נעמה, עליזה ויוסי

מדג לוקוס ועד מרק עוף: בישולים לשבת של אמא

כאבא, השף יוסי שטרית מבין את היד הנוקשה ואת הכעסים • ביום כיפור הזה הוא רוצה לבקש סליחה מהאימהות שלנו, עם המתכונים שילכו איתנו כל החיים

היום, כשאני כבר אבא, אני יכול להבין יותר את ההורים שלי, ובעיקר את אמא שלי. כילד הייתי יותר "ילד של אבא" כי הוא היה מפנק, היה לו קשה להגיד לי "לא". אמא שלי, לעומת זאת, הייתה יותר "קשוחה" - אחת שעומדת על המשמר, מפקחת, דואגת שנעשה את כל מטלות הבית שלנו, לא מוותרת, ותמיד, כמובן, עם המון חום ואהבה.

ברור לי לגמרי שבסופו של דבר, הן דרך החינוך של אמא שלי והן דרך החינוך של אבא שלי עיצבו את מי שאני היום, אבל מנקודת מבט של ילד, כעסתי על אמא שלי, לפעמים אפילו מאוד.

אבל, כאמור, היום אני מבין אותה הרבה יותר טוב, מקבל את הדרך שלה ולפעמים אפילו "כועס" על התנהגותו של אבא שלי, שהיום אני מבין שהיא יותר ותרנית. בעקבות גידול הילדים שלי התקרבתי לאמא שלי מאוד, הבנתי את הכעסים הקטנים והגדולים, וכשצריך - גם את היד הנוקשה.

אמא, ביום כיפור הזה אני מבקש ממך סליחה. סליחה אם העצבתי אותך או שדיברתי אלייך לא יפה או שכעסתי בלי להבין מה הטוב שעומד מאחורי מעשייך. את יודעת בלב שלא באמת התכוונתי, את יודעת שבשבילי אין על אמא בעולם.

"מאכלי אימהות"

יום כיפור הוא יום של סליחות וחמלה, והפעם אני רוצה להקדיש אותו לכל האימהות שלנו, שחינכו אותנו, שהתוו לנו את הדרך וגם את האופי, ששמרו עלינו, שהיו שם תמיד בשבילנו ושידעו תמיד מה אנחנו צריכים - חיבוק, נשיקה, מילה טובה או לעמוד על המשמר ולא לאפשר לנו לחצות את הגבולות.

בחרתי לכבוד יום כיפור שני מתכונים, אחד של אמא שלי והשני של אמא של נעמה, אשתי - שניהם מתכונים מובהקים שלהן. נכון שיש המון "מאכלי אימהות", אבל לכל אמא יש מאכל אחד שהוא רק שלה, וכמה שננסה להכין אותו בעצמנו תמיד יהיה חסר שם מגע הקסם של אמא. אבל זה לא אומר שמותר להפסיק לנסות!

סיר לוקוס של פאני שטרית

רכיבים:

√ 1/2 ראש לוקוס

√ 3 נתחים של לוקוס עם העצם, 120 גרם כל אחד

√ 1/2 צרור כוסברה קצוץ

ל־8-6 קציצות:

√ 500 גרם דג ים טחון (עדיף לוקוס או פרידה)

√ חופן פטרוזיליה קצוצה

√ 4 שיני שום קצוצות

√ 1/2 פלפל חריף ירוק קצוץ

√ 1/2 1 כפיות מלח דק

√ 1 כפית שטוחה פלפל לבן טחון

מנת לוקוס של פאני שטרית,

לרוטב:

4 פלפלי שושקה יבשים נקיים מגרעינים, קרועים גס

√ 2 פלפלי שושקה טריים חתוכים ל־4

√ 8 שיני שום שלמות

√ חופן גדול זיתים סוריים מגולענים (לא חובה)

√ 1 פלפל חריף חתוך ל־4

√ חופן כוסברה קצוצה

√ 1 כף אריסה

√ 1/4 כוס שמן

√ 2 כפות לימון כבוש

√ 1 כפית פפריקה

√ 1 כפית כמון

√ 1/2 כפית כורכום

√ 1/2 1 כפיות מלח

1. מערבבים את כל חומרי הקציצות יחד ומכדררים. שומרים במקרר עד לבישול.

2. מסדרים את כל מרכיבי הרוטב בסיר נמוך ורחב. מטגנים במשך 3-2 דקות כדי שהתבלינים ייפתחו ויפרישו טעם וריח.

3. מוסיפים 1/2 2 כוסות מים, מכסים ומביאים לרתיחה.

4. מנמיכים את הלהבה וממשיכים לבשל עוד כ־20 דקות. מסדרים את נתחי הדג, 1/2 ראש של לוקוס ואת הקציצות. מכסים במכסה ומבשלים 30 דקות על אש נמוכה. שימו לב: הרוטב צריך להגיע עד למחצית מגובה הדגים. אם חסר נוזלים, ניתן להוסיף מים.

5. מסירים את המכסה לאחר 30 דקות ובעזרת כף משקים את נתחי הדג ברוטב.

6. מפזרים עלי כוסברה ומגישים.

סיר מרק עוף של עליזה כ"ץ,

סיר מרק עוף מיוחד של עליזה כ"ץ, אמא של נעמה שטרית

רכיבים:

3 שוקיים + 1/2 ק"ג כנפיים (אפשר גם עוף שלם קטן נקי משומן)

√ 3 קישואים נקיים חצויים

√ 4 גזרים גדולים מקולפים וחתוכים לרבעים

√ 1בצל גדול מקולף

√ 1 שורש פטרוזיליה מקולף

√ 1 שורש סלרי מקולף

√ 1/4 צרור פטרוזיליה

√ 1/4 צרור שמיר

√ 2 עלי דפנה

√ 4 ענפי סלרי, עם העלים

√ 1 כף מלח גס

√ 1/2 כפית פלפל שחור גרוס

1. מכניסים את העופות לסיר גדול. מוסיפים מלח גס, פלפל שחור, ויוצקים מים עד שיכסו את הכל.

2. לאחר רתיחה מנמיכים את האש, ובעזרת כף מסירים קצף ושומן שמתחילים לצוף על פני המרק.

3. מוסיפים את כל שאר המרכיבים. מגבירים את האש ומביאים שוב לרתיחה, ואז מנמיכים את האש וממשיכים לבשל כשעתיים.

4. היות שהמרק הכי טעים למחרת, מכניסים למקרר ליממה. למחרת מסירים מעל פני המרק שאריות שומן וחלקים צפים.

5. לפני הארוחה מחממים את המרק כמעט עד לרתיחה. מוסיפים מלח לפי הטעם. מומלץ להגיש עם אטריות ושקדי מרק.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו