לאן הולכים? שלושה מוזיאונים צבאיים ליום העצמאות

הלוחמים שהגנו על הכותל לפני קום המדינה, תיעוד נפילת הרובע היהודי והקרב על גבעת התחמושת • המלצות ליום עצמאות פטריוטי במיוחד בירושלים

חיילים בריטים בעיר העתיקה // צילום: MATSON ERIC

היום כבר מותר לתקוע  בשופר

לאחרונה הושק מוזיאון פלוגת הכותל, שממוקם בתוך הבית ששימש את חבריה לפני קום המדינה. מדובר בפלוגה של תנועת בית"ר, שהוקם ב-1937 לאור הפגיעות הרבות ביהודי העיר העתיקה. 24 חבריה גרו בשכירות והגנו על תושבי הרובע היהודי, לא פעם תוך חילופי יריות. חברי הפלוגה עבדו במשך היום ועסקו בשמירה ואימונים צבאיים בערב. הם עסקו בעבודות שונות – בניין, סלילת כבישים, שמירה, מלצרות ועוד.

במסגרת פעילותם, אף נהגו לשלוח בכל יום כיפור מתנדב שיתקע בשופר, זאת לאור האיסור על המעשה מטעם ממשלת המנדט, בטענה לפגיעה בקודשי האסלאם. הבריטים, שלא אהבו את הפעילות, נהגו לערוך חיפושים בבית, הזהירו אותם שלא להניף את דגל ישראל על המתחם ואסרו עליהם לצאת בקבוצות גדולות בטענה שמדובר בפרובוקציה שמרגיזה את הערבים. המוזיאון החדשני משתמש בסרטונים, חפצים ומיצגים ומביא את הסיפור המרתק של הפלוגה.

יהודים ליד הכותל המערבי // צילום: גטי אימג'יס

 

לא היססנו לרגע

אחרי שנים ארוכות ולציון 50 שנה לשחרור ירושלים ולקרב ההרואי על גבעת התחמושת, נחנך המוזיאון החדש במקום. המתחם עבר חידוש משמעותי: הכניסה, התעלות והבונקרים, שביל שלאורכו יש תחנות עם מידע על ירושלים בתקופות שונות ועל האיזור. יש גם מיצג מרגש על הנופלים- אולם עם עמדות שמספרות את סיפורי הנופלים מזוויות שונות. גולת הכותרת היא המוזיאון החדיש והמודרני שהחליף את זה שהיה עד כה.

ביקור במקום מראה שמדובר על מתחם מודרני וחדיש שמצוי במבנים העתיקים שנשמרו מאז ימי המלחמה ההיא ב-1967. המוזיאון מציג לאורך מאות מטרים את ימי המערכה על ירושלים במלחמת ששת הימים. המבקרים עוברים דרך מסלול שיש בו חוויה אודיו ויזואלית שכוללת תמונות, סרטים, עדויות מקור מאוירות ועוד. בנוסף מוצגים בו גם חפצים אישיים נדירים ובעלי ערך רגשי והיסטורי שמספרים את סיפורי הנופלים והמערכה במקום ועל ירושלים במלחמת ששת הימים.

התצוגה החדשה // צילום: מירי צחי

 

ללכת שבי אחריהם

בתחילת מלחמת העצמאות גרו בעיר העתיקה בירושלים כ-20,000 ערבים ומולם כ-2500 תושבים יהודים בלבד. הבריטים ששלטו בארץ היו כוח שמנע את ההתנגשות. כשהם עזבו את העיר העתיקה, יומיים לפני יום הכרזת העצמאות, יצאו היהודים למבצע תפיסת עמדות הבריטים, אך ארבעה ימים מאוחר יותר הצליחו הערבים לנגוס שטחים מתוך הרובע היהודי. 

במשך תשעה ימים התחוללו קרבות, כשמחד הצליחו לוחמי הפלמ"ח ליצור מסדרון אל הרובע הנצור, ומנגד הלגיון הירדני נגסו בהישגים וחידשו את המצור. ב-28 במאי 1948 נחתם הסכם כניעה, 1400 תושבים הועברו לצד המערבי של העיר ו-340 נוספים הובלו לשבי בירדן. 

הצלם ג'ון פיליפס תיעד את הרגעים האחרונים של הרובע היהודי, כשנכנס יחד עם כוחות הלגיון הירדני לעיר העתיקה. פיליפס הצליח לתעד במצלמתו את מצב הלוחמים והתושבים, את מראה הרובע ההרוס, את רגעי הכניעה והעזיבה. החברה לשיקום ולפיתוח הרובע היהודי הקימה תצוגת קבע של הצילומים הדוקומנטריים שלו, שנקראת ''לבד על החומות - תיעוד נפילת הרובע היהודי בתש''ח''. לצד התצלומים המחודשים והמוארים, מובאות ציטטות מזיכרונותיהם של ג'ון פיליפס, עבדאללה א-תל - מפקד כוח הלגיון הירדני ומשה רוסנק – מפקד הרובע, ושולב בה הסרט החדש ''לבד על החומות''.

חיילים בריטים בעיר העתיקה // צילום: MATSON ERIC

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר