למה הבטן שלכם תמיד נפוחה? המומחים חושפים את האמת

אם אתם חווים נפיחות לאורך היום הגורמים המפתיעים האלה עשויים להיות הסיבה • החדשות הטובות הן - שיש מה לעשות

נפיחות בבטן תופעה נפוצה. אילוסטרציה. צילום: GettyImages

אם היסטוריית החיפוש שלכם בגוגל מלאה בווריאציות אינסופיות של "למה אני תמיד נפוח/ה?", אתם לא לבד. עד 25 אחוזים מהאוכלוסייה חווים נפיחות מדי פעם, ו-10 אחוזים מאיתנו חווים אותה מדי יום. לא רק שהנפיחות הזו לא נוחה, אלא שישנם כל כך הרבה גורמים פוטנציאליים שלעתים קרובות, ניסיון לגלות מה גורם לה ואיך אפשר לתקן את זה מרגיש כמו מרדף. 

הנה מה שהמומחים אומרים על הסיבות הנפוצות לנפיחות ולתחושת המלאות, וגם הדרכים הטובות ביותר למנוע נפיחות ולהצר את היקף המותניים.

יותר מדי אוויר בקיבה

כולנו בולעים אוויר כשאנחנו אוכלים, שותים ואפילו לועסים מסטיק. אבל יותר מדי אוויר לכוד יכול להגביר את הלחץ בקיבה ולגרום לכאב ונפיחות.

"איך שאתם אוכלים זה מאוד חשוב", הסבירה ד"ר גאורי רדי רוקו בראיון שנתנה למגזין "וומנס וורלד".  "אם אתם אוכלים מהר או שותים מים מוגזים, סביר להניח שיכנס לכם הרבה אוויר לקיבה, מה שגורם לנפיחות". 

10% חווים נפיחות בבטן באופן יומיומי. אילוסטרציה,

הרגלים כמו צפייה בטלוויזיה או ביצוע מספר משימות בו-זמנית בזמן האכילה יכולים להסיח את דעתכם מללעוס, מה ששולח הרבה יותר אוויר לקיבה. לעיסת מסטיק, מציצת סוכריות קשות, דיבור בזמן האכילה ושימוש בקשיות יכולים גם להגדיל את כמות האוויר שנכנסת לקיבה.

הפתרון: "לקחת זמן ללעוס את האוכל, לאכול לאט ולשים לב לצריכת המזון יכול להפחית את תחושת המלאות", מייעצת ד"ר רוקו. ייתכן שגם תרצו להפסיק לשתות משקאות מוגזים, ללעוס מסטיק ולהשתמש בקשיות כדי לראות אם זה עוזר להקל על הנפיחות.

אי-סבילות למזון

אם אתם מוצאים את עצמכם נפוחים כמעט כל יום, ייתכן שיש לכם רגישות למזון או אי-סבילות למזון, כמו מחלת צליאק (תגובה אוטואימונית מאכילת גלוטן) או אי-סבילות ללקטוז. זה אומר שהגוף שלכם אינו מסוגל לעכל סוגים מסוימים של מזון, מה שיכול להוביל לא רק לנפיחות אלא גם לכאבי בטן וגזים מופרזים.

הפתרון: התחילו לנהל יומן מזון כדי לעקוב אחר מה שאתם אוכלים ומתי אתם מרגישים נפוחים. אם אי-סבילות למזון היא הסיבה לנפיחות שלכם, זה יעזור לכם לאתר בדיוק איזה סוג של מזון גורם לכם להרגיש לא טוב. 

"פחמימות כמו סובין, כרוב, כרובית, ברוקולי ושעועית, וכן חלב ומוצרי חלב אחרים, כולם יכולים לייצר גזים במעיים ובמעי הגס", אומר ד"ר אריק יון, גסטרואנטרולוג בגסטרואנטרולוגיה מנהטן. "הימנעו ממתקים ומסטיקים ללא סוכר, מכיוון שממתיקים מלאכותיים קשים לפירוק ותורמים לנפיחות וגזים". 

מומלץ לעקוב אחר האכילה שלכם ומתי אתם חשים נפיחות במשך שבועיים לפחות לפני שתעריכו אם אתם יכולים לזהות את מזון הבעייתי. משם, אתם יכולים לעבוד עם הרופא שלכם כדי להתאים את התזונה שלכם. 

עצירות

אם היינו צריכים לדרג את בעיות מערכת העיכול הנפוצות והמרגיזות ביותר, עצירות ונפיחות כנראה היו מגיעות למקום הראשון ביחד. למרבה הצער, השתיים לעתים קרובות הולכות יד ביד, במיוחד ככל שאנחנו מתבגרים. 

"באופן כללי, ככל שאנחנו מזדקנים, מערכת העיכול שלנו מאטה", אומרת ד"ר האלה פאזוואש, גסטרואנטרולוגית באגודת הגסטרואנטרולוגיה של ניו ג'רזי. "עם זה מגיעה עצירות, שיכולה להוביל לנפיחות גם כן". 

מים עם סחיטת לימון עוזרים לעיכול. אילוסטרציה, צילום: Getty Images

הפתרון: "לאנשים עם עצירות, הכלל מספר אחד הוא לשתות המון מים", ממליצה ד"ר רוקו. "מים חמים או פושרים עם סחיטת לימון טרי גם עוזרים להניע את המזון ולשפר את העיכול". 

מניעה היא גם חשובה. "כדי למנוע עצירות, הגבירו את צריכת המים, מזונות עשירים בסיבים ופעילות גופנית - אפילו הליכה קצרה אחרי כל ארוחה תעשה פלאים", אומרת ד"ר רוקו. 

חוסר איזון במיקרוביום המעי

"שינוי במיקרוביום המעי מוכר כעת יותר ויותר כסיבה לנפיחות, במיוחד אצל נשים ככל שהן מתבגרות", אומרת ד"ר פאזוואש. "פרוביוטיקה מסוימת עשויה להיות חלק מהפתרון לבעיה הזו". 

למעשה, חיידקי מעיים שאינם מאוזנים עשויים אפילו לתרום לתסמונת המעי הרגיז (IBS), הפרעת מערכת העיכול שיכולה לגרום לכאבי בטן, גזים, נפיחות ושלשול.

הפתרון: אכילת מזונות מותססים עשירים בפרוביוטיקה כמו קימצ'י וכרוב כבוש יכולה לעזור לאפס את מיקרוביום המעי שלכם עם חיידקים "טובים" ולהפחית נפיחות וגזים. אתם יכולים גם לשקול לקחת תוסף פרוביוטי יומי שיעזור גם כן.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר