נשבר שיא בייצוא הביטחוני בישראל, אך ההסתמכות על אירופה מדאיגה

14.8 מיליארד דולר נחתמו בחוזים החדשים לעומת 13 מיליארד אשתקד • מחצית מהעסקאות שוות יותר מ-100 מיליון דולר • מערכות הגנה אווירית מובילות עם 48% מהיקף הייצוא • מדינות אירופה רכשו 54% מהעסקאות - לעומת 35% בשנה הקודמת

התעשיות הביטחוניות מייצרות במקביל עבור צה"ל ועבור לקוחות זרים במתכונת חירום - ושוברות שיאים. צילום: אייל מרגולין / ג'יני

בפעם הרביעית ברציפות: בשנה החולפת נשבר שיא הייצוא הביטחוני של מדינת ישראל, כאשר בשנת 2024 הגיעו החוזים החדשים להיקף של 14.795 מיליארד דולר (כ-52 מיליארד שקל). מדובר בגידול של כ-13% ביחס לשנה הקודמת.

כזכור, אמש (שלישי) דווח בסוכנות הידיעות הספרדית EFE כי ממשלת ספרד ביטלה חוזה בשווי מאות מיליוני יורו לרכישת טילי נ״ט מחברת רפאל הישראלית במסגרת מאמציה לנתק את הקשרים הביטחוניים עם ישראל. מרפאל נמסר כי "לא ידוע לנו על כל ביטול של העסקה".

נתוני הייצוא הביטחוני לפי פילוח גיאוגרפי, צילום: ללא

מנכ"ל משרד הביטחון, אלוף (במיל') אמיר ברעם וראש אגף הייצוא הביטחוני (סיבט), תא"ל (מיל') יאיר קולס, הגישו לשר הביטחון ישראל כ"ץ את דוח הייצוא הביטחוני לשנת 2024. מדובר בנתון הגבוה ביותר שנרשם אי פעם בתחום זה.

במהלך השנה הצליחו התעשיות הביטחוניות, בסיוע ובהכוונת משרד הביטחון, לחתום על מאות חוזים משמעותיים ברחבי העולם. יותר ממחצית מהעסקאות (56.8%) הן מגה-עסקאות בהיקפים של לפחות 100 מיליון דולר כל אחת.

המלחמה השפיעה על הביקוש הבינלאומי

מפרוץ מלחמת "חרבות ברזל" ב-7 באוקטובר 2023, עבר משרד הביטחון למתכונת חירום - וכך גם התעשיות הביטחוניות, שנרתמו למאמצי המלחמה ועברו לייצר סביב השעון עבור צה"ל, במקביל להמשך הייצור עבור לקוחות זרים.

ההישגים המבצעיים חסרי התקדים, יחד עם הניסיון המבצעי שצברו הפיתוחים הישראליים במהלך המלחמה, יצרו ביקוש גדול לטכנולוגיה הישראלית בקרב מדינות רבות - ואכן, גם שנת 2024 הסתכמה בשיא חדש והתאפיינה בעסקאות ייצוא משמעותיות.

מערכות הגנה אווירית ישראליות הובילו את הייצוא עם 48% מסך העסקאות השנה (ארכיון), צילום: דובר צה"ל

מערכות אוויריות הובילו את הייצוא

בשנת 2024 נמשכה מגמת העלייה בהיקף הייצוא הביטחוני של מערכות הגנה אווירית. מדובר ב-48% מהיקף העסקאות, לעומת 36% בשנת 2023. זינוק מרשים חל בתחום מערכות הלוויינות והחלל, שעמד בשנת 2024 על 8% מהיקף העסקאות לעומת 2% בלבד בשנת 2023.

הנדבכים המשמעותיים בייצוא הביטחוני התחלקו באופן הבא: מערכות הגנה נגד טילים ורקטות (48%), כלי רכב ורק"מ (9%), לוויינות וחלל (8%), מכ"מ ומערכות לוחמה אלקטרונית (8%), כלי טיס מאוישים ואוויוניקה (8%), תצפית ואופטרוניקה (6%), מודיעין מידע וסייבר (4%), תחמושת וחימוש (3%), אמצעי ירייה ושיגור (2%), מערכות תקשוב וקשר (2%), מל"טים ורחפנים (1%), ופלטפורמות ומערכות ימיות (1%).

אירופה מובילה ברכישות

בנוסף, נרשמה צמיחה משמעותית בחתימת החוזים מול מדינות אירופה - 54% מהיקף העסקאות בשנת 2024 לעומת 35% אשתקד. נתוני הייצוא הביטחוני לפי פילוח גיאוגרפי: אירופה (54%), אסיה והפסיפיק (23%), מדינות הסכמי אברהם (12%), צפון אמריקה (9%), אמריקה הלטינית (1%), ואפריקה (1%).

הייצוא הביטחוני של מל"טים ורחפנים עומד על אחוז בודד (ארכיון), צילום: אוג'ק מריה יורק

התפלגות חתימת חוזים על פי היקף כספי: עסקאות גדולות ביותר מ-100 מיליון דולר (56.8%), עסקאות בין 50-100 מיליון דולר (9.5%), עסקאות בין 10 ל-50 מיליון דולר (16.3%), ועסקאות עד 10 מיליון דולר (17.4%).

בתוך חמש שנים השלים הייצוא הביטחוני הישראלי זינוק של יותר מ-100%.

"עליונות ברורה מול כל איום"

שר הביטחון, ישראל כ"ץ: "דווקא בשנת מלחמה קשה ומורכבת, ישראל שוברת שיא של כל הזמנים בייצוא הביטחוני – 15 מיליארד דולר. ההישג האדיר הזה הוא תוצאה ישירה של הצלחות צה"ל והתעשיות הביטחוניות נגד חמאס בעזה, חיזבאללה בלבנון, החות'ים בתימן, משטר האייתולות באיראן, ובזירות נוספות שבהם אנו פועלים נגד אויבי ישראל.

ישראל כ"ץ: "חדשנות ביטחונית, הישג אדיר", צילום: אי.פי.אי

"העולם רואה את העוצמה הישראלית ומבקש להיות שותף לה. נמשיך לחזק את צה"ל ואת הכלכלה הישראלית באמצעות חדשנות ביטחונית שתבטיח עליונות ברורה מול כל איום - בכל מקום ובכל זמן".

מנכ"ל משרד הביטחון, אלוף (במיל') אמיר ברעם הוסיף: "השיא החדש בייצוא הביטחוני הישראלי, בשנת מלחמה, מבטא יותר מכל הערכה עולמית הולכת וגוברת לביצועי הטכנולוגיה הישראלית. המערכות הישראליות הדהדו בשנה החולפת ברחבי המזרח התיכון. יותר מדינות רוצות להגן על אזרחיהן באמצעות אמל"ח ישראלי. על מנת לתמוך את צרכי צה"ל בטווח המידי והרחוק, עלינו להמשיך את התנופה בייצוא הביטחוני, שמאפשרת להעצים את צה"ל ביותר מערכות, לפתח את הדורות הבאים ולחזק את כלכלת ישראל".

אמיר ברעם: "המערכות הישראליות הדהדו בשנה החולפת ברחבי המזרח התיכון", צילום: גדעון מרקוביץ'

ראש סיבט במשרד הביטחון, תא"ל (במיל') יאיר קולס: "זו השנה הרביעית ברציפות שבה אנו עדים לשבירת שיאים בתחום הייצוא הביטחוני הישראלי. הנתונים המרשימים מבוססים על תעשייה ביטחונית יוזמת, יצירתית ופורצת דרך, אשר מייצרת מערכות בקצה הטכנולוגיה העולמית באוויר, ביבשה, במודיעין ובים. היקף הייצוא מחזק את מעמדה של ישראל כמעצמה טכנולוגית-ביטחונית מובילה, ומעיד על האיכות הגבוהה של המערכות הישראליות ועל האמון הבינלאומי ביכולותיהן המוכחות של התעשיות בשטח".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר