האם עובד שמבלה את הפסקת הצהריים שלו בבית קברות, אוכל, נח ומטייל בין המצבות - עושה מעשה ראוי או חוצה קו אדום? שאלה זו הפכה לדיון סוער ברשת רדיט אחרי שמשתמש פנה לקהילה של 24 מיליון חברים.
"אני עובד בשירות לקוחות בחברה גדולה. בהפסקות שלי אני רוצה קצת לנוח לבד. מצאתי דרך לעשות זאת, אני נכנס לבית קברות גדול ושקט שנמצא ליד העבודה", כתב. "המקום גדול, מטופח ושקט, אז אני לוקח את ארוחת הצהריים שלי לשם, יושב על אחד הספסלים, קורא ספר ולפעמים הולך בין השבילים וקורא את הכתובות על המצבות".
הבעיה התחילה כשהוא נקלע לעימות מביך. "בשבוע שעבר סיימתי לאכול וארזתי את הדברים כשמבקר ניגש אלי והתחיל לשוחח. הוא היה שם עם בת זוגו ושניהם סיפרו שהם באים לבקר את קבר ההורים. הם שאלו את מי אני מבקר".
כשהודה שהוא לא מבקר אף אחד אלא רק נח ואוכל שם, התגובה הייתה קשה. "השניים הגיבו בגועל וכעסו על כך שאני מתייחס לבית הקברות כמו לפארק רגיל. התנצלתי ועזבתי מייד, ומאז לא חזרתי. אבל אני מופתע מהתגובה כי לא חשבתי שיש משהו פוגעני במעשה שלי".
"מקום של שלווה"
השאלה יצרה דיון רחב, כשרוב הגולשים תמכו בעובד. "בתי קברות מטבעם הם מקומות של שלווה והרהורים, לא רק לקרובי משפחה אלא עבור כולם", כתב אחד מהם. אחר הוסיף בהומור: "אם לא למנוחה, למה יש ספסלים בבתי קברות? עבור מי שנחים שם באדמה?".
תומך נוסף ציין שבעבר בתי קברות אכן שימשו למטרה זו: "במקורם בתי קברות שימשו בדיוק עבור זה. זו הסיבה שבבתי קברות ישנים יש מרחבים גדולים וספסלים רבים".
מנגד, חלק מהגולשים הביעו סלידה. "אני לא יכול לדמיין את עצמי הולך לבקר את קבר אחייני בן ה-9 ולראות ליד מישהו פותח בקבוק סודה ונהנה מהשמש", כתב אחד. גולש אחר היה קטגורי: "האם אנשים איבדו כל תחושה של כבוד ונימוס? זה מעשה נורא".
גולשת אחרת הציגה עמדה מורכבת: "זה לא מעשה מבזה או לא מכובד, אבל צריך לחשוב איך מי שמגיעים לבקר את יקיריהם יראו פעולה כזו. לכן לדעתי עדיף להימנע".
מומחית הנימוס: "אין בזה משהו לא ראוי"
בעקבות המחלוקת פנה פוקס ניוז למומחית הנימוס האמריקנית ז'קלין ויטמור, שמדריכה מנהיגי מדינות בתחום וכתבה סדרת ספרים על נימוסים. "אני לא חושבת שיש משהו לא ראוי בלקיחת הפסקה ואכילת ארוחת צהריים בבית קברות", קבעה. "בתי קברות הם מקומות שקטים ושלווים, והרבה אנשים מוצאים אותם כמקומות להרהורים ורוגע".
חשוב לציין את עמדת היהדות, הרואה בבתי קברות מקומות טמאים שאין לבקר בהם הרבה, אלא רק באזכרות - וגם אז יש ליטול ידיים אחר כך. מנקודת מבט זו, בתי קברות בוודאי אינם מקומות מתאימים לאכילה והתרגעות.
הסיפור מעלה שאלות מעניינות על גבולות הנימוס, כבוד המקום ומה מותר לעשות במרחבים ציבוריים רגישים. בסופו של דבר, נראה שהתשובה תלויה בתרבות, ברגישות אישית ובהקשר המקומי.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
