בשיתוף משרד עורכי דין פייל ושות’
מדינת ישראל היא מדינת רווחה ורבות מושקע בה בסיוע לאזרחיה במצבים שונים, ובייחוד במקרים של מחלות ובעיות סוציאליות שונות. כאן בדיוק נכנס לתמונה המוסד לביטוח לאומי, אחד הגופים היותר חשובים במדינה. גוף זה אחראי על הבטחת זכויותיהם הסוציאליות של התושבים, תוך התייחסות למגוון רחב של מצבים. בין אם מדובר במחלה, פגיעה כלשהי או מצב מסוים המשפיע לרעה על היכולת לעבוד ולהתפרנס בכבוד, המוסד לביטוח לאומי מספק את אותה רשת ביטחון כלכלית, המאפשרת להתמודד במצבים מורכבים אלה עם האתגרים הכספיים. אתם נמצאים בדיוק במקום הזה ורוצים לממש את הזכויות המגיעות לכם מהמדינה? תוהים מה צריך לעשות לשם כך? המדריך הבא יעשה לכם קצת סדר בעניין ויספק לכם מידע חשוב שיעזור לכם בכל שלב.
שלב ראשון: מתחילים בבדיקת הזכאות
השלב הראשון במימוש הזכויות הוא בדיקתן. כלומר, חשוב תחילה שתבינו מהן הזכויות המגיעות לכם מהמדינה ואיך ביטוח לאומי יכול לסייע לכם לממש אותן, זאת באמצעות מגוון של קצבאות ותמיכות שונות שאותן הוא מציע, החל מקצבת נכות כללית ועד לקצבאות מיוחדות, כמו שירותים מסוימים וניידות. ישנם קריטריונים שונים שבהם נדרשים לעמוד על מנת לממש זאת, וזה תלוי לרוב בחומרת המצב הרפואי, בהשפעתו על כושר העבודה וגם משך הזמן שחלף מקרות האירוע עצמו או מתחילת הבעיה. במקרים מסוימים, ייתכן ואפשרי לקבלת מספר קצבאות במקביל, ולכן ישנה חשיבות רבה מאד בהכרות עם האפשרויות העומדות לפניכם והמשמעות של כל אחת מהן. במקרים מורכבים, פנייה לשירותיו של עורך דין ביטוח לאומי מקצועי, וכבר בשלבים מוקדמים, יכולה לעשות את כל ההבדל בין תביעה שמצליחה לכזו שפחות.
שלב שני: חיפוש מקורות מידע רלוונטיים והכנה לתהליך
אתר המוסד לביטוח לאומי מהווה מקור מידע מצוין, המכיל פירוט מקיף ומלא על כל סוגי הקצבאות והזכאויות הקיימות כיום המגיעות למבוטח עצמו. המידע באתר מתעדכן באופן שוטף ומכיל גם את הטפסים הרלוונטיים, הנדרשים לצורך הגשת התביעה. מומלץ מאד להקדיש לכך זמן, לקרוא בעיון רב את ההסברים לכל טופס ולוודא שמבינים היטב את הדרישות שבהן יש לעמוד. מעבר לכך, ישנו מידע באתר גם באשר למסמכים השונים שיש לצרף לכל תביעה, לזמני הטיפול הצפויים ואפשרויות הערעור במקרה של דחייה. כמו כן, עומד לרשות הפונים גם המוקד הטלפוני של הביטוח הלאומי, עם מוקדנים זמינים ששמחים לענות לכל שאלה. חשוב מאד לתעד כל התקשרות עם הביטוח הלאומי, כולל מיילים שנשלחו או נתקבלו, מכתבים, שיחות טלפון ואפילו פגישות. מומלץ לשמור העתקים מכל מסמך שנשלח ואף לתעד את תאריכי המשלוח.
שלב שלישי: איסוף המסמכים הנדרשים
הבסיס להצלחת התביעה והיכולת לממש את מלוא הזכויות המגיעות לכם תלוי באיסוף מסמכים חשובים והכנת התיק הרפואי כהלכה. יחד עם עורך דין ביטוח לאומי חשוב להכין תיק מסודר, הכולל את כל המסמכים הרפואיים התומכים בתביעה, החל מאבחנות רפואיות ראשוניות ועד לטיפולים שונים. חשוב לכלול גם סיכומי מחלה מפורטים שהתקבלו מכל הרופאים המטפלים, כולל רופאי משפחה ורופאים מומחים וכן לוודא שכולם חתומים כנדרש. בנוסף, יש לצרף תוצאות בדיקות שונות שבוצעו, כולל בדיקות מעבדה, למשל, צילומי רנטגן וגם בדיקות דימות כמו CT או MRI (אם וכאשר רלוונטי כמובן). במקביל, חשוב מאד לאסוף את תלושי השכר מהתקופה הרלוונטית, מסמכים המעידים על היקף העבודה שבוצעה לפני ואחרי הפגיעה או המחלה, אישורי העסקה ועוד. וכמובן, לא לשכוח לשמור קבלות וחשבוניות על כל הוצאה רפואית, כולל תרופות, ציוד רפואי, נסיעות לטיפולים ועוד, שכן ההוצאות הרפואיות הללו מהוות נדבך נוסף בתיק התביעה.
שלב רביעי: הגשת התביעה והמעקב אחריה
עכשיו מגיע שלב קריטי וחשוב מאד, שלב הגשת התביעה, שאותו מומלץ מאד לעשות בעזרתו של עורך דין ביטוח לאומי. בשלב זה חשוב לשים לב לכל פרט ופרט ולהקדיש תשומת לב רבה מאד למילוי נכון של כל הטפסים הרלוונטיים. מכיוון שיש טפסים חשובים למלא, יש להקדיש זמן לקריאת הנחיות מילוי הטופס ולוודא שכל השדות בטופס מולאו כהלכה. במקרה של ספק, תמיד ניתן להתייעץ עם פקיד/ת סניף הביטוח הלאומי ו/או עורך הדין המלווה אתכם בתהליך. הגשת התביעה יכולה להיעשות באופן מקוון או פיזי, כאשר אם מבצעים זאת באופן מקוון יש לוודא שכל המסמכים הנדרשים נסרקים בצורה איכותית וברורה. באשר למעקב, גם הוא חשוב במיוחד ומומלץ להקפיד לעקוב באופן שוטף אחר סטטוס התביעה. אפשר לעשות זאת הן דרך אתר האינטרנט והן דרך המוקד הטלפוני של הביטוח הלאומי. במידה והתבקשתם להגיש מסמכים נוספים או לספק הבהרות מסוימות, חשוב להגיב במהירות ולתת את המענה הנדרש. גם כאן, חשוב מאד לתעד כל התקשרות, מסמך, שיחה וכדומה ואם ישנם עיכובים, חשוב ליזום שיחה עם נציגי המוקד הטלפוני כדי להבין את הסיבה לעיכוב.
דחייה וערעור – מה עושים עכשיו?
ישנם מצבים, ומסיבות שונות, שתביעה נדחית. במקרה כזה חשוב לפעול במהירות ובנחישות כדי לשמור על הזכויות שלכם המגיעות לכם על פי החוק. ניתן לערער על החלטת הביטוח הלאומי בתוך פרק זמן מוגדר ולכן מומלץ לעשות כמה שיותר מהר, כאמור, כדי שלא לאבד זמן יקר. יש לשים לב כמובן לסיבות בגינן תביעתכם נדחתה, שכן לעיתים הסיבה קשורה למחסור במסמכים או אי הבנת המצב הרפואי המתואר. במקרים כאלה, הגשת מסמכים נוספים או חוות דעת רפואית מפורטת יותר יכולה לשנות את ההחלטה. בשלב הערעור, מעורבותו של עורך דין יכולה לעזור מאד, שכן עורך דין זה מכיר לעומק את כל הסוגיות המשפטיות הרלוונטיות ויודע כיצד להתמודד איתן. הוא יכול לסייע בהכנת מכתב ערעור מקצועי ומשכנע, תוך הדגשת כל הנקודות החשובות הקשורות לעניין הזכאות. מעבר לכך, חשוב לקחת בחשבון שגם אם הערעור הראשון נדחה, עדיין קיימות אפשרויות נוספות. ניתן להגיש ערעור לבית הדין לעבודה ושם נבחן המקרה עצמו מול השופט. במקרה כזה יש להיות מיוצגים על ידי עורך דין המתמחה בתחום, שכן כאן מדובר בהליך מורכב יותר.
לבסוף, מעקב אחר קבלת הזכויות
תביעתכם אושרה? מצוין. עכשיו עליכם לוודא שאתם אכן מקבלים את כל הזכויות המגיעות לכם. המוסד לביטוח לאומי מציע מגוון רחב של הטבות מעבר לקצבה הבסיסית, כמו הנחה בארנונה, הנחות בתחבורה הציבורית ועוד. חשוב שתעכבו אחר תשלומי הקצבה המגיעה לכם ותוודאו שאתם מקבלים אותה במלואה וגם בזמן. אם מצבכם הרפואי או התפקודי השתנה, הקפידו לעדכן את הביטוח הלאומי ולבחון אם נדרש עדכון בגובה הקצבה או הזכויות המגיעות לכם. בנוסף, הקפידו לשמור תיעוד מסודר של כל התשלומים והזכויות שקיבלתם ושמרו זאת למשך תקופה ארוכה. מדי פעם עשו בדיקה קצרה וודאו שאתם ממצים את כל ההטבות העומדות לרשותכם, שכן ייתכנו לעיתים שינויים או עדכונים. במידה ואתם נתקלים בקשיים או בבעיות בקבלת הזכויות הללו, זה הזמן לפנות לעזרה. מעבר לארגוני סיוע רבים שיכולים לעזור לכם, גם שירותיו של עו”ד ביטוח לאומי וקבלת ייעוץ משפטי הם דרך להבטיח שתקבלו את מה שמגיע לכם על פי החוק ולאור מצבכם האישי.
בשיתוף משרד עורכי דין פייל ושות’