדויקת יותר. עיתונות שמדברת ולא צועקת. עיתונות אמינה, אובייקטיבית ועניינית. עיתונות אחרת וללא תשלום. המהדורה המודפסת הראשונה פורסמה ב-30 ביולי 2007, וב-2010 הפך "ישראל היום" לעיתון הישראלי בעל שיעור החשיפה הגבוה ביותר בימי חול. מו"ל העיתון היא ד"ר מרים אדלסון. העורך הראשי הוא עמר לחמנוביץ, והעורך המייסד הוא עמוס רגב. אתרי האינטרנט של "ישראל היום" בעברית ובאנגלית, כמו כן היישומונים (אפליקציות) לאנדרואיד ול-iOS, מציגים חדשות מסביב לשעון, תוכן בלעדי, מבזקים ועדכונים, ניתוחים ופרשנויות, וידיאו, פודקאסטים ושידורים חיים. פלטפורמות הדיגיטל של "ישראל היום" כוללות ערוצי חדשות ודעות, תרבות ובידור, לייף סטייל, טכנולוגיה, ספורט, כלכלה וצרכנות, בריאות, חיילים, אוכל, יהדות, תיירות ורכב. ב-2021 עלו לאוויר האתר החדש והיישומון החדש של "ישראל היום" בעברית, במטרה לספק לגולשים חוויה מהירה, עדכנית, בטוחה ונוחה. תכני המהדורה המודפסת של העיתון זמינים גם באתר, במהדורה יומית מקוונת, ואפשר לקבל אותם גם בניוזלטר. מועדון ההטבות הייחודי "הקליקה של ישראל היום" מציע לגולשי האתר הנחות ומבצעים על מוצרים ושירותים. ישראל היום פתוח להערות, לביקורת ולהצעות לשיפור מקהל הקוראים. פנו אלינו במייל hayom@israelhayom.co.il.

X

האישה שלנו בטהרן

ספרו של יצחק לץ מספק הצצה מרתקת לחיי סוכנת מוסד על רקע נופי טהרן, תחת מבטם הבוחן של הקנאים האיסלאמים

,עודכן
צילום: אי. פי // רחוב בטהרן

עבור רובנו, ביקור בטהרן אפשרי כמו טיול לירח: בתיאוריה כן, זה נעשה, אבל הסיכוי שלנו, בימי חיינו, לעשות זאת - לא גדול, בלשון המעטה.לא כן עבור ד"ר עמליה תבורי. מצוידת בדרכון צרפתי (אותנטי, כפי שהמחבר מדגיש כמה פעמים לאורך הספר) נכנסת ויוצאת הגב' תבורי בשערי הרפובליקה האיסלאמית כאילו המדובר היה בפאריס או בלונדון. היא לא נוסעת לשם להנאתה, כמובן - היא סוכנת של המוסד, ומוטלות עליה משימות עדינות ומורכבות. כמובן ששמה שונה - אמילי שורקי הוא שמה לצורכי השלטונות והחברים באיראן, אבל המקצוע בו היא אוחזת פותח בפניה את ליבם של כל הבאים איתה במגע: היא מהנדסת פארקי שעשועים, וסיפור הכיסוי שלה הוא שהיא באה לתכנן את הדיסנילנד של טהרן. תודו שהופתעתם.

סיפור הכיסוי שלה, כמו כל סיפור כיסוי טוב, נשען על הרבה אמת ומעט המצאה. וזו ההרגשה כשאתה קורא את ספרו החדש של החדש של העיתונאי הוותיק יצחק לץ, "כתף להניח עליה ראש". הספר עמוס בפרטי פרטים על עבודת המוסד והפעלת סוכנים בחו"ל, שאינני יכול, כמובן להביע דעה באשר לאותנטיות שלהם, אין לי מספיק ידע - אבל הם עושים רושם אמין למדי.

כריכת הספר (הוצ' פרדס)

במיוחד מצליח לץ לתאר את הבדידות האיומה שבה חי ומתפקד סוכן (במקרה זה, סוכנת) בארץ זה. לא מדובר רק בלהיות לבד, אלא בלעמוד על קצות האצבעות בכל רגע, כשאת יודעת בוודאות, שכל מעידה קלה עלולה להסתיים בחבל התלייה. המועקה הזאת הקיומית הזו אינה מרפה מן הסוכן ולו לרגע; הוא צריך לזכור איזו גירסה מסר למי, איזה פרט מחייו עלול להכשיל אותו ואפילו מה מידת האסרטיביות שהוא יכול לגלות מול בעלי תפקידים מאיימים כמו שוטרים או משמרות הצניעות. לץ מציג את הדילמות הקשות הללו בכישרון רב באמינות רבה.

גם רחובות טהרן קמים כאן לתחייה. כאמור, אני לא מכיר את העיר אך הם מתוארים בצורה חיה ומפורטת, על מקומות הבילוי שמתחת לרדאר והניסיונות לנהל אורח חיים נורמלי ככל האפשר תחת האיום המתמיד של האיסלאם הקנאי.

דמותה של הגיבורה מעניינת במיוחד, משום שהיא ממש לא הסטריאוטיפ של סוכנת מוסד שהיית מצפה להכיר. אני כמובן לא רוצה לעשות שום ספוילר לקורא, ולכן אומר באופן כללי, כי המניעים שלה להכניס את עצמה לתפקיד המסוכן שהיא ממלאת לא צפויים - וכך גם ההתנהגות שלה לאורך כל הספר: היא מפתיעה לעיתים קרובות מאוד את הבוסים שלה במוסד (שגם הם רחוקים מדמויות המופת שהיינו מצפים מהם להיות) וכמובן, גם את הקורא. על צד הביקורת אומר, שחלק מהטוויסטים בעלילה לא קלים לעיכול, ולטעמי האישי, שימוש בזמן הווה פחות מוצלח לז'אנר. אבל בראייה כוללת, מדובר בספר מרתק ומפתיע, שפותח צוהר לשני עולמות נסתרים מהעין: המוסד מצד אחד - ואיראן מהצד השני.

כתף להניח עליה ראש / יצחק לץ, פרדס, 293 עמ'

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאילהכיר