לוחמים אמריקנים במלחמת העולם השנייה | צילום: הצבא האמריקני

הגיבור היהודי שהרג עשרות נאצים והציל את יחידתו

אברהם מצה התגייס לצבא האמריקני במלחמת העולם השנייה על מנת לנקום את מות קרוביו באושוויץ • במתקפה בארדנים הוא נלחם עד טיפת דמו האחרונה • חברו ליחידה סיפר: "מסביב לעמדה היו יותר מ-30 גופות של גרמנים"

מאות אלפי יהודים לחמו בצבאות בעלות הברית במסגרת מלחמת העולם השנייה, עשרות אלפים מהם מתו ונותרו אלמונים לא פעם, למרות סיפורי הגבורה המרגשים והעצומים שלהם. סיפור מיוחד כזה הוא של סמל אברהם מצה, יהודי אמריקאי ממוצא יווני, יליד שכונת ברונקס בניו יורק שבקרב על הבליטה עצר לבדו כוחות גרמניים עדיפים והצליח לאפשר לעמיתיו לנשק לסגת לאחור כשהוא מקריב לשם כך את חייו. הסיפור הובא בין היתר בקבוצת הפייסבוק "שואה בצבע".

סמל אברהם מצה, השתוקק מאד להילחם בגרמנים, בין היתר כנקמה על כך שקרובי משפחתו, חברי הקהילה הרומניוטית שהתגוררו בעיר יואנינה ביוון, גורשו לאושוויץ ונרצחו בתאי הגזים. לשם כך התגייס לצבא האמריקני והוצב באוגדת חי"ר, ששהתה בתחילת 1945 בגבול בלגיה.

סמ"ל אברהם מצה ז"ל, צילום: הצבא האמריקני

מתקפת הפתע האחרונה של הנאצים מול צבאות המערב במלחמת העולם השנייה החלה בארדנים בתחילת השנה הלועזית. הנאצים תקפו בכוח ענק, וכך, ב-6 בינואר 1945, מצאו את עצמם חברי גדוד 289, ומצה ביניהם, עומדים באזור העיר הבלגית מאנהיי מול כוח גרמני עצום ממדים שהסתער עליהם בכוחות עודפים. הלוחמים חששו שהם לא יספיקו לסגת ויפלו בשבי.

אברהם מצה לא התבלבל לרגע. הוא תפס את מקלע הבראונינג שלו ואפשר לחברת לסגת תחת החיפוי שלו כשהוא נותר מאחור ונלחם עד הכדור האחרון. העמדה של אברהם בסופו של דבר נכבשה אולם חבריו לא שכחו אותו וכבשו אותה מחדש למחרת במתקפת נגד.

סמל חוזה לונגוריה, יליד טקסס, ששב עם הכוחות לעמדה מצא את חברו הרוג. "אברהם נדקר בכידונים המון דקירות, בין 20-30 פעמים, על ידי הגרמנים", סיפר בעדותו. הסמל גם העיד כי "מסביב לעמדה היו בין 30-40 גופות של לוחמים גרמנים הרוגים".

על גבורתו החריגה זכה אברהם מצה לאחר מותו בכבוד גדול והצבא האמריקאי העניק לו את עיטור 'צלב השירות המצוין', עיטור הגבורה השני בחשיבותו המוענק ללוחמים אמריקנים. העיטור מוענק עבור גבורה יוצאת דופן בקרב תוך חירוף נפש בפעולה בשירות פעיל.

כוחות אמריקנים בבלגיה, צילום: AP

אברהם מצה קבור בבית הקברות האמריקאי הנרי-שאפל בבלגיה. אז אם אתם באזור, תעצרו רגע בבית הקברות ותניחו אבן על הקבר עם סמל המגן דוד, שבולט היטב בין הקברים שעליהם צלב. שהרי מי שנח שם לעולמים הוא גיבור יהודי של ממש שלחם בגרמנים עבור כולנו.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...