74 שנים אחרי: צה"ל איתר שני חללים ממלחמת העצמאות

במהלך חקירה מאומצת, שנמשכה למעלה מעשור, נמצאו שני החללים טוראי בנימין אריה (יורק) איזנברג ז״ל וטוראי יצחק רובינשטיין ז״ל, שנהרגו בקרבות על הגנת קיבוץ יד מרדכי • בני משפחותיהם קיבלו את הבשורה • ראש אגף כוח האדם: "מדינת ישראל ממלאת חוב מוסרי בקביעת קברם"

מלחמת העצמאות. קיבוץ יד מרדכי, לאחר שהמצרים גורשו , צילום: לע"מ

לאחר 74 שנים: טוראי בנימין אריה (יורק) איזנברג ז״ל וטוראי יצחק רובינשטיין ז״ל, שנהרגו בקרבות ביד מרדכי במלחמת העצמאות בשנת 1948 ומקום קבורתם לא נודע, אותרו לאחר חקירה מאומצת שנמשכה למעלה מעשור על ידי הענף לאיתור הנעדרים במחלקת הנפגעים של צה״ל.

במהלך מלחמת יום העצמאות, בתום קרב על הגנת קיבוץ יד מרדכי, בלילה שבין ה-23 ל-24 במאי 1948, ט״ו באייר תש״ח, ימים ספורים לאחר ההכרזה על הקמת המדינה, במהלך פינוי פצוע ולאחר התקלות בכח מצרי, נלקחה בשבי חוליית לוחמי פלמ״ח בת שלושה חברים. על החוליה, שעקבותיה לא נודעו, נמנו בנימין אייזנברג, ששכב פצוע באלונקה, וכן הלוחם יצחק רובינשטיין והחובשת ליבקה שפר שנשאו אותה.

בשנת 1952 הכריז הרבצ״ר דאז, אלוף שלמה גורן ז״ל, על השלושה כחללים אשר מקום קבורתם לא נודע.

בשנים 2012-2018 נערכה חקירת איתור נעדרים, שהעלתה כי בפעולות שהתקיימו לאיתור חללי קיבוץ ניצנים, נאספה בשנת 1949 גופתה של ליבקה שפר ז״ל ממג׳דל (אשקלון), ונקברה בקבר האחים בניצנים. בשנת 2018 אותרה גופתה של ליבקה שפר ז״ל בתום חקירה מסועפת ושמה התווסף לקבר האחים בקיבוץ ניצנים.

נפלו בקרב על קיבוץ יד מרדכי

במהלך החקירה המאומצת, שנמשכה למעלה מעשור, נקבע לאחרונה כי באותן נסיבות בהן נאספה גופתה של ליבקה שפר ז״ל, נאספו והוטמנו בקבר האחים בניצנים גם גופות חבריה, בנימין אריה (יורק) איזנברג ז״ל ויצחק רובינשטיין ז״ל, שהיו במחיצתה עד יום מותם.

טוראי בנימין אריה (יורק) איזנברג ז״ל נולד בפולין בשנת 1927, ועלה ארצה בשנת 1946 באניית מעפילים. בשנת 1947 התגייס לפלמ״ח והיה בין מגני קיבוץ יד מרדכי במלחמת העצמאות. נפל בקרב על קיבוץ יד מרדכי בט״ו באייר תש״ח, 24.05.1948.

טוראי בנימין-אריה (יורק) איזנברג ז"ל, צילום: מוזיאון הפלמח


טוראי יצחק רובינשטיין ז״ל נולד באוקראינה (גליציה דאז) בשנת 1913, ועלה ארצה בשנת 1938 באניית מעפילים. התגייס לפלמ״ח והיה בין מגיני קיבוץ מרדכי במלחמת העצמאות. נפל בקרב על קיבוץ יד מרדכי בט״ו באייר תש״ח, 24.05.1948.

טוראי יצחק רובינשטיין ז"ל, צילום: מוזיאון הפלמח

"כינסנו את בני המשפחות"

בני משפחותיהם, קיבלו עדכון הבוקר על סיום החקירה מראש אגף כח האדם, אלוף יניב עשור.

בשבועות הקרובים ייסגר המעגל ויתקיים טקס לגילוי מצבותיהם של החללים, במהלכו, לאחר 74 שנים, יתווספו שמותיהם של בנימין אריה (יורק) איזנברג ז״ל ויצחק רובינשטיין ז״ל לקבר האחים בקיבוץ ניצנים.

מלחמת העצמאות, צילום: אלדן דוד / לע"מ

ראש אגף כוח האדם, אלוף יניב עשור: "הבוקר כינסנו את בני המשפחות של יצחק רובינשטיין ובנימין איזנברג. לרובינשטיין יש בת ו-4 בנים. שניים מהם טייסי קרב, בנה הבכור נושא את שם אביה והיה אל"ם בחיל האוויר. היום, מדינת ישראל וצבא ההגנה לישראל ממלאים חוב מוסרי בקביעת קברם של בנימין אריה אייזנברג ויצחק רובינשטיין ז״ל בקבר האחים בניצנים".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר