אם אתם שייכים לקטגוריה של אלו שמשאירים את הכלים בכיור בלילה, (בתקווה שתתעוררו למחרת והם פתאום יהיו נקיים), כדאי לדעת שההרגל הזה עלול להיות הרבה יותר מסוכן ממה שאתם חושבים.
להשאיר כלים מלוכלכים בכיור אחרי הארוחה מספק למזיקים כמו תיקנים, נמלים, עכברים וחולדות בדיוק מה שהם צריכים: מזון, מים ומסתור. כן, אתם בעצם יוצרים להם "בית חם ומזמין" ממש במטבח שלכם.
"פתאום יש לכם מזיקים שמסתובבים על משטחי העבודה, משאירים צואה בארונות ואף משתינים על סכו"ם", אומר סטיו מייר, מנהל בטיחות טכנית ואנטומולוג מוסמך (ACE) בחברת JP McHale לניהול מזיקים.
"שלושת המרכיבים שכל מזיק צריך כדי לשגשג בבית - המזון, המים והמסתור, נמצאים עכשיו אצלכם בכיור. עד שמשהו ישתנה, המזיקים יהפכו לחלק מהבית ומהמשפחה", מוסיף מייר.
מה קורה כשמשרים כלים במים לאורך זמן
כחלק מתהליך הניקוי, לעיתים ממלאים את הכיור במים וסבון כדי לרכך שאריות מזון. זוהי פעולה טבעית, אך אחרי כשעתיים מתחילה התרבות של חיידקים במים, והם הופכים את המים למעין שכבה רירית שמקשה על הניקוי.
"השכבה הרירית הזו עלולה להכפיל את זמן השפשוף, ולכן השריה ארוכה מדי, במיוחד ללילה שלם, היא הרגל מסוכן", מסבירה ג’ניפר פארנל, מייסדת Humble Suds - קו מוצרי ניקוי טבעיים.
כיצד חיידקים וריחות מצטברים במטבח
חיידקים משגשגים כשכלים נשארים להשרות בלילה, במיוחד כשטמפרטורת המים יורדת מתחת ל-43 מעלות צלזיוס, מציינת פארנל. בנוסף, שאריות מזון עם ריח חזק עלולות לחדור לחומרים סופגים במטבח כמו עץ, בד וספוגים.
"עץ הוא הכי פגיע כי הוא סופג ריחות ולחות במהירות, וכל סדק או חריץ הופך למסתור מושלם לחיידקים", היא מוסיפה.
השארת הכלים מלוכלכים גם מושכת מזיקים - הם מוצאים מקור מזון קבוע וחוזרים אליו שוב ושוב, מה שמקשה על סילוקם מהבית.
הרגלים פשוטים למטבח נקי וללא מזיקים
הטיפ המרכזי הוא לשטוף או לפחות לשטוף בקצרה את הכלים מיד אחרי הארוחה כדי למנוע התייבשות המזון. אם יש לכם מדיח כלים, כדאי להעמיס את הכלים מיד לאחר השימוש. אם אין, מלאו את הכיור במים חמים עם מעט סבון להשריה קצרה ואז שפשוּף סופי.
"הדבר הכי טוב שאתם יכולים לעשות הוא לנקות את כל הכלים לפני שאתם הולכים לישון. הכיור נקי וריק יסיר את מקור המזון הקבוע ויגרום למזיקים לחפש מקור אחר", מסביר מייר.
כדי לשמור על הכיור נקי, חשוב לטפל בלכלוך מיד ולא לדחות.
פארנל ממליצה גם על חיטוי ספוגים ומגבות כלים באופן קבוע כדי למנוע הצטברות חיידקים בכיור, ולהפעיל את טוחן הזבל עם מים חמים כדי למנוע הצטברות מזון וריחות.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו