בגלל אדי הדלק: מת מסרטן - והוכר כנכה צה"ל

איש קבע נחשף באופן תדיר לחומרים מזהמים ונפטר בגיל 52 • בזכות המאבק של אלמנתו נקבע: קיים קשר בין המחלה לשירות

"משאיות ישנות ותחזוקה בעייתית" , צילום: משה שי

מדריך הנהיגה הראשי של מערך הנ"מ בצה"ל לקה בסרטן לאחר שנחשף לאדי דיזל מסרטנים למשך מאות שעות. משרד הביטחון דחה את הבקשה של אלמנתו להכיר בו כחלל צה"ל, אך בית המשפט הפך את ההחלטה.

בגיל 49, לאחר כ־30 שנות שירות צבאי, לקה הנגד בסרטן לוע האף - סוג נדיר וקטלני של המחלה. כעבור כשלוש שנים של מאבק נפטר.

ב־2018 הגישה אלמנתו בקשה לקצין התגמולים במשרד הביטחון להכיר בבעלה המנוח כחלל מערכות ישראל, אך זו נדחתה. בתשובת קצין התגמולים נמסר לאלמנה כי לא הוכח קשר בין שירותו הצבאי של בעלה המנוח למחלתו.

האלמנה פנתה לעו"ד גיא בית און, והוא הגיש ערר על ההחלטה לוועדת הערר שיושבת בבית משפט השלום בבאר שבע. בתצהיר שהגישה האלמנה היא קבלה על כך שבמשך 30 שנות שירותו היה חשוף בעלה המנוח לאדי גזים שנפלטו ממנועי הרכבים שהיו בסביבתו, ושבהם לימד נהיגה. נוסף על כך, טענה, בעלה נהג והדריך נהגים על משאיות מתקופת מלחמת העולם השנייה, שהתחזוקה שלהן היתה בעייתית - דבר שמשפיע על אופן העבודה עם הרכב ועל פליטת הגזים ממנו. רכבים אלה נחשבים מזהמים במיוחד.

עו"ד בית און, רוני ינקוביץ

סגן מפקד טייסת המנהלה בבסיס שבו שירת המנוח הסביר בתצהיר שהגיש כי "למיטב ידיעתו, המדריך היה חי בסביבת עבודה של משאיות, גנרטורים פולטי עשן ומזהמים, בעת שלא הייתה מודעות לנזקי עשן.

"פעילות המנוח חייבה אותו לרדת מהמשאית וללמד את החייל להסיע את הרכבים אחורה, כשהוא עומד בקצה המשאית ונושם את אדי הדיזל שנפלטו מהמנוע של המשאית".

חוות דעת של מומחה רפואי מטעם משרד הביטחון צורפה לכתב התשובה לערעור. בחוות דעת זו קבע המומחה מטעם משרד הביטחון כי וריאנט הסרטן הנדיר שבו לקה המנוח אינו קשור לגזים הנפלטים ממנוע דיזל, אלא מיוחס למוטציה הנגרמת לתאי אב כתוצאה מחשיפה לזיהום EBV (מחלת הנשיקה).

"שאף עשן בכמות גבוהה"

בניגוד למשרד הביטחון, שמומחה מטעמו קבע כי לא היה קשר בין הזיהום לסרטן, קבע ד"ר לב גלוזמן, מומחה מטעם האלמנה, כי יש קשר בין פעילותו בצה"ל לתחלואה. "ההדרכה על המשאיות התאפיינה בכך שצינור האגזוז היה מורכב על השמשה הקדמית של הרכב, והעשן היה נכנס לתוך הקבינה. העשן היה מורגש גם במצב של נהיגה וגם במצב של עמידה ועבודה ליד המשאיות. כתוצאה מתנאי עבודה אלו, שאף המנוח את העשן היוצא מהמשאיות בצורה ישירה, בכמות גבוהה ולאורך זמן", קבע המומחה. "כמו כן, שהה המנוח ממושכות בסדנאות לטיפול דיזל, שבהן יש כמה חומרים מסרטנים הידועים כגורמים לסרטן הנזופרינקס - הלוע האפי - שפיתח המנוח".

בדיון בביהמ"ש קבע ראש הרכב ועדת הערר, השופט בדימוס ברוך אזולאי, כי יש לקבל את גרסת האלמנה על פי עדותה כמהימנה, וכן לקבל את האנלוגיה של המומחה מטעמה כי יש קשר בין החומרים שאליהם נחשף המנוח למחלתו.
בכך למעשה המנוח הוכר כחלל מערכות ישראל, והאלמנה כאלמנת צה"ל – והיא תזכה מעתה לכל ההטבות והתגמולים הנלווים למעמד זה.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר