"לעולם לא עוד - עד שנה הבאה": שלט החוצות של נייקי מעורר זעם

סמל הזיכרון המקודש של השואה הפך כנראה לבדיחת סיום למרתון לונדון • "זה כמו לפרסם נעל ריצה חדשה עם הסלוגן 'התאומים נפלו, אבל המחירים שלנו עוד יותר'"

חנות נייקי. צילום: AFP
ענקית הספורט האמריקנית נייקי הוכיחה השבוע שגם תאגיד על שמגלגל מיליארדים יכול להפגין טמטום וניתוק חסר רגישות של נער בן 14 שמשחק בליגת החובבים. 
 
בתום מרתון לונדון היוקרתי, בחרה החברה לפרסם קמפיין עם הסיסמה "לעולם לא עוד... עד השנה הבאה" - ובכך הצליחה לעשות את הבלתי ייאמן: להפוך את סמל הזיכרון המקודש של השואה לבדיחת סיום למרתון.
 
"מחלקת השיווק של נייקי גילתה שיטה חדשנית לשרוף מיליוני דולר על קמפיין ולאבד לקוחות בו-זמנית," אמר אתמול (ראשון) מומחה לתקשורת משברים. "זה כמו לפרסם נעל ריצה חדשה עם הסלוגן 'התאומים נפלו, אבל המחירים שלנו עוד יותר'".  
 
הפרשה המביכה מתרחשת בזמן שהעולם עדיין מתמודד עם השלכות אירועי ה-7 באוקטובר. בעוד שבמהלך המרתון עצמו הפגינו פעילים פרו פלשתינים ברחובות לונדון, נדמה שדווקא צוות הקריאייטיב של נייקי הצליח להשיג את מה שהמפגינים רק יכלו לחלום עליו - להכעיס את הקהילה היהודית העולמית בפרסומת אחת קצרה.
 
"אפשר להבין את הטעות", כתב בציניות גולש, "הרי מה ההבדל בין רצח שישה מיליון יהודים לבין כאב שרירים אחרי ריצה של 42 קילומטר? שניהם גורמים לאנשים לומר 'לעולם לא עוד', וכאן כמובן לא נגמרה הסערה שעורר הפרסום מעורר המחלוקת.
 
"למה אתם תמיד נכשלים", צייץ חשבון ה- X הרשמי של המוסד כשהוא מתייג את נייקי. "שכרתם את גבלס למחלקת יחסי הציבור?", כתב בזעם גולש נוסף כשאחרים מוסיפים: "אני בז לכם ויורק עליכם. אתם חרפה". "להחרים את החברה. לעולם לא לקנות ממנה יותר", דרשו עשרות אחרים.
 

 
מקורות בתעשיית הפרסום סבורים שנייקי פשוט ניסתה להתחבר לטרנד האותנטיות וההומור השנון שמאפיין את הדור הצעיר, אך טעתה הפעם בענק במפגן זילות וחוסר טאקט מזעזע במיוחד באקלים פוליטי ומדיני כל כך רגיש, ימים אחרי שצוין יום השואה. 
 
"כשרצים מסיימים מרתון, הם לפעמים אומרים 'לעולם לא עוד'," הסביר מומחה לתקשורת ספורט. "כשחברות ענק מחללות זכר של שואה, הם גם אומרים 'לעולם לא עוד' אבל מתכוונים לנעליים שלהן".
 
מומחים ממליצים לחברה להתנצל,
 
בזמן שהסערה מתלהטת, נייקי טרם הגיבה רשמית. ייתכן שהחברה תומכת בגישת ה"אין פרסום רע" או שאולי באופן די אירוני היא פשוט מקווה שכולם ישכחו מהפרשה - בדיוק ההיפך ממה ש"לעולם לא עוד" נועד להשיג. מומחים לניהול משברים כבר ממליצים לחברה להוציא התנצלות מיידית, לתרום לארגוני זיכרון השואה ואולי לשקול להעסיק לפחות אדם אחד במחלקת השיווק שפתח ספר היסטוריה בחייו.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר