כל מה שצריך לדעת על תחליפי בשר

תחליפי בשר הפכו במהלך שנת 2021 לשוק של 6.67 מיליארד דולר ברחבי ארצות הברית, וצפוי להגיע לסך של 16.7 מיליארד עד לשנת 2026. אם כן, מה גרם לעלייה המדוברת, ומהם יתרונות תחליפי הבשר? – כל מה שצריך לדעת על תחליפי בשר, מתחילים

צילום שרית גופן

בשיתוף טבעול

תחליפי בשר – כבר מזמן לא שוק של צמחונים

במהלך השנים האחרונות אנו עדים לעליה משמעותית של תחום תחליפי הבשר, הן בתודעה הציבורית והן אף ברמת צריכתם כמנת חלבון יומית.

בין אם מדובר על סטרטאפים שעוסקים בתחום תחליפי החלבון המבוסס על הנדסת רקמות, ובין אם מדובר על תחליפים המבוססים על הצומח, ובראשם טופו, תחליפי בשר הם כבר לא מילה גסה.

הסיבות – רבות ומגוונות

הסיבות לעליית תחום תחליפי הבשר הן רבות ומגוונות ואלו חורגות אל מעבר לסיבה הקלאסית, היא המניע ההומאני שעמד עד לפני כמה שנים בשיא התודעה.

ראשית, תעשיית גידול בעלי החיים לשחיטה היא מהתורמים הגדולים ביותר לאפקט החממה המביא לעליית ההתחממות הגלובלית. שנית, נושא המשאבים הנדלים בכדור הארץ עולה לא מעט גם בדיון זה, שכן לשם גידול בקר למאכל מביא לניצול לא יעיל של משאבי טבע. הוסיפו לאלו את הבעיות הבריאותיות שמיוחסות לבשר אדום, ותקבלו קרקע פורה לגידול עולם תחליפי הבשר.

השפעה חדשה – הכירו את הכלכלה המעגלית

כלכלה מעגלית, על רגל אחת, היא הניסיון למנוע בזבוז מיותר במהלך ייצור, שנובע בעיקר מבזבוז של חומר גלם או אנרגיה שלא לצורך. על אף שהנושא עלה כבר בפסקה הקודמת, לא מדובר על מים עודפים שמגיעים לגידול בקר, אם כי לתפיסה רחבה וגדולה ויתר.

כיום ניתן לראות את בזבוז המשאבים במבט פשוט במקפיא או המקרר – מרבית האריזות שמצויות שם, נכון להיום, אינן מתכלות, ולאורך זמן הן הופכות לנטל שבו עלינו לטפל. בנוסף, ניתן לראות כי לא מעט אוכל נזרק על ידי הצרכנים השונים, זאת לאור מדיניות השפע שפוקדת את העולם בעשורים האחרונים.

משכך, מעבר לצריכה של תחליפי בשר מאפשרת הן צריכה נכונה של כמויות אוכל, לצד מעבר לאריזות מתקלות, שמתאפשרות לאור מאפייניהם הייחודיים של תחליפי הבשר, שאינם דורשים תנאי אחסון ספציפיים ונוקשים.

ההשפעה על האוכלוסייה – ניכרת בשטח

בניגוד לעבר, ניתן לראות כיום שאנשים רבים עוברים לצרוך תחליפי בשר. בין אם מדובר על מיטלס מאנדיי שזכה להד ציבורי משמעותי, ובין אם מדובר על אנשים שבוחרים באופן מודע לעבור לתחליפי בשר, אנו רואים מגמה ברורה, שהולכת בכיוון תחליפי הבשר.

לשם עיגון בנתונים, ניתן לראות כי ברחבי אירופה 65% מהציבור מעידים על עצמם שככל שיגיעו תחליפי בשר איכותיים, הם יקטינו משמעותית בשיעור צריכת החלבון מן החי. אומנם הישראלים עוד לא הגיע למחצית, אך 45% שמעידים על רצון לעבור לתחליפי בשר מעיד על שינוי באוויר.

למה לי תחליפי בשר? – היתרונות שבמעבר מהבשר האדום

ככלל, נהוג להכיר במספר יתרונות עיקריים כאשר מדברים על תחליפי בשר, בעיקר לעומת הבשר האדום, אם כי אלו יכולים להיות רלוונטיים לכל סוגי תחליפי הבשר.

לפני הכל – פחות מחלות לב

בשר אדום, על אף היותו עשיר בחלבון וברזל, מהווה מוקד למספר מחלות לא מבוטלות, זאת לאור הרכבו התזונתי. על פי מחקרים שונים, עולה כי המרה של 2 ארוחות בשבוע בתחליפי חלבון, מביאים להפחתה משמעותית של הסיכון למחלות לב.

בהמשך לאמור לעיל – הרכב תזונתי שונה

על אף שחלק לא מבוטל מתחליפי הבשר עדיין מצויים בחבלי לידה, לא מבוטלים בהם אלו שההרכב התזונתי שלהם עולה על החסרונות.

כך, לשם המחשה, מחקר שנערך בארצות הברית ובחן תחליפי בשר שונים המיוצרים על ידי חברות שונות, עולה כי בכל הנוגע לסיבים וחומצה פולית עולים תחליפי הבשר על המקור. בנוסף, והנקודה המפתיעה ביותר – תחליפי הבשר נמצאו איכותיים יותר בכל הנוגע לאספקת ברזל!

האותיות הקטנות – גם לבשר יש יתרונות

על אף האמור לעיל, המחקר שהוצג בפסקה הקודמת הציג מצג ביחס ליתרונות הבשר מצד שני. בין היתר, נמצא הבשר האדום כמכיל יותר חלבונים ואבץ. מעבר לכך, לא פעם נמצאו תחליפי הבשר כבעלי כמות מוגברת של נתרן.

אולם, למרות יתרונות הבשר האדום, מדובר על בעיות הניתנות לפתרון. ככל שאתם נוטים לצרוך דגים או גבינות בכמויות גבוהות, אין לכם כל חשש מצריכת חלבון ברמה שאינה מספקת. מעבר לכך, ככל שאתם נוהגים לצרוף מוצרים ששיעור השומן הרווי נמוך בהם, תחליפים ייתכן שתחליפים יהיו עדיפים על פני בשר אדום, על אף הנתרן הגבוה בהם.

השורה התחתונה – מה למדנו כאן?

אם כן, למדנו את הסיבות העיקריות לעליית קרנם של תחליפי הבשר, הם הצורך בשיפור המצב האקולוגי, שיפור הערכים התזונתיים אותם אנו מכניסים לגוף, ואף שיפור המצב בכל הנוגע לשרשרת הכלכלה המעגלית.

נציין כי לשם יצירת תפריט מאוזן יש להתייעץ עם בעל מקצוע בתחום, אך מכל מקום, שילוב תחליפי בשר באופן קבוע בתפריט השבועי יוכל לסייע ולשפר את התחושה, הן המוסרית והן הגופנית.

בשיתוף טבעול

כדאי להכיר