פעילות ביטחונית מוצפנת? לא בדיוק: הסיבה לריבוי ה"פסים" הלבנים בשמי ישראל בשבועיים האחרונים היא לא אחרת מאשר התרגיל הצה"לי הגדול, "אגרוף המחץ" שמגיע היום לסיומו.
משיחה עם גורמי מקצוע עולה כי ה"פסים" בשמיים הם פסי התעבות, תופעה מוכרת שבמסגרתה נוצר פס לבן בשמיים בשל שילוב של תנאי האטמוספירה והפליטה של מטוסי הסילון. כאשר מטוס סילון טס בגובה רב באטמוספירה, הוא משאיר אחריו "תוצרי פליטה" שכוללים אדי מים, פחמן דו חמצני וגזים. אלו, מתערבבים באוויר הקר והופכים לעננים המורכבים מגבישי קרח.
זמן ההישארות של פס ההתעבות באוויר מושפע ממספר גורמים, כמו עוצמת הרוח, מערבולות אוויר, טמפרטורה ולחות.
ריבוי הפסים בימים האחרונים, שמכונים בחיל האוויר "ציור", הוא תוצאה ישירה של תרגיל "אגרוף המחץ", שבמסגרתו הורגשה תנועה ערה של מטוסי חיל האוויר בשמיים. בצבא מסבירים שיש ימים שהתנאים גורמים ל"ציורים" רבים יותר בשמים. כך או אחרת, בחיל האוויר מבטיחים כי התופעה לא משפיעה באופן מיוחד על איכות הסביבה.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו