צילום: איתיאל ציון // ביצה סקוטית. במעטפת בשר עם ציפוי

מהיר ומשפחתי

נכון, הסדר כבר מאחורינו, אבל עדיין צריך להכין ארוחת צהריים לילדים. מאיר אדוני עם שלוש מנות קלילות וכשרות לפסח

מי מאיתנו לא מכיר את הטירוף של חג הפסח? 

אחרי ארוחת החג, שעליה טרחנו ועמלנו שבועות, כולנו מותשים ועייפים, אבל מה לעשות שיש חיים גם בהמשך ימי החג - משפחה וילדים רעבים שצריך להאכיל, ושלא ממש מעניין אותם שבישלנו מספיק בשביל כל השנה. 

חשבתי וחשבתי ובחרתי עבורכם שלוש מנות המבוססות על מרכיבי מזון שאולי נשארו מהימים האחרונים, וכאלו שסביר להניח שיש במזווה במהלך החג.

קולסלאו קצת אחר

לדעתי קולסלאו הוא אחד הסלטים היותר שכיחים ואהובים על ילדים ומבוגרים כאחד. בחרתי להעניק לסלט האהוב טוויסט קטן - לשלב במיונז קארי ולהוסיף למנה מגוון ירקות לא שגרתיים. בנוסף, כדי שהסלט יהפוך לארוחה שלמה, בחרתי לשדך לו שאריות עוף שנשארו מארוחות קודמות.

החומרים (ל־6 מנות):

√ 1 עוף לאחר צלייה או בישול, מפורק מהעצם לחתיכות נקיות מעצמות ומשומן וחתוך לרצועות

לאיולי:

√ 3 חלמונים

√ 1 כף חרדל דיז'ון

√ 2 כפות מיץ ליים

√ 1/2 כפית מלח

√ 2 כפות אבקת קארי הודית

√ קורט סוכר

√ 2 כוסות שמן זרעי ענבים או קנולה 

√ 4 כפות מים קרים

לסלט:

√ 1/2 כרוב לבן חתוך דק

√ 1 גזר קלוף וחתוך דק לגפרורים 

√ 1 צנון דייקון חתוך דק לגפרורים 

√ 1 קולרבי חתוך דק לגפרורים

√ 2 בצלים ירוקים, החלק הלבן בלבד, חתוכים דק 

√ 1 כף ג'ינג'ר קצוץ דק

√ 1 כף צ'ילי אדום קצוץ דק

√ חופן פרחי שום טריים

לתיבול הסלט:

√ 1 כפית מלח דק

√ 2 כפות מיץ ליים

מכינים את האיולי: מניחים במעבד מזון את כל חומרי האיולי, למעט השמן והמים, וטוחנים כ־30 שניות. מזלפים את השמן והמים לאט, תוך כדי טחינה, עד שמתקבלת אמולסיה הומוגנית. שומרים בקירור.

מכינים את הסלט: מניחים בקערה את כל מרכיבי הסלט, מוסיפים את רצועות העוף, מתבלים במלח ובליים, מוסיפים 5 כפות איולי, מערבבים ומגישים.


סלט קולסלאו. הקארי במיונז מעניק טוויסט מיוחד // צילומים: איתיאל ציון

ביצה סקוטית

פסח הוא, בין השאר, חג הביצים, כך שבוודאות המזווה מלא בביצים. מפה הגיע הרעיון לביצה סקוטית, הנקראת גם קלופס. ביצה במעטפת בשר, עם ציפוי של פירורי קמח מצה, המטוגנת כמה דקות עד הזהבה. מנה שאם יוצרים אותה סביב ביצה רכה עם תערובת פשוטה ונכונה של בשר, מתקבלת מנה מענגת שסוגרת נפלא ארוחת צהריים משפחתית.

החומרים לביצים (ל־6 מנות):

√ 6 ביצים 

√ 2 כפיות מלח דק 

√ 1/2 1 כוסות חזה עוף טחון דק

√ 1 כף פטרוזיליה קצוצה דק

√ 1 כף שאלוט קצוץ דק

√ 2 כפות קמח מצה

√ 1 כפית פלפל שחור גרוס

√ 4-5 טיפות טבסקו 

לציפוי:

√ 1 כוס קמח מצות

√ 3 ביצים טרופות היטב

√ 1 בקבוק שמן קנולה לטיגון

להגשה:

√ מעט פלפל שחור ומלח אטלנטי

√ 3 כפות חרדל דיז'ון 

√ חופן עלי חסה

√ חופן צנוניות חצויות 

√ חופן מלפפונים קטנים חצויים

מרתיחים סיר עם מים וכפית מלח דק, מוסיפים את הביצים, מבשלים 5 דקות וחצי, מוציאים מייד למי קרח ולאחר הקירור קולפים ומניחים על מגבת מטבח. 

מערבבים את העוף עם שאר המרכיבים בקערה (כולל כפית המלח הנותרת). משמנים מעט את היד, לוקחים כף מתערובת העוף ומשטחים על היד, מניחים במרכז ביצה ועוטפים בתערובת לצורת כדור. יוצרים 6 כדורים ושומרים שעה בקירור. 

מחממים סיר ובו שמן עמוק לטיגון על להבה בינונית. טובלים את הכדורים, תחילה בביצה ומייד לאחר מכן בקמח המצה, ומצפים היטב. מניחים בשמן ל־4 דקות עד שמתקבל כדור זהוב היטב מבחוץ. מוציאים לנייר סופג, מחכים 5 דקות וחוצים את הכדור לשניים. מתבלים את החלמון במלח ובפלפל ומגישים לצד החרדל, החסה, הצנוניות והמלפפונים.


מרק עוף. אפשר לוותר על הקניידלך // המדור מצולם בלומינה ובבלו סקיי,  קרלטון ת"א, כלים: מילניום ארקוסטיל

מרק עוף

נכון שכל החג סובב סביב המנה הזאת בגרסאות כאלו ואחרות, אבל מה פשוט יותר מלקחת ליטר או שניים מתוך העשרות שבישלנו ולהכין ארוחה פשוטה וקלילה לכל המשפחה? בחרתי להגיש את המרק לא עם קניידלך, אלא עם תוספת יהודית נוספת המגיעה מהמטבחים שמחמירים בחג, ושאינם משתמשים אפילו בקמח מצה (מחשש שבשילוב עם מים הוא נחשב לחמץ), והכנתי חביתיות עם מעט קמח תפוחי אדמה, שאותן פורסים לאטריות.

החומרים למרק (ל־6 מנות):

√ 30 כנפיים נקיות ושטופות היטב

√ 4 כפות שמן קנולה 

√ 2 בצלים לבנים קלופים וחצויים

√ 1 כרישה חתוכה גס

√ 1 גזר קלוף וחתוך גס

√ 1 ענף סלרי, עם העלים, שטוף

√ 4 ליטר מים 

√ 3 גרגירי פלפל אנגלי

√ 5 גרגירי פלפל שחור שלם

√ מעט עלי פטרוזיליה שטופים

√ 1 כף מלח 

לירקות:

√ 1 שורש סלרי קלוף וחתוך ל־6

√ 2 שורשי פטרוזיליה קלופים וחצויים לאורך

√ 2 גזרים קטנים קלופים וחצויים

√ 5 תפוחי אדמה קטנים מזן ראטה קלופים 

√ 1 קולרבי קטן קלוף וחתוך לרבעים

√ 1 לפת קלופה וחתוכה לרבעים

√ 1 כרישה חתוכה למקטעים 

√ 2 קישואים קטנים חתוכים ל־3-4 מקטעים 

√ מעט עלי פטרוזיליה 

לאטריות:

√ 1 כוס קמח תפוחי אדמה

√ 5 ביצים

√ 1 כפית מלח דק

√ 1 כף סוכר

√ 2 כפות שמן קנולה + שמן לשימון המחבת

√ 1/4 1 כוסות מים 

√ 1/3 כוס סודה 

√ 3 כפות עירית קצוצה דק

מכינים את המרק: מחממים בסיר רחב וכבד על אש בינונית את השמן, מוסיפים לסיר את הכנפיים ומטגנים מכל צד כ־5-6 דקות עד שהכנפיים מזהיבות. 

מוציאים את הכנפיים, שמים בסיר את ירקות המרק ומטגנים לאט על אש נמוכה כ־10 דקות עד השחמה קלה. מחזירים את הכנפיים לסיר ומוסיפים את המים: בהתחלה שופכים לסיר כוס אחת ומגרדים בעזרת כף את התחתית של הסיר, על כל השומנים והמוצקים שנדבקו אליה. לאחר מכן מוסיפים את יתרת המים ומגבירים את האש ללהבה גבוהה. המרק יוציא קצף בזמן הזה וחשוב להוציאו בעזרת כף. 

לפני רתיחה מנמיכים את האש ללהבה נמוכה ומוציאים את הקצף שנוצר למעלה. לאחר שהמרק נקי מקצף, מוסיפים את הפלפל האנגלי והפלפל השחור ואת עלי הפטרוזיליה, מכסים במכסה ומבשלים כ־90 דקות. מסננים את המרק לסיר אחר דרך מסננת דקה, מניחים אותו על אש נמוכה ומתבלים במלח. 

מוסיפים את הירקות לפי המהירות שבה הם מתרככים - תחילה את שורש הסלרי, שורשי הפטרוזיליה והגזר - ומבשלים כ־10 דקות. לאחר מכן מוסיפים את תפוח האדמה, הקולרבי, הלפת והכרישה ומבשלים כ־15 דקות נוספות. לבסוף מוסיפים את הקישוא ועלי הפטרוזיליה ומבשלים כ־10 דקות נוספות. שומרים את המרק חם עד ההגשה.

מכינים את האטריות: מניחים בקערה את קמח תפוחי האדמה, הביצים, המלח והסוכר ומערבבים היטב. 

מוסיפים את השמן, המים והסודה ומערבבים היטב עד שמתקבלת בלילה חלקה. מוסיפים את העירית הקצוצה ומערבבים. 

מחממים מחבת טפלון על אש נמוכה, משמנים קלות ומנגבים בנייר סופג. בעזרת מצקת קטנה יוצקים מתערובת הבלילה למחבת, משטחים מעט לקבלת קרפ דק ככל האפשר, מטגנים כ־30 שניות ומעבירים לקרש חיתוך. יוצרים כ־7-8 קרפים נוספים, מגלגלים אותם וחותכים לרצועות דקות לקבלת אטריות ארוכות.

להגשה: מניחים חופן אטריות בכל קערה ויוצקים מעל את המרק החם.

adonimeir@gmail.comטעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...