זהו ללא ספק חג פסח יוצא דופן, והחלטתי להמתיק לכם אותו בארבעה מתכונים מנצחים ללא גלוטן, שישמשו אתכם בכל ימות השנה. אני מאחל לכולנו שנמצא את הדרך הכי טובה לעבור את הימים הללו ולצאת מחוזקים. חג פסח שמח לכל בית ישראל!
עוגת בננות עם שברי שוקולד מריר
עוגה הדומה ללחם בננות, עם פינוקים, שיש לה גם גרסה טבעונית. המתכון ל־2 תבניות אינגלישקייק באורך 25 ס"מ.
החומרים:
√ 125 גרם (1/2 כוס + 2 כפות) סוכר דמררה
√ 2 ביצים גדולות בטמפרטורת החדר
√ 100 מ"ל (1/2 כוס פחות 1 כף) סירופ √ מייפל טבעי
√ 2 בננות בינוניות בשלות מעוכות
√ 150 מ"ל (2/3 כוס פחות כף) שמן קנולה + שמן לשימון התבניות
√ 190 גרם (1/2 1 כוסות פחות 1 כף) קמח ללא גלוטן
√ 5 גרם (1/2 שקית) אבקת אפייה
√ 50 גרם (1/2 כוס) שקדים טחונים
√ 50 גרם (1/2 כוס) קוקוס טחון
√ קורט מלח
√ 100 גרם שוקולד מריר 70% קצוץ
לקישוט:
√ 2 בננות בינוניות מוצקות חתוכות ל־3 לאורכן
√ 50 גרם (1/4 כוס) סוכר דמררה
עוגת בננות עם שוקולד מריר // צילום: איתיאל ציון
מחממים תנור ל־170 מעלות ומשמנים את התבניות. מקציפים בקערת מיקסר עם וו בלון את הסוכר והביצים במהירות גבוהה כ־8 דקות לקצף בהיר ותפוח. מנמיכים את מהירות המיקסר ומוסיפים בהדרגה את המייפל, הבננות המעוכות והשמן, עד שהם נטמעים בתערובת. מוסיפים את הקמח ללא הגלוטן, אבקת האפייה, השקדים הטחונים, הקוקוס והמלח ומערבלים עד שהם נטעמים בבלילה. מוסיפים את השוקולד הקצוץ ומערבבים רק עד שנטמע. יוצקים את הבלילה לתבניות, מניחים מעל את פרוסות הבננה ומפזרים מעל סוכר דמררה. אופים כ־60 דקות עד שהעוגות מזהיבות וקיסם הננעץ במרכזן יוצא יבש עם פירורים לחים. מאחסנים עד 3 ימים בכלי אטום במקום קריר ויבש או עד 5 ימים במקרר בכלי אטום.
לגרסה טבעונית: מוותרים על הביצים, מערבבים 16 גרם (2 כפות) זרעי פשתן טחונים עם 70 מ"ל (1/4 כוס פחות 2 כפיות) מים ומשהים לחצי שעה. מערבבים מדי פעם. מוסיפים את הפשתן במקום הביצים ומערבלים רק עד לקבלת תערובת אחידה. כמו כן, מוסיפים לאבקת האפייה 5 גרם (1/2 שקית) אבקת סודה לשתייה וכף חומץ לשיפור המרקם.
מיני מאפינס טבעוניים וניל־קוקוס
עוגות ביס קלות להכנה, נימוחות עם ציפוי קראנצ'י. אפשר להכין אותן (כמו בתמונה) בתבנית שקעי סיליקון בצורת חצי כדור, או בכל תבנית מאפינס או מיני מאפינס. המתכון לכ־40 יחידות מיני מאפינס או לכ־16 מאפינס גדולים.
החומרים:
√ 16 גרם (2 כפות) זרעי פשתן טחונים
√ 70 מ"ל (1/4 כוס + כף) מים
√ 210 גרם (1/2 1 כוסות) קמח ללא גלוטן
√ 30 גרם (3 כפות) כפות קוקוס טחון
√ 100 גרם (1/2 כוס) סוכר דמררה
√ 10 גרם (1 שקית) סוכר וניל
√ קורט מלח
√ 5 גרם (1/2 שקית) אבקת אפייה
√ 120 מ"ל (1/2 כוס) חלב סויה
√ 120 מ"ל (1/2 כוס) מיץ תפוזים
√ 15 גרם (1 כפית) סילאן טבעי
√ 100 מ"ל (1/3 כוס + כף) שמן קנולה + שמן לשימון התבנית
לציפוי:
120 מ"ל (1/2 כוס) מיץ תפוזים
75 גרם שבבי קוקוס קלויים
מערבבים את הפשתן הטחון עם המים ומשהים לחצי שעה. מערבבים מדי פעם. מחממים תנור ל־180 מעלות ומשמנים את תבניות השקעים (אפשר בתרסיס שמן). מערבבים בקערה את הקמח ללא הגלוטן, הקוקוס, הסוכר, סוכר הווניל, המלח ואבקת האפייה. מערבבים את תערובת הפשתן עם חלב הסויה, מיץ התפוזים, הסילאן והשמן לתערובת אחידה. מוסיפים את תערובת החומרים היבשים לקערת הרטובים ומערבבים רק עד קבלת בלילה אחידה.
יוצקים את הבלילה לתבניות שקעים עד 3/4 גובה ואופים למשך 15-12 דקות (17-16 דקות למאפינס גדולים). המאפינס מוכנים כשהם יציבים למגע וקיסם שננעץ במרכזם יוצא יבש עם פירורים לחים. מצננים.
מצפים: יוצקים את מיץ התפוזים לקערית. שמים את שבבי הקוקוס בקערית נוספת. טובלים את כיפות המאפינס במיץ, ומייד אחר כך בשבבי הקוקוס. שומרים בכלי אטום בשכבה אחת בטמפרטורת החדר עד 5 ימים.
עוגת זוקיני בציפוי יוגורט
אף אחד לא יאמין שבעוגה הזאת יש זוקיני - נסו ולא תתאכזבו. העוגה הזאת טעימה יותר יום למחרת האפייה וציפוי היוגורט אינו בגדר חובה, אך הוא בהחלט מוסיף. אם מוותרים עליו מקבלים עוגה ללא מוצרי חלב. המתכון ל־10 תבניות קוגלהוף אישיות בקוטר 10 ס"מ או ל־2 תבניות אינגליש קייק באורך 25 ס"מ.
החומרים לציפוי:
√ 200 גרם יוגורט עזים סמיך
√ 2 כפות סירופ מייפל טבעי
לעוגה:
√ 150 גרם (3/4 כוס) סוכר דמררה
√ 2 גרם (ראש כפית) מלח
√ 4 ביצים בינוניות בטמפרטורת החדר
√ 100 מ"ל (1/2 כוס) שמן + שמן לשימון התבניות
√ 250 גרם (כ־2 יחידות גדולות) זוקיני מגוררים גס וסחוטים היטב
√ 85 גרם (1/2 כוס) חמוציות מיובשות ללא תוספת סוכר
√ 210 גרם (1/2 1 כוסות) קמח ללא גלוטן
√ 5 גרם (1/2 שקית) אבקת אפייה
√ 1/2 כפית אבקת סודה לשתייה
√ 1 כפית קינמון
√ 1/4 כפית הל טחון
עוגת זוקיני // צילום: איתיאל ציון
מכינים את הציפוי: מערבבים את היוגורט עם סירופ המייפל לתערובת אחידה. מכסים בניילון נצמד ושומרים במקרר שעתיים לפחות.
מכינים את העוגה: מחממים תנור ל־170 מעלות ומשמנים את התבניות. מקציפים את הסוכר, המלח והביצים בקערת מיקסר עם וו בלון במהירות גבוהה כ־4 דקות לתערובת בהירה ותפוחה. מנמיכים את מהירות המיקסר ויוצקים בהדרגה שמן עד שהוא נטמע בבלילה. עוצרים את פעולת המיקסר ומחליפים את וו הבלון לוו גיטרה. מפעילים את המיקסר במהירות נמוכה, מוסיפים את הזוקיני והחמוציות ומערבלים רק עד שהם נטמעים בתערובת.
מנפים את הקמח ללא הגלוטן עם אבקת האפייה, הסודה לשתייה והתבלינים, מוסיפים לקערת המיקסר ומערבלים רק עד לקבלת בלילה אחידה. יוצקים את הבלילה לתבניות ואופים כ־20 דקות בתבניות האישיות או כ־45 דקות בתבניות האינגליש קייק.
מוציאים את העוגות מהתנור, אך משאירים אותו עובד. מצננים את העוגות כ־5 דקות ויוצקים על כל עוגה אישית כף מהציפוי (או מחצית מהציפוי על עוגה ארוכה), מחזירים את העוגות לתנור החם לעוד 5 דקות עד שהציפוי מתייצב. מצננים את העוגות לגמרי לפני ההגשה.
פנקייקס טבעוניים
פנקייקס עם חלב שקדים וקמח ללא גלוטן - ארוחת בוקר חלומית ואפילו בריאה.
החומרים (ל־12-10 פנקייקים):
√ 280 גרם (1/4 2 כוסות) קמח ללא גלוטן
√ 10 גרם (1 שקית) אבקת אפייה
√ 1/2 כפית מלח
√ 45 מ"ל (3 כפות) סירופ מייפל טבעי
√ 320 מ"ל (1/3 1 כוסות) חלב שקדים
√ 120 מ"ל (1/2 כוס) מי סודה
√ 1 כפית תמצית וניל
√ 2 כפות שמן קוקוס
תוספות לבחירה (לא חובה):
√ 100 גרם אוכמניות טריות או
100 גרם שוקולד צ'יפס
פנקייקס טבעוניים // צילום: איתיאל ציון
מערבים את הקמח ללא גלוטן עם אבקת האפייה והמלח בקערה גדולה. מערבבים את המייפל עם חלב השקדים, מי הסודה ותמצית הווניל בקערה נפרדת לבלילה אחידה.
מוסיפים את החומרים היבשים ומערבבים בעזרת מזלג או כף רק עד שהם נטמעים בבלילה. מוסיפים את התוספת שבחרתם ומערבבים לאחידות. יש להימנע מערבוב יתר שיפגום במרקם הפנקייק.
מחממים מעט שמן קוקוס במחבת בינונית עם ציפוי מונע הידבקות. יוצקים מהבלילה למחבת בעזרת מצקת 1/2 כוס בלילה וממתינים עד שנוצרות בועות בחלק העליון. הופכים וממתינים עוד חצי דקה. מוציאים לצלחת הגשה וממשיכים באותו האופן עם שאר הבלילה.
shemo1@bezeqint.net