החורף כאן, והמחשבה הראשונה שקופצת לכם לראש היא ההזדמנות להתכרבל בבית ולהשלים שעות צפייה בסדרות או בסרטים, להכין מרק או אוכל מנחם ולשתות תה. אני דווקא ממליץ לכם לצאת וליהנות מהטבע גם בעונת החורף, כשגשום וקר. תיהנו מהנופים, מהפריחה, מהאוויר הנקי והקר.
בחורף לאחר הגשם מופיעים מרבדים ענקיים של עלי חוביזה. אנו יוצאים ללקט את העלים הירוקים העגלגלים והמזינים הללו, קוטפים אותם אחרי הגשם בחצר האחורית או בשדה הפתוח. מומלץ לקטוף את העלים הקטנים והרכים. אפשר גם לאכול את הזרעים הטריים הטמונים בתרמילים, ואפשר גם לקנות חוביזה אצל הירקנים.
עלי החוביזה עשירים בברזל ובמינרלים. בתקופת המצור על ירושלים במלחמת השחרור הם מילאו מקום חשוב בתזונה של רבים. אפשר לאכול אותם כמו שהם, בסלט חי במקום חסה או עלים טריים אחרים. בבישול צריך להתייחס אליהם כמו לתרד או למנגולד, והם יכולים להחליפם בכל מתכון.
החוביזה אינה מוגנת, אבל כמו בכל קטיף, צריך לשמור על הצמח. השתדלו לא לקטוף את כל העלים מאותו צמח, אלא רק כמה מהם, ועברו לצמח הבא. כך תאפשרו לו להמשיך להתקיים עבורנו גם בשנים הבאות.
חורשט סבזי מחוביזות ושפונדרה
החומרים
√ 1/2 ק"ג נתח שפונדרה
√ 2 בצלים קצוצים דק
√ 1 ק"ג עלי חוביזה קצוצים גס
√ 4 שיני שום קצוצות
√ 1 כף זרעי כוסברה טחונים
√ 1 כפית לימון פרסי טחון
√ מלח
√ מיץ סחוט טרי מ־1 לימון
אופן ההכנה
1. מבשלים מראש את הבשר בסיר מים עם עלי דפנה ופלפל אנגלי למשך שעתיים (רצוי יום קודם).
2. מפוררים את הבשר ל"שערות".
3. מטגנים את הבצל עד להזהבה.
4. מוסיפים את החוביזה ושאר המרכיבים, למעט הבשר ומיץ הלימון, וממשיכים לטגן עד שכל העלים מתרככים (כ־15 דקות).
5. מוסיפים את הבשר ומבשלים תוך כדי ערבוב כ־40 דקות. אם אין נוזלים, מוסיפים מעט מים.
6. מוסיפים את מיץ הלימון, מערבבים ומסירים מהאש.
עלי חוביזה במילוי בשר וצנוברים
החומרים
√ 1 ק"ג עלי חוביזה
√ 3 בצלים פרוסים
√ שמן זית
למילוי
√ 1/2 ק"ג בשר טלה ובקר טחון
√ 150 גרם צנוברים קלויים
√ 3/4 כוס בורגול מושרה
√ 1/2 כוס פירורי לחם
√ 1 פלפל חריף קצוץ
√ 5 שיני שום קצוצות
√ 1/3 כוס פטרוזיליה קצוצה
√ 1/3 כוס כוסברה קצוצה
√ 1 כף בהרט
√ 1 כף פפריקה מתוקה
√ 1 כף פפריקה חריפה
√ 1 כפית כורכום
√ מלח, פלפל שחור
לרוטב
√ 3 כפות ציר בקר או מים
√ 1 כפית פפריקה
√ 1 כפית ראס אל־חנות
√ 1 כפית מלח
אופן ההכנה
1. לשים היטב את כל מרכיבי המילוי לתערובת אחידה.
2. שוטפים היטב את עלי החוביזה ופורשים אותם.
3. במרכז כל עלה שמים מתערובת המילוי וסוגרים את העלה לחצי.
4. בסיר שטוח מטגנים את הבצלים עד להזהבה.
5. מניחים בסיר את העלים הממולאים בצורת מניפה.
6. מערבבים היטב את מרכיבי הרוטב ושופכים על עלי החוביזה.
7. מכסים את הכלי בנייר כסף ואופים למשך 30 דקות בחום של 200 מעלות.
8. מסירים את נייר הכסף ואופים כ־15 דקות להשחמה.
