הרוצח השקט: 68 עובדים נהרגו בתאונות עבודה בשנת 2025

למרות ירידה של 20%, עשרות הרוגים בתאונות עבודה גם השנה

freepik

בשיתוף שי אוחנה יועץ בטיחות

שי אוחנה, מיועצי הבטיחות המובילים בישראל למפעלים ולאתרי בנייה, בוחן את עולם הבטיחות בעבודה, ומספק תובנות והמלצות למעסיקים, ליצירת סביבת עבודה בטוחה, למניעת תאונות דרכים ושמירה על חיי אדם

מניעת תאונות עבודה אינה רק עניין מוסרי, כי אם חובה חוקית ואינטרס מובהק של כל בעל מפעל, קבלן או יזם בנייה ומעסיקים בתעשיות השונות.

האחריות ליצירת סביבת עבודה בטוחה ולמניעת תאונות עבודה חלה על המעסיק, אשר נדרש ליישם אותה באמצעות מערך תקנות והנחיות. תאונות עבודה באתר יובילו לחקירת האירוע, לעתים תוך פגיעה בעבודה השוטפת ועצירת הפעילות, כאשר במידה ועל פי ממצאי התחקיר התאונה ארעה בשל אי עמידה בתקנות בטיחות מחייבות, האחריות לאירוע תוטל על המעסיק- הן בהיבט הכלכלי (תביעות נזיקין, קנסות) והן בהיבט האישי (בהתאם לתוצאות האירוע והתאונה, כאשר תאונת עבודה עם נפגעים עשויה להוביל לשלילת הסמכה ורישיון, ואף לאישום פלילי).

מעסיקים עובדים בענפי התעשייה, הבנייה והחקלאות?

קבלו 5 כלים חשובים ליצירת סביבת עבודה בטוחה, למניעת תאונות ולמעטפת הגנה משפטית במקרה הצורך:

  1. מינוי נאמן בטיחות– החוק מחייב ארגונים ועסקים אשר מעסיקים 25 עובדים ויותר במינוי נאמן בטיחות מוסמך (עבר בהצלחה קורס נאמן בטיחות במוסד מוכר על ידי משרד העבודה). יחד עם זאת, הערך הרב שמספק נאמן בטיחות למפעלים ולאתרי עבודה ובנייה הוא רב במיוחד, ומעסיקים רבים בוחרים למנות נאמן בטיחות גם כאשר הם אינם נדרשים לכך על פי תבחיני החוק. את נאמן הבטיחות יש למנות מבין העובדים הקיימים והמנוסים, כאשר המינוי לתפקיד זה הוא בנוסף לעבודתו השוטפת. מינוי של עובד אחראי ומנוסה יבטיח כי נאמן הבטיחות מכיר את השטח והסיכונים, שגרות העבודה, תקנות והנחיות אל מול כשלים ויישום בפועל, לצד חיבור לעובדים.

מינוי נאמן בטיחות אינו מחליף את הצורך והחובה במינוי ממונה בטיחות ארגוני- בהעסקה ישירה או במיקור חוץ

  1. מינוי מנהל עבודה- מינוי של מנהל עבודה האמון על כלל עבודות הבינוי באתרי בנייה, בכפוף לתקנות הבטיחות בעבודה, הקובעות כי כל עבודות הבנייה המתבצעות באתר יתבצעו בניהול ישיר של מנהל עבודה מוסמך. באתרי בנייה יש למנות גם עוזר בטיחות, גורם מקצועי נוסף המסייע למנהל העבודה במימוש וביישום תקנות הבטיחות המחייבות באתר.
  2. ניהול פנקס כללי– אחד מתחומי האחריות של מנהל העבודה באתרי בנייה, הוא ניהול פנקס כללי. הפנקס ישמש לתיעוד ולרישום של מינויים, תקנים מחייבים, הצהרה חתומה של עובדים לאחר קבלת הדרכת בטיחות והדרכות ריענון, מעקבים ובקרות, בדיקת כשירות אתר ברמה היומית ומידע שוטף הנוגע לבטיחות באתר.
  3. בניית תכנית בטיחות מערכתית– איתור ומיפוי סיכונים בסביבת העבודה, בהתבסס על מאפייני האתר, המכשור והמכונות, הליכי העבודה והתנהלות העובדים בשטח. חשוב לבנות תכנית בטיחות המתייחסת לסיכוני גובה, סיכוני אש, חום ועשן, תעבורה ונהיגה, עבודה עם חומרים מסוכנים, מטען חשמלי וסיכונים פרטניים אחרים המאפיינים את סביבת העבודה. תכנית הבטיחות תתייחס לסיכונים, לאמצעי המניעה להתממשותם, להליכי בקרה ופיקוח, הטמעה, יעדים וממדים, לרבות תחומי אחריות ופרטי ממונה בטיחות.
  4. הכנת תיק שטח/תיק מפעל– תיק שטח הוא איגוד של מספר מסמכים חשובים אשר יהוו מפת דרכים וכלי להתנהלות במקרה של אירועי חירום. תיק שטח מקצועי ומאורגן יסייע ונועד להתמצאות ולהתנהלות של כוחות ההצלה במקרה של אירועי חירום דוגמת שריפה, ניהול יעיל ופריסת כוחות מיטבית, תעדוף פעולות החילוץ וההצלה.

תיק השטח יכלול מסמכים המכילים מידע מפורט, לרבות אמצעים חזותיים ופירוט מילולי, של המידע הרלוונטי הנוגע למבנה ולסביבת העבודה, דוגמת: היתרי בנייה, רישוי ועבודה, פריסת תשתיות חשמל, צנרת ומים, תקשורת, מערכות מיגון אש ושחרור עשן, אזורי מילוט בטוחים, מערכות סינון אוויר, תיעוד של בקרות בטיחות, פרטי התקשרות עם אנשי קשר ומידע נוסף.

  1. ניהול סקרי סיכונים- ביצוע וניהול סקר סיכונים שנתי, באמצעות גורם חיצוני-אובייקטיבי, על ידי מפקח בטיחות מטעם המוסד לבטיחות ולגהות בעבודה או על ידי ממונה בטיחות מוסמך מטעם חברה מוכרת ומורשית לשירותי בטיחות וגהות בעבודה. סקר הסיכונים השנתי יבחן את הליכי העבודה, הסיכונים, הכלים למניעת סיכונים, אופן היישום, כשלי יישום וליקוי בטיחות, תחזית והערכה של תרחישי סיכון והתממשותם, מסקנות ועדכון נדרש לתכנית הבטיחות הארגונית.

הזמנת סקר סיכונים אינו מחויב על פי חוק, אולם מסייע רבות באיתור סיכונים ובהגברת רמת הבטיחות באתרי עבודה ובנייה, תוך הצגת  גישה אקטיבית

  1. הדרכות בטיחות לעובדים- הקפדה על ביצוע הדרכות שוטפות בתחום הבטיחות לעובדים, החל מהדרכת בטיחות כללית, הדרכת עבודה בגובה, הדרכות בטיחות לנהגים, הדרכות בטיחות באש, ימי ריענון, תדריכים שוטפים, הצגת מסקנות לתחקירי אירוע- במטרה ליצור שפה ארגונית המחויבת לבטיחות בעבודה ולהגביר את המודעות לסיכונים בקרב העובדים.

למידע נוסף, המלצות, הזמנת הדרכות ופתרונות בטיחות מותאמים אישית: שי אוחנה – יועץ בטיחות למפעלים ולאתרי בנייה.

האמור בכתבה זו כולל תוכן ומידע מסחרי / שיווקי באחריות המפרסם ומערכת ישראל היום אינה אחראית למהימנותו

 

בשיתוף שי אוחנה יועץ בטיחות

כדאי להכיר