לא מתאים לכל אחד: שלוש סיבות לצרוך חלבונים

מתכננים דיאטה שכוללת חלבונים בלבד? התייעצו קודם עם הרופא המטפל • מה חלבונים עושים בגוף, ולמה כולם אומרים לאכול מהם כמה שיותר?

למה חשוב לאכול חלבונים?, צילום: GETTY

אנחנו שומעים עליו בכל מדיה אפשרית, התזונאי שלנו לא מפסיק לדבר איתנו על החשיבות שלו והוא אפילו מקבל מדף של כבוד בסופר השכונתי, נעים להכיר - חלבון.

צריכת החלבון והעדפתו על חשבון הפחמימה הפכה לטרנד משמעותי בשנים האחרונות. החלבון מגיע באין ספור מוצרים כמו גבינות, יוגורטים, בשרים, ביצים, עדשים, חטיפי בריאות ואפילו בלחם עשיר בחלבון.

אז מה כל ההמולה סביבו? נתחיל בבסיס. החלבון הוא אחד משלושת אבות המזון המוכרים לנו לצד פחמימות ושומנים. הוא בעל תפקידים רבים, אך החשוב בהם הוא לשמש לנו כאבן יסוד לבניית רקמות הגוף השונות כגון עור, הורמונים וכמובן השרירים.

     

View this post on Instagram

           

A post shared by Omer Rosenberg (@omerrosenberg77)

למעשה, ללא חלבון, רבים מהתהליכים בגופנו לא יוכלו להתקיים, ואדם שאינו צורך חלבון בצורה מספקת יכול להזיק לעצמו.

חלבון בונה שרירים

השרירים כידוע הם חשובים לא רק בשביל הקוביות בבטן, השרירים חשובים לכל פעולה בסיסית בחיינו. החל מפעולות יומיומית כמו בישול, הרמת הילדים וניקיון הבית, ועד פעולות מתקדמות כמו הרמת משאות כבדים או פעילות גופנית בחדר הכושר. הם תומכים במערכת השלד והיציבה, במערכת שיווי המשקל וגם בתפקוד תקין של שריר הלב.

החלבון נחשב לאבן הבניין של השרירים, ללא חלבון בכמות מספקת בתזונה שלנו, השריר יאבד מחוזקו ואף יחל תהליך של פירוק שמתרחש בגוף האדם גם כך עם העלייה בגיל.
עם אכילת כמות מספקת של חלבון, ויצירת גירוי מתאים לשריר, נוכל למנוע את התהליכים הללו ולשמור על גופנו.

חלבון מספק הגנה

מערכת החיסון שלנו בעידן המודרני עובדת שעות נוספות. אנו חשופים לזיהומים, וירוסים ומחלות באופן שוטף, והגוף שלנו, באמצעות המערכת החיסונית, נלחם בהם גם מבלי שאנו שמים לב.

טופו נחשב לחלבון מהצומח,

גם מערכת החיסון חייבת את התמיכה מצדנו, זהו מסלול דו כיווני עם המון אחריות. גם תאי מערכת החיסון מורכבים מחלבונים, ואלה לא יכולים להיות מיוצרים ללא תזונה נכונה. תפקודה היעיל של המערכת מחייב אותנו באכילה של חלבון מלא המכיל את כל אותם מרכיבים שגופנו לא יכול לייצר בעצמו כמו חומצות אמינו.

חלבון מגביר תחושת שובע

בין אם המטרה שלנו היא לרדת במשקל ובין אם אנחנו רוצים לשמור על המשקל הקיים, חשוב שנדע כי יותר מכל מרכיבי המזון האחרים, החלבון מגביר את תחושת השובע, ועל ידי כך מפחית את ״הנפילות״ לרעב רגעי וכן לחשקים הפוגעים באיזון הקלורי הנכון עבורנו.

לא סתם בשנים האחרונות פרצו למודעות הדיאטות עתירות החלבון שמבוססות על הורדת כמות הפחמימות והגברת כמות החלבונים. דיאטות אלה מביאות לניצול אנרגיה מוגבר המופק מתאי השומן, ועל ידי כך מובילים לירידה משמעותית במשקל תוך שמירה על מסת השריר.
עם זאת, חשוב להיוועץ ברופא או תזונאי קליני בטרם בחירה בדיאטה זו, שכן עלולות להיות לה תופעות לוואי והיא איננה מתאימה לכל אחד.

דבר אחד בטוח, קיצוניות איננה מתאימה לכל אחד, וחלבון אכן ממתן את תחושת הרעב אבל איש בתחושתו יחיה, ולשם גם הולכת המגמה העולמית - תזונה פרסונלית המשתנה בין אדם לאדם.

איך נדע מה לאכול?

דאגו לאכול חלבון מלא המכיל את כל חומצות האמינו החיוניות לגוף. ניתן למצוא אותו מהחי בבשר, עוף, דגים, ביצים ועוד, ומהצומח במוצרים העשויים מפולי סויה כגון טופו, אדממה, ומשקאות סויה למיניהם. שימו לב שגם שילובים נכונים של קטניות ודגנים שכל אחד בנפרד לא מספיק, אך יחד הם נותנים בדיוק את מה שהגוף צריך.

פנו לרופא או לדיאטנית להתאמת תפריט עבורכם, צילום: GETTY

כמויות - אם אתם מתאמנים, הקפידו לספק לגופכם את הכמות המתאימה, ונכון יהיה לעבוד עם תפריט מסודר כדי לוודא שקיבלתם מה שצריך בשביל להגיע לתוצאות. אחרי הכל, מי רוצה לעבוד קשה מבלי לראות תוצאות? אם אתם לא מתאמנים, סביר שאם תשלבו בכל ארוחה מנת חלבון, כבר נתתם לגוף את מה שהוא צריך.

למרות הנטייה שלנו להירתע מפרסומות שמנסות למכור לנו דברים, תוכלו למצוא בקלות הרבה מוצרים חדשים ומתקדמים עתירי חלבון שגם ככה אנחנו צורכים מהם במתכונת זו או אחרת. עדיף לבחור בהם, גם טעים וגם בריא.

הכותב הוא מאמן כושר ובעלים של NEXT

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר