השנה אנו חוגגים יום הולדת עגול למדינת ישראל - 70 שנה - וזאת בהחלט סיבה למסיבה. לכבוד המדור החגיגי ליום העצמאות החלטתי לגייס את אמי, רותי, כדי להכין יחד מתכונים שבהם היא שימשה עבורי השראה. אמא שלי מבחינתי היא הסמל והדוגמה לצברית גאה. ממנה למדתי את כל הסיפורים על המדינה שלנו, ובזכותה למדתי להיות ישראלי גאה.
ב־70 שנותיה ידעה ישראל לא מעט אירועים קשים, אך כמובן גם הישגים, ומבחינתי אחת ההצלחות שלנו היא היכולת שלנו כישראלים לחגוג בכל מצב, ובמיוחד את יום העצמאות. אז מזל טוב, מדינת ישראל שלי, ושנמשיך לחגוג יחד עוד המון שנים.
במדור זה אכין שלושה מתכונים, כולם להיטים החביבים על הישראלים וכולם מתאימים לאירוח. הקשה ביותר מתוך השלושה הוא מלבי ברוטב אדמדם של פטל מעוטר בוורדים אדומים. השני, שהכנתו היא בדרגת קושי בינונית, הוא מוס שוקולד מוקצף ואוורירי.
והמתכון הכי ישראלי והכי קל להכנה הוא המתכון השלישי, סלט פירות, שמוגש כקינוח כמעט בכל בית בארץ. אני מציע כאן גרסה עשירה בפירות, המוגשת לצד קרמו שוקולד לבן המעוטר בעלי נענע טריים.
לסבלניים
מלבי
את המלבי שלי אני אוהב להגיש קר, עם סירופ פטל מעל. אני אוהב לפזר על הכל מעט פיסטוקים, אבל זה לא חובה. הכנת המלבי מהירה מאוד, אבל דורשת קירור של 4 שעות לפחות לפני ההגשה.
מלבי. הכנתו מהירה, אך הוא דורש קירור של ארבע שעות לפחות לפני ההגשה // צילום: איתיאל ציון
החומרים למלבי (ל־6 קעריות או כוסות בנפח 250 מ"ל):
750 מ"ל (3 כוסות + 2 כפות) חלב
80 גרם (8 כפות) קורנפלור
2-3 כפות מי ורדים
500 מ"ל (2 מכלים) שמנת מתוקה
100 גרם (1/2 כוס) סוכר
לסירופ:
120 מ"ל (1/2 כוס) סירופ פטל
2 כפות מי ורדים
מכינים את המלבי: מערבבים כוס חלב עם הקורנפלור ומי הוורדים, עד להמסת הקורנפלור. מחממים בסיר בינוני, על אש נמוכה, את שאר החלב עם השמנת המתוקה והסוכר, תוך כדי ערבוב מתמיד, עד שהסוכר נמס. כשהסוכר נמס, מוסיפים את תערובת החלב עם הקורנפלור וממשיכים לערבב עד להסמכה במשך כ־1/2 דקה.
מסירים מהאש, יוצקים לתוך הקעריות או הכוסות וממלאים 3/4 מהכלי. מכסים בניילון נצמד ומכניסים למקרר לכ־4 שעות לפחות.
מכינים את הסירופ: מערבבים את סירופ הפטל עם מי הוורדים.
מרכיבים את המנה: מוציאים את הקעריות מהמקרר ומוזגים על המלבי סירופ לפי הטעם. יש אורחים שמעדיפים מעט, ויש כאלה שאוהבים שכבה אחידה ויפה.
למפנקים
מוס שוקולד
בתחילת דרכו המוס היה שייך למאכלים המלוחים ולא לקינוחים, למשל מוס סלמון. עם השנים, במהלך המאה ה־18, הומצא גם מוס השוקולד, שאנחנו מכירים ואוהבים. הטכניקה שיוצרת את המוס היא ההקצפה, שמטרתה להכניס בועות אוויר לקבלת מרקם אוורירי וקליל. המתכון פה הוא חלבי, אך אין בעיה להמיר אותו למתכון פרווה בכך שתחליפו את החמאה במחמאה ואת השמנת המתוקה בשמנת צמחית, באותן כמויות בדיוק.
מוס שוקולד. ההקצפה מכניסה לחומר הגלם בועות אוויר והופכת את המרקם לאוורירי // צילום: איתיאל ציון
החומרים למוס (ל־6 קעריות או כוסות בנפח 250 מ"ל):
80 גרם (1/2 כוס פחות 2 כפות) סוכר
60 מ"ל (1/4 כוס) מים
3 ביצים בגודל L
35 גרם חמאה
275 גרם שוקולד מריר (לפחות 60%)
500 מ"ל (2 מכלים) שמנת מתוקה
מרתיחים בסיר קטן את הסוכר והמים עד שמתקבל סירופ בטמפרטורה של עד 121 מעלות. במקביל מקציפים את הביצים עד שמתקבל קצף יציב ותפוח, ותוך כדי פעולת המיקסר שופכים את הסירופ לאט־לאט וממשיכים להקציף הכל יחד 7 דקות נוספות.
ממיסים על סיר בבן מארי את החמאה עם השוקולד ומקפלים פנימה לתוך תערובת הביצים וסירופ הסוכר. לבסוף מקציפים את השמנת המתוקה עד שמתקבלת קצפת רכה (במרקם שמזכיר יוגורט) ומקפלים לתוך התערובת.
מוזגים את המוס לקעריות או לכוסות וממלאים 3/4 מהכלי. מעבירים למקרר לכ־5 שעות להתייצבות. מומלץ להגיש את המוס בטמפרטורה של 7 מעלות.
לממהרים
סלט פירות בסירופ סוכר
סלט פירות הוא קינוח שמתאים לכל עונות השנה. הוא קליל, מזין ומרענן. בקיצור, הקינוח המושלם. הפירות שבחרתי לשים בסלט הם פירות המסמלים את סוף החורף ואת בואו של האביב: תותים, ענבים שחורים וירוקים, נקטרינות, אננס, אגסים, תפוחים, אשכולית אדומה ותפוזים. תמיד אפשר להוסיף פירות שאתם אוהבים, וכמובן גם פירות יבשים ואגוזי עץ כאלו ואחרים. אני אוהב לקשט את הסלט בעלי נענע טריים.
החומרים לסלט (לכ־10 מנות):
3 אגסים בינוניים
2 תפוחים
1 אננס בינוני או 2 קטנים
2 נקטרינות
1 סלסילת תותים טריים
1 אשכולית אדומה
2 תפוזים בינוניים
1 אשכול ענבים ירוקים
1 אשכול ענבים שחורים
לרוטב:
מים קרים עד שיא גובה הפירות שבקערה
5-6 כפות סוכר
שוטפים את כל הפירות היטב. קולפים את האגסים, התפוחים, האננס והנקטרינות, וחותכים אותם לקוביות בגודל 2X2 ס"מ.
חותכים את כל ראשי התותים ומכניסים אותם לקערה שלמים.
מקלפים את התפוזים והאשכולית האדומה ומפלטים אותם. מוסיפים את הענבים הירוקים והשחורים.
שמים בקערה מים קרים עד שיא הגובה, מפזרים את הסוכר מעל ומערבבים היטב. מכסים בניילון נצמד ומכניסים לקירור עד לאכילה.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו