באפריל האחרון, שנה וחצי אחרי טבח 7 באוקטובר, התקיים בשמי המזרח התיכון תרגיל אווירי רב־לאומי שדרושה היתה מידה רבה של ציניות כדי להוציאו אל הפועל. לצד חילות האוויר של ישראל, צרפת, הודו, ארה"ב ומדינות נוספות, שולב בתרגיל גם חיל האוויר של קטאר, פטרונית חמאס ומי שמימנה את הארגון במשך שנים ארוכות; אחת התומכות והמממנות הראשיות של טרור אסלאמי גלובלי במשך שנים, ומי שלפי פרסומים זרים ומקומיים העניקה חסות לשורה של ארגוני טרור אסלאמיים, סוניים ושיעיים כאחד, וביניהם דאעש, אל־קאעידה, חיזבאללה ומשמרות המהפכה באיראן.
אמנם קטאר לא מוגדרת בישראל מדינת אויב על פי חוק, אבל קשריה עם חמאס הופכים את שיתוף הפעולה הביטחוני של ישראל עימה, מוגבל ככל שיהיה, לפני 7 באוקטובר ובוודאי אחריו, לתמוה. עד היום קטאר פורסת את חסותה על חמאס שטבח בנו ב־7 באוקטובר, ומארחת את ראשי הארגון. עם זאת, עד עצם היום הזה קטאר לא מוגדרת מדינת אויב על ידי מדינת ישראל.
עכשיו, פרויקט תיעוד ומעקב רחב שמתנהל בימים אלה במכון המחקר ממרי חושף שהתרגיל האווירי הזה, שבו נטלו חלק גם חילות האוויר של איטליה, פולין, סלובניה, ספרד ואיחוד האמירויות, הוא רק קצה הקרחון של שיתוף הפעולה הרחב של המערב עם הנסיכות שמעניקה חסות לטרור; שיתוף פעולה שהפך את חיל האוויר הקטארי מחיל קטן ומוגבל ביכולותיו (עם תשעה מטוסי קרב מסוג מיראז' לפני כעשור) לחיל אוויר מהמתקדמים במזרח התיכון. באופן אבסורדי, בתהליך ההעצמה הזה נטלה חלק גם ישראל. על פי ממצאי ממרי, "החברות הישראליות אלביט ורפאל מכרו בעבר טכנולוגיות מתקדמות לחיל האוויר הקטארי, בכירי התעשייה האווירית ביקרו בדוחא לפחות 20 פעמים, והתעשייה האווירית אירחה משלחת קטארית במשרדיה".
קונים ידע
מתברר כי קטאר, תומכת חמאס שדואגת לשמור על יחסים תקינים עם איראן, ושזוהתה כבעלת בריתה במשך שנים ארוכות, בונה את חיל האוויר שלה באמצעות רכישות משלושה מקורות מערביים: בואינג האמריקנית, דסו הצרפתית ויורופייטר האירופית. כך רוכשת קטאר נגישות לכל הטכנולוגיות המערביות המתקדמות ביותר, שחלילה עלולות לעבור לאיראן ולשלוחותיה, לטורקיה שעוינת את ישראל ולמדינות כמו סין שמסייעות למדינות אויבות לישראל.
יתרה מזו, על פי פרויקט המעקב של ממרי אחר התפתחות חיל האוויר הקטארי, הקטארים מאמנים גם טייסים ממדינות "שכנות וידידות" כמו ירדן, תוניסיה, סומליה ורואנדה. מכיוון שחיל האוויר הקטארי הטמיע את מודל האימונים של מדינות נאט"ו, לרבות טקטיקות קרביות של חילות האוויר של איטליה, צרפת, בריטניה וארה"ב, טקטיקות קרב אלו צפויות או עלולות לעבור למדינות אויבות לנאט"ו.
למעשה, כך קובע פרויקט המעקב, העברת המידע מקטאר למדינות אסלאמיסטיות כבר החלה: בספטמבר 2024 הקימו קטאר וטורקיה טייסת משותפת, הממוקמת בבסיס חיל האוויר הקטארי בדוחאן. על פי דיווחים בתקשורת העולמית, במסגרת טייסת זו, טייסי חיל האוויר הקטארי ישמשו ביום אויב עבור טייסי חיל האוויר הטורקי, שמצויד במטוסים מיושנים יחסית, כדי שאלו יכירו טוב יותר את מטוס הראפאל הצרפתי שנמצא ברשות קטאר, שבו הצטיידה גם יוון, אויבתה של טורקיה.
כאמור, חיל האוויר הקטארי רכש את מטוסי הקרב שלו משלוש חברות שונות: F-15QA -"אבאביל" מחברת בואינג האמריקנית, "ראפאל" של חבר דסו הצרפתית, וטייפון יורופייטר, מטוס קרב שפותח במשולב בידי בריטניה, גרמניה, איטליה, ספרד וצרפת (שחילות האוויר שלהן, כאמור, נטלו חלק בתרגיל המשותף באפריל האחרון, שבו השתתפו גם קטאר וישראל).
ה־F-15QA, כך אומרים בממרי, הוא מטוס הקרב השקט המתקדם בעולם, שאמנם לא נחשב חמקן, אך הוא בעל יכולת התגנבות גבוהה. על פי האתר של אלביט, ה־F-15 מצויד ברכיבים מתוצרת אלביט, כולל "מכלי דלק, כני חימוש, מייצבים אופקיים ומתאמים". לפי דיווחים בתקשורת העולמית, ה־F-15QA מצויד במערכת הגנה אלקטרונית מתוצרת אלביט ורפאל.
בימים אלה נמצאת קטאר בתהליכי רכישה של כטב"מים מסוג MQ-9B "סקייגארדיאן", ככל הנראה הכטב"ם המתקדם בעולם, מתוצרת ג'נרל אטומיקס האמריקנית, שנועד בעיקר למשימות מודיעין, אך יכול גם לשאת חימושים מדויקים להשמדת מטרות. הוא מסוגל לטוס יותר מ־40 שעות ברציפות, וכולל מערכות מתקדמות ללוחמה אלקטרונית. על פי אתר ג'נרל אטומיקס, ה"סקייגארדיאן" יכול אף לסייע באיתור ובהשמדה של צוללות אויב מהאוויר.
כמו בפרסומים קודמים של מכון ממרי, פרויקט המעקב מציין שוב: "קטאר היא מממנת הטרור האסלאמיסטי־הגלובלי הגדולה בעולם, ובמקום השני נמצאת בעלת בריתה הקרובה, איראן. ישראל וארה"ב יכלו לתקוף את מתקני הגרעין באיראן, בידיעה שחיל האוויר האיראני המיושן לא היווה כל איום ממשי לכלי הטיס של הכוחות התוקפים (חיל האוויר האיראני התבסס בעיקר על מטוסי F-14 מיושנים מתקופת המלחמה הקרה, שהושמדו בעודם על המסלול). עם זאת, מתקפה דומה נגד בעלת בריתה הקרובה של איראן, קטאר, תציב אתגר קשה הרבה יותר עבור כל כוח תוקף. זאת, בהתחשב ברמתו של חיל האוויר הקטארי, המצויד כעת במיטב הטכנולוגיה האווירית האמריקנית, האירופית והישראלית, ובהיכרותו ממקור ראשון עם טקטיקות הקרב של צבאות נאט"ו השונים.
"על אף מעורבותה ומחויבותה האידיאולוגית העמוקה של קטאר לטרור ולתנועות אסלאמיסטיות קיצוניות ברחבי העולם, ולמרות ההסתה המתמדת לטרור ואנטישמיות בערוץ 'אל־ג'זירה', שנמצא בבעלות השלטון הקטארי, וכן ההסתה נגד ארה"ב ומעורבותה במרחב הערבי והמוסלמי - ארה"ב מקדמת עם קטאר קשרים ביטחוניים ענפים, שכוללים רכישות קטאריות שנאמדות במיליארדי דולרים. לפי הודעת מחלקת המדינה האמריקנית, קטאר רכשה מארה"ב טכנולוגיות אוויריות בסכום של כ־26 מיליארד דולר. רכישות אלו כוללות מטוסי F-15QA ומסוקי אפאצ'י AH-64E, מדגמים מתקדמים הרבה יותר מאלו המצויים בידי חיל האוויר הישראלי".
אף על פי כן, המערב למעשה בונה עבור קטאר את חיל האוויר שלה, ואף משלב אותה בתרגילים אוויריים משותפים. חודש אחרי התרגיל המשותף שהזכרנו בראשית הדברים, שבו השתתפו גם חילות האוויר של קטאר וישראל, התקיים בטורקיה תרגיל אווירי משולב נוסף, שבו קטאר הפגינה את יכולות טייסות המסוקים שלה, כמו גם את יכולות האספקה בהיטס ובהנחתה של כוחות קומנדו וצנחנים. בתרגיל זה נטלו חלק גם חילות האוויר של ארה"ב, גרמניה, אזרבייג'ן, איטליה, פולין, רומניה, סלובניה וסעודיה. במקביל, קטאר מקיימת אימונים אוויריים משותפים על בסיס תקופתי גם עם פקיסטן.
סכנת הציר הסוני
האלוף (מיל') עוזי דיין, שהיה סגן הרמטכ"ל וראש המל"ל, אומר שהממצאים של ממרי מדאיגים מאוד, ראשית בראייה אסטרטגית. "ישראל עוסקת עתה בהצלחה לא מבוטלת בפירוק הציר השיעי. הזליגה של יכולות התקפיות וטכנולוגיות מקטאר לאחרים עלולה להקשות עלינו את השלמת הפירוק של הציר הזה, ובקונסטלציה אחרת אף לסייע ליצירת ציר סוני חלופי שקטאר תתמוך בו, שיכלול, למשל, גם את סוריה, את אקס־סוריה ואת מצרים. מה שמטריד אף יותר זה היחסים בין קטאר לטורקיה, ושיתוף הפעולה שכבר מתקיים בין השתיים. הרי טורקיה מאיימת עלינו במלל, וחלילה גם מצפון, מכיוון הגבול הסורי.
"האיום שהקטארים מגלמים כלפינו הוא משולש: הראשון - היכולות שהם רוכשים עכשיו, בפרט ב־F-35 ובמל"טים, שהם ממש לא אמצעי לחימה שניתן להגדירם הגנתיים בלבד. הם התקפיים באופן מובהק. האיום השני - הזליגה הטכנולוגית מחימושים שהם הצליחו לקבל, שבהם כאלו בעלי הישגים טכנולוגיים וטכנו־טקטיים תוצרת כחול־לבן. האיום השלישי הוא מבצעי־טקטי: היכולת של הקטארים להתנסות עתה בתרגילים משותפים, ועוד יותר מכך, בביום אויב, היא בעלת ערך עצום בעבורם, ובטווח הארוך היא עלולה לפגוע גם בנו".
מה עושים?
"מול האמריקנים, צריך להמשיך להתנגד לאספקה של מערכות נשק כאלה לקטאר. כך נהגנו עד כה, לא תמיד בהצלחה. יש להזכיר לאמריקנים שכדאי להם להיעתר להתנגדות שלנו, מכיוון שאנו בעבורם גם מעבדה של שדה קרב וגם מקור מודיעיני מצוין. התעשייה האמריקנית הצבאית מאוד נהנית ומרוויחה מהדברים הללו, ומכיוון שכך, נכון עבורם וכדאי להם להמשיך לשמור על היתרון האיכותי שלנו, שלו הם מחויבים, לדבריהם.
"כלפי עצמנו, משרד הביטחון צריך להיות הרבה יותר מחמיר מול החברות הישראליות בכל הקשור ליצוא נשק, מערכות תומכות ואמצעי לחימה, שעלולים לזלוג לגורמים שעוינים אותנו בתיווכה של קטאר, למשל. כדאי להתמקד בעניין זה בארבעה תחומים, ולהדק את הפיקוח עליהם: נשק מדויק; מערכות שקשורות למטוסי תקיפה מתקדמים; מל"טים ומערכות אלקטרוניות, בעיקר מכ"מים ומערכות נגד נשק כמו 'מעיל רוח'; ומערכות שתומכות בעיקר להתראה, לאיסוף מודיעין וליירוט טילים".
רבים מהחומרים שממרי מפרסם בפרויקט המעקב הם חומרים גלויים, שאיש לא טרח ללקט עד כה. למשל, לפי מסמכי הסוכנות האמריקנית לשת"פ ביטחוני מ־2016, במטוסי ה־F-15QA שקטאר רכשה מבואינג שולבו רכיבים של אלביט, שרק לאחרונה זכתה בפרס ביטחון ישראל על פיתוח טכנולוגי חסוי שסייע בחיסולו של מזכ"ל חיזבאללה, חסן נסראללה. רק לפני כחודשיים הבהירה אלביט - באמצעות העיתונאי בן כספית, שאף הוא עסק בסוגיה - כי פעילותה בשוק הבינלאומי "כפופה להנחיות ולמגבלות של משרד הביטחון הישראלי, ובהתאם, החברה פועלת תחת הנחיות אלה".
אלא שישראל, באמצעות חברות ביטחוניות שקיבלו את אישור המוסדות המוסמכים, היא רק סוג של ספק משנה כאן. בפועל, ארה"ב היא קבלן הבנייה הגדול של חיל האוויר הקטארי. בשנת 2019 אישרה ארה"ב עסקה ביטחונית, שבמסגרתה קטאר תרכוש 24 מסוקי אפאצ'י AH-64E נוספים על ה־24 שכבר ברשותה. זהו מסוק הקרב שנחשב המתקדם ביותר בעולם, בעל יכולות סיוע אש אווירי קרוב וציד מטרות קרקעיות.
בנימוקיה לאישור העסקה, ארה"ב הסבירה אז: "קטאר מארחת בשטחה את כוחות פיקוד סנטקום האמריקני, ומשמשת אזור פריסת כוחות קדמי באזור. רכישת המסוקים תאפשר אינטגרציה עם כוחות ארה"ב בתרגילים משותפים, דבר שיתרום לביטחון ולשיתוף הפעולה האזורי".
כהשלמה למסוקי הקרב החדישים, כך חושף ממרי, קטאר צפויה לקבל גם ארסנל של 2,500 טילי הלפייר עבור טייסת מסוקי האפאצ'י שלה. לשם השוואה, בראשית 2025 אישרה ארה"ב מכירה של 3,000 טילים כאלה לישראל, לאחר שזו נמצאה כבר שנה וחצי במלחמה עצימה בעזה ומול איראן, חיזבאללה, סוריה והחות'ים בתימן.
הדור הבא
סוגיה נוספת שדוח המעקב מברר היא אפשרות אספקת מטוסי F-35 לקטאר. הדוח מצטט מדבריו של ג'ים טייסלט, מנכ"ל יצרנית ה־F-35 לוקהיד מרטין, שרק במאי האחרון (בכנס ברנשטיין להחלטות אסטרטגיות) אמר: "אם נוכל לעבוד עם סעודיה, קטאר ואיחוד האמירויות על שדרוג רציני של יכולותיהן האוויריות... זו תהיה הזדמנות משמעותית לחברה".
ה־F-35 בגרסת דור 6, שכונה על ידי טייסלט "הפרארי של מטוסי הקרב", עתיד לכלול שדרוג ביכולת החמקנות, שינויים משמעותיים בעיצוב החיצוני של המטוס, וכן שדרוג טכנולוגי שיאפשר הטסה אוטונומית של המטוס, ללא טייס. להערכת מומחי ממרי, פיתוחו של מטוס F-35 מדור 6, שבגרסה הקודמת שלו כולל רכיבים ופיתוחים טכנולוגיים ישראליים, עלול לסמן את תחילתה של מגמת היפוך במדיניותה של ארה"ב בנוגע למכירת מטוס זה למדינות שבקשותיהן לרכישה נדחו עד כה, ובהן קטאר, איחוד האמירויות וסעודיה.
אגב, בניגוד לטורקיה, שבקשתה לרכישת מטוסי F-35 סורבה לאחר שרכשה מערכות הגנה אוויריות מרוסיה, סירובה של ארה"ב עד כה למכור את המטוס לקטאר, לאיחוד האמירויות ולסעודיה מתבסס על מדיניות ארוכת שנים של ארה"ב, ועל המחויבות שלה לשמר את היתרון הצבאי האיכותי של ישראל על פני מדינות האזור - מחויבות שמעוגנת בחקיקה מאז 2008.
ישראל הביעה בעבר התנגדות למכירת F-35 או כל נשק מתקדם אחר לכל מדינה במזרח התיכון, כולל מדיניות ערביות שעימן יש לישראל הסכמי שלום, אלא שלא תמיד התנגדותה של ישראל מתקבלת. ישראל התנגדה גם לעסקה שבמסגרתה נמכרו לקטאר 72 מטוסי F-15, ולמרות זאת העסקה יצאה אל הפועל. לא זו בלבד, אלא שה־F-15 שנרכשו על ידי חיל האוויר הקטארי כללו רכיבים ופיתוח טכנולוגיים ישראלים, והדבר אושר בהצהרה לתקשורת שפרסם משרד ההגנה האמריקני. במסמך של משרד ההגנה האמריקני מהתקופה שבה אושרה העסקה, תקופת ממשל אובמה, נכתב בין היתר: "היתרונות מביצועה עבור מדיניות החוץ והביטחון הלאומי של ארה"ב עולים על הנזק הפוטנציאלי שייגרם כתוצאה מחשיפת טכנולוגיות רגישות אלה לגורמים בלתי מוסמכים".
יצוין שוב: קטאר היא מדינה אנטישמית שמקדמת טרור אסלאמי, שערוץ התקשורת שלה, "אל־ג'זירה", מסית השכם והערב נגד עצם הקיום של מדינת ישראל. היא בעלת ברית של איראן, של פקיסטן ושל טורקיה, שהצליחה - ושמצליחה גם כעת - לרכוש מארה"ב מטוסי קרב מתקדמים בטכנולוגיית קצה אמריקנית, כולל פיתוחים טכנולוגיים ישראליים.
