ממשלת ספרד ביטלה חוזה בשווי מאות מיליוני יורו לרכישת טילי נ״ט מחברת רפאל הישראלית במסגרת מאמציה לנתק את הקשרים הביטחוניים עם ישראל, כך מדווחת היום (שלישי) סוכנות הידיעות הספרדית EFE. מרפאל נמסר כי "לא ידוע לנו על כל ביטול של העסקה".
משרד ההגנה הספרדי הורה על ביטול רישיון הייצור של טילי נ״ט מסוג ״ספייק״ (המכונים בצה״ל - ״גיל״), בצעד שמבטל למעשה חוזה בשווי 287.4 מיליון יורו לרכישת 168 מערכות נ״ט שהיו אמורות להיות מיוצרות על אדמת ספרד.
מקורות במשרד ההגנה אמרו לעיתון ״אל מונדו״ כי ״מתקיים תהליך לביטול הדרגתי של הטכנולוגיה הישראלית״, מה שהעיתון הגדיר כ״אתגר משמעותי״. שרת ההגנה מרגריטה רובלס ביטלה את החוזה שהוענק באוקטובר 2023 לחברת Pap Tecnos, חברת בת ספרדית של רפאל, לייצור הטילים המדוברים. העסקה כללה 168 משגרים, 1,680 טילים מסוג ״ספייק״ LR2 ותמיכה לוגיסטית באמל״ח.
לפי הדיווחים, ספרד שוקלת כעת לרכוש במקום הטילים הישראליים את טיל ה״ג׳אוולין״ האמריקני מתוצרת ריית׳און ולוקהיד מרטין.
ממשלת ספרד היא מהעוינות לישראל באיחוד האירופי, כאשר במהלך המלחמה היא הכריזה אמברגו נשק על ישראל, סירבה לאוניות המפליגות לישראל לעגון בנמליה והכירה במדינה פלשתינית. לפני כשבועיים קרא רה״מ סנצ׳ס לישראל ״מדינה רצחנית״.
בחודש אפריל הודיע ראש ממשלת ספרד פדרו סנצ׳ס על ביטול חד-צדדי של חוזה בסך 6.6 מיליון יורו לרכישת יותר מ-15 מיליון כדורים מהתעשייה הצבאית (״תעש מערכות״). אולם בסמוך לכך חשף ״אל מונדו״ כי למרות ההצהרות, מאז תחילת המלחמה נחתמו חוזים ביטחוניים בין ספרד לישראל בהיקף של יותר ממיליארד יורו.
הממשלה הספרדית הכריזה כי היא מתכוונת לנתק את הקשרים הביטחוניים עם ישראל, אך המאמץ הזה נתקל בקשיים לאור המרכזיות של תעשיית הנשק הישראלית.
הביטולים מגיעים על רקע אחד המשברים הגדולים ביותר של ממשלת ספרד. ספרד נדרשת להגדיל את ההוצאה הביטחונית כדי לעמוד ביעדי נאט״ו, במיוחד לאור דרישתו של הנשיא טראמפ ממדינות אירופה לעמוד בהתחייבויותיהן. אך הגדלת התקציב הביטחוני עוררה זעם בקרב מפלגות השמאל הקיצוני בקואליציה, המתנגדות להשקעת כספים בביטחון – ומכריזות כי חוזים עם חברות ישראליות יביאו לפרישה מהקואליציה השברירית גם כך של סנצ׳ס.
על פי חשיפת "אל מונדו", למרות הצהרות ממשלת ספרד על ניתוק הקשרים הביטחוניים עם ישראל, מאז פרוץ המלחמה נחתמו בין המדינות חוזים ביטחוניים בהיקף של יותר ממיליארד יורו. בין העסקאות: מערכת משגרי רקטות המבוססת על טכנולוגיה ישראלית ב-714 מיליון יורו, הקצאת 350 מיליון יורו למערכת רדיו טקטית ישראלית, ורכישות מאלביט מערכות כולל מרגמות לספינות. מטוסי ה-Eurofighters החדשים של ספרד מצוידים בטכנולוגיית לייזר ישראלית, וקיים שיתוף פעולה מודיעיני בין המוסד ל-CNI הספרדי.
״אי אפשר להפסיק לקנות טכנולוגיה ישראלית, זה יהפוך אותנו למדינה פגיעה״, אמר אז גנרל ספרדי שהתראיין בעילום שם ל״אל מונדו״. לדבריו, ״סיום חוזים או אי חתימה נוספת על חוזים עם ישראל יעכבו ויאטו את תוכניות המודרניזציה של כוחות הביטחון שלנו. בשורה התחתונה, ספרד תהיה פגיעה יותר אם היא תפסיק לקנות טכנולוגיה ישראלית״.
ישראל הגיבה לביטולי החוזים כבר לפני כמה שבועות וגינתה ״את החלטת ממשלת ספרד לבטל חוזה חתום עם חברת הביטחון IMI Systems״. בהודעה נאמר כי ״ממשלת ספרד מקריבה ענייני ביטחון משיקולים פוליטיים וממשיכה לעמוד בצד הלא נכון של ההיסטוריה, נגד המדינה היהודית המגינה על עצמה מהתקפות טרור בשבע חזיתות״.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו