טרנד על האש

ממש כמו הדבר האמיתי: ההמבורגרים הטבעוניים כובשים את רשתות המזון המהיר • בתפריט: טעם של בשר, מרקם של קציצה וערכים תזונתיים גבוהים

עשיר בחלבון ודל בשומן. המבורגר טבעוני // צילום: GettyImages // עשיר בחלבון ודל בשומן. המבורגר טבעוני

עבור טבעונים המבורגר הוא חלום רחוק. כולם יודעים שזה טעים, כולם מתענגים על הניחוח השרוף מעט, וכולם מחפשים נחמה בקצת פאסט פוד שחיתותי. אבל עבור מי שלא מוכנים לראות חיות על הצלחת, הקציצה העסיסית, עם הלחמנייה, התוספות והרטבים - נשארת, בדרך כלל, בגדר געגוע.

ובכן, לא עוד. לאחרונה פוגש עולם הטבעונות את עולם ההמבורגרים, והמפגש הזה תופס תאוצה כאשר שתי רשתות מזון מהיר פופולריות במיוחד, מקדונלד'ס ובורגראנץ', הצטרפו לטרנד הלוהט והשיקו השבוע בישראל את ההמבורגר הטבעוני שלהן, מייד אחרי מסעדות בשר דוגמת אגאדיר, BBB, מוזס וסוסו, שעשו זאת כבר לפני כמה חודשים.

"אנשים בוחרים יותר בטבעונות, מאחר שהעולם הופך מודע יותר לבריאות", מסביר יוסי יעקובוביץ, הבעלים של אתר "מנדי - טבעונות עד הבית". "בנוסף, ההסברה על זכויות בעלי החיים היא מאוד חזקה ומשפיעה. לעניות דעתי, בעוד חמש שנים מי שיאכל בשר כבר ייחשב לא נורמטיבי.

לכל הכתבות, המדורים והטורים של "שישבת"

"המבורגר זה מאכל שחסר מאוד לטבעונים, והם מחפשים את התחליף הקרוב ביותר בטעם ובנראות. ברשתות המזון מבינים שטבעונות היא מנוע צמיחה שאי אפשר להתעלם ממנו, והן לא יכולות לוותר על פלח השוק הזה".

העיקר הבריאות

המבורגר טבעוני עשוי חומרים שמקורם מן הצומח. אבל האם זה בהכרח אומר שמדובר בקציצה בריאה יותר?

"כל כניסה של אלטרנטיבה צמחית חדשה היא מבורכת, ובטח ובטח כשמדובר ברשתות גדולות הנגישות יותר ברחבי הארץ. זה טוב גם לטבעונים וגם למי שאינו טבעוני ורוצה להתנסות בהמבורגר טבעוני", אומרת נטלי שמש, תזונאית קלינית. "כן, זה מזון מהיר, אבל מזון מהיר הוא לא בהכרח מזון רע, וזה גם מאוד תלוי למה משווים - לסלט עדשים או לנקניקייה בלחמנייה. 

"המבורגרים טבעוניים מבוססים בעיקר על חלבון חיטה וסויה. הם מספקים כמות יפה של חלבון, וביחס להמבורגר בשרי גם דלים יותר בשומן ובשומן רווי, ועשירים יותר בסיבים תזונתיים. אז כן, מדובר במזון מעובד יותר ממזון גולמי כמו עדשים או סלטים, אבל כל עוד לא מבססים את התזונה רק על המבורגרים, זה בסדר גם לשלב אותם מדי פעם. יחסית למזון מהיר זו אלטרנטיבה לא רעה. מה שכן, צריך לזכור שההמבורגר מגיע עם לחמנייה, צ'יפס ורטבים עתירי קלוריות, וגם אליהם חשוב לשים לב".

הקציצה הטבעונית הראשונה שחוללה סנסציה בעולם היא ההמבורגר של ביונד מיט, שמדמה כמעט אחד לאחד טעם ונראות של בשר. עקב הביקוש הרב חתמה החברה לאחרונה על חוזה הפצה ענק בישראל, והיא צפויה להגדיל את נפח הפעילות שלה בארץ.

מחפשים את התחליף הקרוב. הקציצה הפופולרית // צילום: GettyImages

"אם אתה רוצה לשנות את העולם ולהפוך את כדור הארץ לטוב יותר, אתה צריך לספק מוצר כמה שיותר קרוב לבשר", מצהירים יואב אלגרבי ושף עדי ריכטר, השותפים בחברת KAYA, המייבאת את ביונד מיט. "את המרכיבים של ההמבורגר של ביונד מיט אפשר למצוא בצמחים, ואחרי שש שנים של פיתוח טכנולוגי הצליחו בחברה לפענח את הדנ"א של הטעם של הבשר. הדורות הקודמים של ההמבורגרים שאינם עשויים בשר היו נדבקים לפה. הדור החדש מספק את כל החבילה מבחינת טעם, נראות וערכים תזונתיים". 

איך אתם מסבירים את ההצלחה המסחררת בארץ?

"ידענו שישראל היא מדינה שמחבקת מוצר טוב, וידענו שזו תהיה הצלחה גם לאוכלי הבשר שחיפשו לאכול בריא וגם לטבעונים", מוסיף אלגרבי. "ישראל היא אחת הראשונות שהצליחו להביא את ההמבורגר, כי אי אפשר לעבוד על הלקוח הישראלי".

צ'יפס, רטבים וחלבון מהצומח

אז מה מחכה לנו ברשתות המזון המהיר - האהובות על הישראלים - בגזרת ההמבורגרים הטבעוניים? 

ההמבורגר הטבעוני של בורגראנץ' מורכב מבסיס של פטריות, חלבון סויה וחלבון חיטה. "ניסינו כל מיני תרכובות", מסביר משה אפרים, סמנכ"ל השיווק של בורגראנץ'. "בסיס הפטריות היה העסיסי ביותר והזכיר לנו קציצת המבורגר לא טבעונית. בתוך הקציצה יש גם בצל מטוגן, שמספק את תחושת הצ'אנקיות של הבשר. השילוב של הלחמנייה הרכה עם הקציצה והרטבים המוכרים שלנו יוצר חוויה שמזכירה את הראנץ' הרגיל. בימים האחרונים אנחנו מקבלים מאות פניות מטבעונים שלא אכלו בורגראנץ' שנים, ואומרים שהטעם מזכיר להם את הילדות שלהם".

ה־BIG VEGAN של מקדונלד'ס מבוסס על חלבוני סויה וחיטה, בתוספת בצל, תבלינים, עמילני תירס ותפוחי אדמה ושמנים צמחיים, והוא מוגש בלחמנייה עם רוטב ברביקיו, חסה ועגבנייה. במבחני הטעימה הוא זכה לביקורות מצוינות על הדמיון לבשר בטעם, במרקם ובמראה.

עבור הסקפטים שבינינו, שתוהים כיצד אפשר להכין המבורגר שהוא 100 אחוז טבעוני במזללת בשר, במקדונלד'ס מבטיחים שהמוצר החדש מטוגן במטגנת נפרדת ממוצרי העוף והבשר, ובשימוש בכלים נפרדים.

למה דווקא עכשיו?

"בשנים האחרונות קיבלנו המון פניות מלקוחות שביקשו מאיתנו לייצר, לשווק או למכור מוצר מהסוג הזה", מסביר אפרים. "לא התעלמנו, וזה לא עבר לנו מתחת לרדאר. לקח לנו קצת יותר משנה לפתח את המוצר ולהגיע לרמה שאנחנו מרוצים ממנה, שמישהו כמוני, שאוכל בשרים באופן קבוע, ייהנה מהטעם. בנוסף, בתקופה האחרונה הדרישה גבוהה יותר, גם בגלל הקיץ והחופש הגדול, שבהם המכירות עולות".

בבורגראנץ' משווקים את ההמבורגר הטבעוני בכל הסניפים ובמערך המשלוחים באתר ובאפליקציה. במקדונלד'ס משווקים כרגע את הקציצה הנחשקת רק בסניפים נבחרים, רובם בגוש דן. מהחברה נמסר כי הביקושים ייבחנו, ובהתאם יוצע ה־BIG VEGAN גם בסניפים נוספים.

טיפ! לשומרים על דיאטה: אל תשכחו שגם המבורגר טבעוני מגיע עם לחמנייה, צ'יפס ורטבים עתירי קלוריות

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר