האשליה הירוקה: האמת על החומרים "הטבעיים" שאתם מכניסים הביתה

ממוצרי טיפוח וניקיון, דרך צביעת השיער ועד למטהרי אוויר - מיליוני מוצרים משווקים לנו בעזרת המונח "טבעי", שעשוי לגרום לנו להאמין שמדובר במוצר בריא יותר • מחקרים עדכניים מראים כי חלק מאותם המוצרים אמנם מכילים חומרים שנמצאים בטבע, אך בריכוז גבוה באופן משמעותי מהמומלץ - מה שעשוי לגרום לנזקים בריאותיים כבדים

מוצרים טבעיים. אילוסטרציה. צילום: GettyImages

בשנים האחרונות אנחנו מנסים לצרוך יותר מוצרים המשווקים תחת הקטגוריה "טבעי", בין אם מדובר בחומרי ניקוי או בחומרים קוסמטיים, אך מתברר כי לעיתים קרובות אנו עלולים לגרום יותר נזק מתועלת, ולא כל מה שממותג תחת "טבעי", אכן מכין תרכובות בריאות יותר.

מומחים מזהירים כי שימוש בלתי מבוקר בחומרים כגון אוזון, מי חמצן, הידרוקסיל, פורמליהיד וחומרים נוספים המשווקים כ"טבעיים", עלולים ליצור סביבה מזיקה יותר בבתים ובמקומות עבודה, מאשר זו שניסינו לטהר מלכתחילה.

אוזון: חרב פיפיות

בעוד שבשכבות הגבוהות של האטמוספרה הוא מגן עלינו מקרינה מזיקה, ברמת הקרקע אוזון הוא עלול להוות סכנה משמעותית בעת שימוש שלא במינונים מדויקים.

חשיפה לאוזון ברמת הקרקע עלולה לגרום לשורה של בעיות בריאותיות, שבעיקרן נזק משמעותי שעשוי להיגרם למערכת הנשימה, כך על פי דו''ח עדכני של האגודה האמריקנית למהנדסי חימום, קירור ומיזוג אוויר. למרות זאת, השימוש באוזון לטיהור אוויר עדיין נפוץ, לצד שימושים בשמנים המשווקים כמסייעים לעור ואף במרפאות אוזון, אשר עושות שימוש בגז כחלק מטיפולים אלטרנטיביים – זאת חרף ההצהרה של ה-FDA  שאין שום הוכחה לאפקטיביות הטיפול. כלו אלו מדגישים את הצורך בהגברת המודעות לסיכונים הכרוכים בכך – תוך צמצום השימוש באוזון בחללים סגורים למינימום האפשרי.

מי חמצן: ידיד או אויב?

מי חמצן, הנתפסים כחומר ניקוי "ירוק", נמצאים במגוון רחב של מוצרים יומיומיים – מחמצון השיער ושטיפת הפה ועד להלבנת השיניים. אולם, בריכוזים גבוהים, הם עלולים לגרום לגירויים חמורים בעור ובמערכת הנשימה, כאשר חשיפה ממושכת ובריכוזים גבוהים, ללא הגנה ראויה, עלולה אף לגרום לנזק לרקמות ולתאים בגוף – ראייה נוספת לכך שחומרים המשווקים כ"טבעיים" או "ירוקים" עשויים להיות מסוכנים במיוחד.

תמיד כדאי לבדוק את תווית. אילוסטרציה, צילום: GettyImages

הידרוקסיל: המטהר שלא מטהר

הידרוקסיל משמש לרוב בטכנולוגיות טיהור אוויר, ניקוי משטחים ואף לניקוי בריכות שחייה וטיהור שפכים, זאת בזכות השמדת הריחות החזקים שהוא מסוגל לה. אך אף על פי שהוא נחשב ליעיל בחיטוי וטיהור, מחקר שפורסם לאחרונה מתייחס לסכנות שבשימוש בהידרוקסיל באופן ספציפי, ומחקר נוסף מציג את ההדירוקסיל כמחמצן המשמעותי ביותר בחללים פתוחים, כך שהתפקוד שלו בשינוי הרכב האוויר בחללים סגורים ראוי להתייחסות ומחקרים באופן ממוקד. בניגוד לחומרים כגון מי חמצן ואוזון, ההשפעות של הידרוקסיל על בריאות האדם רק מתחילות להיחקר לעומק בתקופה האחרונה.

הסכנות הנסתרות במוצרי יומיום נוספים

מעבר לשלושת החומרים הללו, חשוב להזכיר את הפורמלדהיד, חומר נפוץ במוצרי בית רבים בעקבות השימושים בעולמות מגוונים – ממזון וקוסמטיקה ועד לעולם הבניין. הפורמלדהיד מצוי במגוון מוצרים, החל ממצעים "ללא קמטים", דרך תפוחים ובננות ועד לרהיטים וחומרי ניקוי. מחקרים אף מראים קשר בין חשיפה מוגברת לפורמלדהיד לבין אלרגיות ובחילות, והוא אף מסווג כחומר מסרטן על פי משרד הבריאות.

מוצרים להחלקת שיער נמצאו מסוכנים לבריאות, צילום: GettyImages

אז מה ניתן לעשות?

ראשית, חשוב להימנע משימוש במכשירים העושים שימוש במי חמצן או אוזון. לגבי מטהרי אוויר, עדיף להעדיף מסנני HEPA וטכנולוגיות שאינן עושות שימוש בכימיקלים כלל – ולהקפיד על אוורור הבית. באשר לפורמלדהיד, מומלץ לבחור מוצרים אורגניים ולהימנע ממוצרים המשווקים כ"אנטי קמטים" או "אנטי כתמים", ובעת שיפוץ – לוודא כי המוצרים והחומרים שנרכשו עומדים בתקנים הישראליים.
כל אלה יכולים לתרום משמעותית לאיכות האוויר שאנו נושמים בבתינו, ולהשפעה חיובית באופן ישיר על בריאותנו.

עופר נידם, מומחה לניתוח תחום זיהום האוויר

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר