אנחנו הישראלים נוהגים לחגוג את יום האהבה שלנו בט"ו באב, ויש הטוענים שאהבה חוגגים מדי יום ואין צורך ביום ספיציפי ומיוחד, אבל כשבלוח השנה מצוין יום האהבה הבינלאומי - הוולנטיינ'ז דיי - אנחנו לא חושבים פעמיים, בעיקר כשמדובר בסיבה למסיבה ולהענקת וקבלת מתנות.
טווח המתנות משתנה מזוג לזוג, יש שיסתפקו בזר פרחים או קופסת שוקולדים במחיר סמלי, יש שיבחרו בהלבשה תחתונה ויש שיביעו את אהבתם בקניית תכשיט. וכשמדובר בתכשיטים, נדמה שבשנים האחרונות חלו שינויים בהליך הרכישה.
אם בעבר המחירים היו גבוהים מדי וגברים היו מתקשים לקלוע לטעם נשותיהם, כיום זה אחרת. אלעד לוי, משנה למנכ"ל קבוצת רולטיים ומבעלי רשת אימפרס, מסביר: "כיום נשים יותר עצמאיות ורוכשות תכשיט לעצמן. היום אין לאישה שום בעיה לומר שהיא רוצה תכשיט לוולנטיינ'ז דיי מהגבר שלה, והיא רוצה תכשיט משובץ יהלום". יש לציין כי בעידן MeToo נשים אף רוכשות תכשיטים לבעלים שלהן ומפנקות אותם במתנות לכבוד יום האהבה.

תכשיטים בעבר נתפסו כמוצר חד פעמי שנשאר לנצח, היום אפשר לראות שנשים וגברים עונדים תכשיטים שונים לבוקר ולערב, וכן לאירועים שונים ולפי המראה שאותו יבחרו להציג. התכשיטנית שלומית אופיר, בעלת מותג הנושא את שמה, מסכימה וטוענת כי המגמה המשמעותית שמתרחשת בשוק התכשיטים היא שתכשיט הפך לפריט אופנתי. "אם בעבר תכשיט היה משמש אותנו שנים ומלווה אותנו יום יום, היום יש יותר רצון לגוון, להחליף ולהתחדש, ממש כמו שאנחנו מתחדשים מדי עונה עם בגדים חדשים".
שירן וינטר מנהלת יחסי ציבור של קבוצת סיטי טיים המשווקת את המותג פנדורה בישראל, מסכימה עם השינויים בהרגלי הצריכה, כאשר לצד הגיוון המתבקש, אפשר לגוון גם בתכשיט עצמו שישמש לכמה פונקציות: "כיום הקונספט לעצב לעצמך את הסטייל שלך מתפתח. לדוגמה, שתי נשים יכולות להיכנס לחנות וכל אחת תעצב לעצמה תכשיט, למשל צמיד עם הצ'ארם שישתלב. בנוסף, יש מודולריות שמאפשרת לקחת את אותו צ'ארם ולשים אותו פעם על העגיל ולמחרת על הצמיד או השרשרת. מדי פעם להחליף ביניהם".
בוחרים אונליין
אתרי האינטרט חוזרים בכל כתבה על אופנה וביגוד, השאלה אם גם את התכשיטים שלנו אנו נוטים לרכוש אונליין. על כך יכולה להעיד אלינור אריאלי, שלמשפחתה יש זה 20 שנה חנות קטנה בשם "תכשיטי עידית" שמתמחה בתכשיטי וינטג' עם מגוון תכשיטים מזהב, כסף וגולדפילד.
"בראש החנות עמד אבי רפאל ז"ל ביחד עם אימי עידית שעיצבו וייצרו תכשיטים מיוחדים, ואנשים באו, ראו וקנו, אבל בהחלט השוק משתנה", היא אומרת, ומוסיפה: "היום בעידן האינטרנט הבחירה בתכשיטים יותר קלה ומדויקת. האתר נותן מענה לתווך בין רצונות לבין מציאות. אם פעם היה חשש שלא לקלוע לטעם האישי של בן או בת הזוג, היום ניתן לראות מה אנחנו אוהבים, על מה אנחנו עושים לייק ואוהבים ברשתות החברתיות וככה לנסות ולקלוע יותר לטעם של בני הזוג".

האם, עידית אריאלי, מוסיפה: "כשיש מבחר רחב של תכשיטים וחברות, האתר מסייע ומציג את המבחר ואת הקולקציה עד ללקוחות הנמצאים מול מסך המחשב. כך אפשר לראות, להשוות, לחשוב על זה ושוב לחזור ולהחליט, כאשר כל המידע נפרס כולל מחיר וזה עוזר ומקל על הבחירה ואין את הלחץ כמו כשמגיעים לחנות".
לוי מוסיף, "לא לכולם יש זמן להסתובב בקניון, ולכן בלחיצת כפתור ניתן לבחור תכשיט שתוך יומיים־שלושה מגיע עד הבית ארוז יפה".
בכור צבאן, הבעלים של רשת התכשיטים צבאן, בענף התכשיטים מעל 40 שנה, לא מסכים עם הסברה הזו, וטוען כי אנשים עדיין אוהבים להיכנס לחנות למדוד את התכשיט עם בת הזוג או לבד, ולא לקנות דרך אתר. "תכשיטים זה דבר מאוד אישי, ואנשים מעדיפים לחוש אותם, לראות ולמדוד לפני שקונים".
תכשיט לכל כיס
עניין נוסף שהתכשיטנים מתייחסים אליו שהשתנה הוא מחיר התכשיטים. על כך צבאן מפרט, "פעם היתה תדמית שאם קונים תכשיט, הוא יישאר לכל החיים, ולכן יש להשקיע הרבה כסף. היום תכשיט מזהב ויהלום הפך לפריט שווה לכל כיס. אפשר למצוא טבעת זהב ב־300 שקלים כי התעשייה השתנתה, עם זאת עדיין קיימים תכשיטי יהלומים שעולים אלפי שקלים".
גם לוי חש בשינוי זה, "בשנים האחרונות יש יותר תכשיטים במחירים נגישים. אנו כרשת מייצרים את המוצר בעצמנו, החל מקניית חומרי הגלם, העיצוב והייצור, לכן אנחנו יכולים לשלוט על ההוצאות ולהביא ללקוח תכשיט איכותי במחיר סביר. לכן יותר קונים בוולנטיינ'ז דיי תכשיט, ולא רק ביום הולדת או כשמדובר בהצעת נישואים".
התכשיטן עודד קאשי מתייחס אך לרשתות האופנה שמוכרות תכשיטים במחירים מוזלים יותר. "צעירים וצעירות שלא יכלו להרשות לעצמם לקנות תכשיט פתאום מוצאים פתרון בחברות לתכשיטי אופנה, ונשים יכולות לקנות שם תכשיט כאקססורי להשלמת המראה, אך יש לציין שחברות האופנה שמציעות תכשיטים לא מתחרות בתכשיטנים, זה במקום תכשיט מזהב אמיתי".
לשאלה מה עושים עם התחרות מול חנויות תכשיטים בדוכני הקניונים שמוכרים תכשיטים אופנתיים שנראים כמו זהב ויהלומים ומתחרים על אותו נתח שוק, צבאן עונה: "היום המחירים של תכשיטים בדוכני אופנה הרבה פעמים יותר גבוהים או שווי ערך לתכשיט זהב, אז רבים מעדיפים לקנות זהב אמיתי. עדיין יש את התודעה שיהלום וזהב אמיתי יש לו ערך גבוה".
לצד השפע, המגוון והאופן שבו מחליפים את התכשיטים, נשאלת השאלה אם עדיין יש משמעות מיוחדת לתכשיטי הזהב והיהלומים. לפי צבאן "אישה תעדיף לספר שהיא קיבלה תכשיט מזהב עם יהלום, מאשר תכשיט שנקנה בדוכן אופנה. יש בזה אקט רומנטי ואישי שהיה קיים מאבותינו וזה יישאר".
אופיר: "לכל אחת יש תכשיט אחד לפחות בבית מזהב ויהלומים, ולכן זה כבר לא סמל סטטוס. גבר היום מחפש לקנות תכשיט ולהפתיע את בת הזוג אבל חושש שאם יקנה משהו יקר ולא יקלע לטעם שלה אז יהיה בבעיה. ולכן אם הוא לא יודע בדיוק מה ימצא חן בעיניה, יקנה תכשיט לא יקר מדי, כי אם לא קלע בדיוק לטעם שלה, היא תענוד אותו מעט פעמים".
אופיר מציינת כי היום ההתפתחות הטכנולוגית מאפשרת לייצר תכשיטים מיוחדים שלא היה ניתן לראות בעבר. "אני משתמשת היום בחומרים כמו פורמייקה ופורניר. חומרים לא קונבנציונליים, וזה שונה מאחרים ואנשים מעריכים את זה. ולכן נראה לי שהמגמה של חיפוש אחר הדברים המיוחדים והייחודיים תימשך".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו