ירון מינקובסקי, מהשמות המזוהים והאהובים ביותר בתעשיית האופנה המקומית, עומד להציג קולקציה חגיגית לכבוד 40 שנות יצירה של אופנה ישראלית במסגרת שבוע האופנה ישראל קנדה תל אביב.
"זו אולי הקולקציה הכי בהירה והכי אופטימית שלי", הוא מספר. "חגיגה של צבעים, טקסטורות ונשים יפות, הכל מאוד רך, נעים, אוורירי וקליל. אני קורא לזה 'אופנה של התרוממות רוח'".
ירון מינקובסקי לקראת שבוע האופנה ישראל קנדה תל אביב 2025 | צילום ועריכה: אופק מליק
בתוך כל מה שאנחנו עוברים במדינה, הצלחתי לייצר רגע של אסקפיזם, של רוך, רומנטיקה ויופי פשוט".
מהסטודיו הקסום שביפו, מינקובסקי ממשיך לעצב ולהלביש נשים ישראליות, מהיומיום ועד השטיח האדום. בין לקוחותיו לאורך השנים: אורנה דץ, מרינה מקסימיליאן בלומין, גלית גוטמן, מורן אטיאס, בר רפאלי, גל גדות ואחרות.
"רגע לפני הקורונה החלטתי שזה הזמן לעצור ולהגשים חלומות שלא הספקתי", הוא משתף. "קיפלתי את הסטודיו ותכננתי לצאת לעולם ולעשות אמנות, אבל הקורונה עצרה הכול. הלקוחות שלי לא נתנו לי לנוח וזה החזיר אותי לעשייה מלאה. מאז אני שוב יוצר, מחדש, מוביל, ומגשים חלום נוסף מוזיאון לצעצועים ביפו".

צבעוניות ורכות. שמלה בעיצוב ירון מינקובסקי / צילום: עידו לביא
כששואלים אותו על הדרך הארוכה שעשה, מינקובסקי נאנח קלות: "אני מעצב כבר 40 שנה, והשוק השתנה לחלוטין. פעם הייתה כאן תעשיית טקסטיל אמיתית. היו בתי אופנה גדולים, שבועות אופנה עם קניינים מחו"ל, והיינו מעצמה של ממש. היום כל ילד מדביק כמה בדים ומעלה לפינטרסט".
“אני בא מהדור שידע לספק את הסחורה", הוא מדגיש. “עבודת יד, רקמות, תפירה עילית. אני חושש שלא יהיה לזה דור המשך. השמות הגדולים התבגרו או ויתרו, וקשה מאוד לשרוד כאן. בצרפת המדינה תומכת במעצבים ותיקים, פה זה לא קורה".
נוסטלגיה, תשוקה והתחדשות
ירון, שגדל והתחנך אצל גדולי המעצבים המקומיים, בהם גוטקס ואוברזון, ראוה איך השוק השתנה מול עיניו. "זה דור שכבר לא קיים", הוא אומר בכנות. "אני אולי הדינוזאור האחרון של האופנה הישראלית. אבל אני לא נעלם, להפך. אני מרגיש התחדשות, מביא איתי צוות צעיר, ומנסה לעמוד בקצב של הרשתות החברתיות. המשחק השתנה, ואני לומד לציית לו".

"הקולקציה הכי אופטימית שלי". שמלה בעיצוב ירון מינקובסקי / צילום: עידו לביא
לצד האופנה, הוא מטפח תשוקה נוספת, מוזיאון לצעצועים נוסטלגיים שנמצא במרתף הסטודיו שלו. "אני עושה שם סיורים, מחזיר אנשים לעולם הילדות. זה ממלא אותי באושר. צעצועים זה ממש לא לילדים, לא רק".
|מהרגע שהתחלתי לעבוד על התצוגה, אני יוצר בלי הפסקה. "מחמש וחצי בבוקר אני בסטודיו, עובד עם קליעה ועורות, תפירה עילית כמו פעם. אני עף על עצמי והלקוחות שלי עפות איתי. הן לא מפחדות, הן מעיזות. וזה מה שגורם לי להמשיך ליצור גם אחרי ארבעים שנה".

עבודת יד עדינה. ירון מינקובסקי / צילום: עידו לביא
מיד לאחר שבוע האופנה, יחשוף מינקובסקי קולקציית כלות חדשה ומוגבלת לשנים 2025-2026, כזו שמיועדת לכלות שלא רוצות להיות כמו כולן.
מדובר בקולקציית מכירה, לא השכרה, שתכלול דגמים ייחודיים בעיצובו. "אני רוצה שכלה תוכל להרשות לעצמה עיצוב אמיתי, עבודת יד, בלי לוותר על החלום".
