כולנו עושים את זה – רואים כתם עקשן, חוטפים את סבון הכלים ומתחילים לקרצף. הרי אין כמו הנוזל הירוק-צהוב הזה להתמודד עם שומנים ולכלוך, נכון? אז זהו, שלא.
מסתבר שהמוצר הקסום הזה שנמצא בכל מטבח ישראלי עלול לגרום נזק בלתי הפיך לחלק מהחפצים היקרים ביותר בבית שלנו.
"רוב האנשים לא מבינים עד כמה סבון כלים יכול להיות הרסני כשמשתמשים בו במקום הלא נכון", מזהירה סטפני פיליפס, מומחית ניקיון ובעלים של חברת ניקיון מובילה בארה"ב שמטפלת בבתים יוקרתיים, בראיון שנתנה לאתר של מרתה סטיוארט.
1. רהיטי עץ – הטעות שמקצרת את חיי הרהיטים היקרים שלכם
חשבתם שניקוי שולחן העץ היפה שקניתם בסבון כלים זה רעיון גאוני? חשבו שוב.
"אני רואה את זה שוב ושוב אצל לקוחות חדשים", מספרת פיליפס. "רהיטי עץ יפים שעלו אלפי שקלים ונהרסו בגלל ניקוי עם סבון כלים".
הסיבה פשוטה – סבון כלים נועד לשבור שומנים ולהסיר אותם. אבל עץ זקוק לשמנים טבעיים כדי להישאר בריא ומוגן. כשאתם מנקים עם סבון כלים, אתם למעשה מקלפים את שכבת ההגנה הטבעית של העץ, מה שמוביל למראה דהוי, יבש ובסופו של דבר – סדקים והרס.
"הטיפ שלי לרהיטי עץ הוא פשוט: מטלית לחה במים בלבד לניקיון יומיומי, ופעם בחודש טיפול בפוליש איכותי לעץ. זה הכל", ממליצה פיליפס. "ואם אתם סועדים ליד שולחן עץ יקר? שימו מפה או תחתיות. זה יחסוך לכם המון כאב לב בעתיד".
2. ספות ומוצרי עור – איך לא להרוס השקעה של אלפי שקלים
הספה מעור שהשקעתם בה מחכה לרגע שבו תנסו לנקות אותה עם סבון כלים. וזה לא יסתיים טוב. "לקוחה שלי שפכה יין אדום על ספת עור בצבע שמנת," נזכרת פיליפס. "בפאניקה, היא ניקתה עם סבון כלים. תוך שבועיים, האזור שניקתה התחיל להיסדק והעור נראה כמו של סבתא בת 90."
הסיפור הזה לא יחודי. סבון כלים אמנם מעולה לניקוי כתמי שמן, אבל כשמדובר בעור – זאת בדיוק הבעיה. העור זקוק לשמנים טבעיים כדי להישאר רך וגמיש. סבון כלים מפרק בדיוק את השמנים האלה, מה שהופך את העור ליבש, פריך וסדוק.
"למוצרי עור יש רק פתרון אחד", מדגישה פיליפס. "חומר ניקוי ייעודי לעור, ומיד אחריו – מרכך עור. שום דבר אחר".
3. שטיחים – הטעות שתגרום לשטיח שלכם להיראות מלוכלך תמיד
ילד שפך מיץ? כלב עשה פיפי? ברור שתרוצו לסבון הכלים, אבל עצרו רגע!
"סבון כלים על שטיח הוא כמו מלכודת דבק ללכלוך", מזהירה פיליפס. "אתם תנקו את הכתם, הוא יראה נקי, ואז תוך שבוע המקום הזה יהיה מלוכלך פי שלושה משאר השטיח".
הסיבה מפתיעה – סבון כלים כמעט בלתי אפשרי לשטוף לגמרי משטיח. השאריות שנשארות בסיבים הופכות למגנט ללכלוך. אז המקום שניקיתם? הוא יהיה הראשון להתלכלך, ובגדול.
"לכתמי שטיח יש רק פתרון אחד אמיתי", מייעצת פיליפס. "חומר לניקוי שטיחים מבוסס אנזימים, מים חמים מאוד, ואם אפשר – מכונת ניקוי שטיחים. אין קיצורי דרך כאן".
4. כביסה – הפיתוי שיהפוך את המכונה שלכם להר קצף
נגמרה אבקת הכביסה והבגדים מלוכלכים? אל תעזו להשתמש בסבון כלים כתחליף. "ראיתי מכונות כביסה חדשות מתקלקלות לגמרי בגלל סבון כלים", מזהירה פיליפס. "אנשים לא מבינים שזה כמו לשים פצצת קצף בתוך המכונה".
מכונת הכביסה מתוכננת לעבוד עם חומרי כביסה שיוצרים כמות מוגבלת של קצף. סבון כלים, לעומת זאת, מייצר בועות בכמויות אדירות. התוצאה? מכונה שמתמלאת בקצף, נוזלים שבורחים מכל כיוון, ובגדים שנשארים עם שכבת סבון דביקה שמושכת לכלוך.
"אם אתם רוצים להשתמש בסבון כלים בכביסה, יש רק דרך אחת", אומרת פיליפס. "טפטפו טיפה קטנה ישירות על כתם שומן, השאירו לכמה דקות, ואז הכניסו למכונה עם אבקת כביסה רגילה. זהו. שום דבר אחר".
5. מדיח כלים – הטעות שתהפוך את המטבח שלכם לבריכת קצף
נגמר הטבליות למדיח? אז תשטפו את הכלים ביד, כי האלטרנטיבה גרועה בהרבה.
הבעיה היא אותה בעיה כמו במכונת הכביסה – מדיח הכלים מתוכנן לעבוד עם חומרי ניקוי שלא יוצרים הרבה קצף. סבון כלים, לעומת זאת, יוצר כל כך הרבה בועות שהן בורחות מכל פינה של המדיח ויוצרות בלגן ענק במטבח.
אז כן, סבון כלים הוא מוצר נהדר, אבל רק כשמשתמשים בו נכון. אז בפעם הבאה שמשהו נשפך, קחו רגע לחשוב לפני שאתם שולפים את סבון הכלים. במקרים מסוימים, הוא באמת הפתרון המושלם. אבל לפעמים – הוא האויב הגדול ביותר של הבית שלכם.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו