יש לכם אקנה? ייתכן שזו הסיבה

השמש יכולה לסייע בייבוש של פצעונים על עור הפנים, אך היא גם עלולה להיות מסוכנת • איך נדע איפה עובר הגבול בין מועיל למזיק?

אילוסטרציה. אקנה. צילום: GettyImages

עונת הקיץ היא העונה שבה כולנו יוצאים לבלות וליהנות מהשמש, אבל לאלו מאיתנו שסובלים מפצעונים, חשוב להבין את ההשלכות של קרני השמש על עור הפנים ואת הקשר שלה להופעת פצעי אקנה

השמש יכולה להיות גם מועילה וגם מזיקה לעור אקנתי. מצד אחד, היא מפחיתה דלקת בעור וקוטלת את חיידקי האקנה, מצד שני, קרינת ה-UV שלה יכולה לגרום לגירוי ולהחמרה במצב. כשהעור נפגע מהשמש המערכת החיסונית שלנו עובדת במרץ כדי לתקן את הנזק וזה יכול להוביל להיווצרות של דלקת, מצב שיכול להחמיר את האקנה.

חשיפה ממושכת לשמש יכולה לגרום לפיגמנטציה באזורי הפצעונים ולגרום לגירויים בעור, שבתורם עלולים לעודד היווצרות של פצעונים.

קרינת השמש מעלה את תהליך חידוש תאי הקרטין, צילום: GettyImages

חשיפה לשמש גם מגבירה את ייצור השומן בעור ועלולה להוביל לאקנה. הטמפרטורה הגבוהה והלחות הם אלו שמגבירות את קצב ייצור הסבום, הנוזל השומני שמופרש מבלוטות החלב בעור, מה שמוביל להתגברות השמנוניות בעור, סתימת נקבוביות והתפרצות או החמרת אקנה.

בנוסף, קרינת השמש מעלה את תהליך חידוש תאי הקרטין - החלבון שמגן על העור, וזה מגביר את סיכויי סתימת הנקבוביות והופעת פצעי אקנה.

חלק מהטיפולים לחידוש עור ולתיקון המרקם שלו עשויים להגביר את הרגישות של העור לשמש, ולכן מי שנמצא בטיפול כזה צריך להיות מודע לכך ולהשתמש במקדם הגנה בהקפדה יתרה.

מה ניתן לעשות על מנת לשמור על העור מפצעים?

מומלץ להשתמש באופן קבוע במקדם הגנה לפחות פעמיים ביום. קרמי הגנה ברובם נוטים להעלות את רמת השומן בפנים בעקבות סתימת הנקבוביות בעור. לכן, הסובלים מעור שומני, בעייתי ואקנתי חייבים לבחור במקדם הגנה נטול רכיבים קומודוגניים.

חבשו כובע בזמן שאתם שוהים במזג אוויר חם וכך תגנו על עור הפנים שלכם מחשיפת יתר לקרני השמש.

חשוב לזכור כי השמש מסייעת בייצור ויטמין D, שמשחזר את העור ויכול לשפר עור אקנתי. לכן,  חשיפה מעטה שכולנו זוכים לה עם הגנה מתאימה, תאפשר לנו ליהנות מהיתרונות של השמש.

העדיפו מקדם הגנה המכיל לפחות 30 SPF. צריך להוסיף שכבה נדיבה בכל שעתיים, ואף יותר מכך אם אתם משתזפים בחוף הים.

הפתרון היעיל ביותר הוא להימנע כמה שיותר מחשיפה ישירה לשמש, במיוחד בשעות הצהריים בהן קרינת ה-UV בשיאה.

איך נדע מה נדע איזה קרם הגנה הכי מתאים לעור שלנו?

הבסיס לבחירת מקדם הגנה נמצא במה שנקרא "סולם פיצפטריק" מדובר בשיטת סיווג שפותחה ע"י תומס ב. פיצפטריק (Thomas B Fitzpatrick) בשנת 1975. סולם זה משמש כמערכת סיווג שמסייעת לזהות סוגי עור שונים על סמך התגובה שלהם לחשיפה ממושכת לקרני UV, ועל סמך הסיכון הפוטנציאלי לפתח סיבוכים הקשורים לשמש.

הפתרון היעיל ביותר הוא להימנע כמה שיותר מחשיפה ישירה לשמש, צילום: GettyImages

סוג 1: עור בהיר מאוד לרוב עם עיניים בהירות ושיער בלונדיני או ג'ינג'י: אנשים בעלי סוג עור זה נשרפים בקלות מקרני השמש, עד לכדי כוויות של ממש.

סוג 2: עור בהיר, בשילוב עם עיניים בהירות וצבע שיער בהיר עד בינוני: לאנשים בעלי סוג עור זה יש נטייה לקבל כוויות מהשמש די בקלות והעור שלהם בקושי משתזף אלא הופך לאדמדם.

סוג 3: גוון עור בהיר עד בינוני עם שילוב של צבעי עיניים ושיער כהים: לא כל חשיפה שלהם לקרני השמש תסתיים בשריפה וכוויות, אלא רק אם הם שהו זמן ממושך מדי תחת השמש.

סוג 4: גוון עור בינוני (חום בהיר) עם עיניים ושיער בגוונים כהים: אנשים עם סוג עור כזה, נוטים להשתזף בקלות ולהישרף מהשמש לעיתים נדירות.

סוג 5: גוון עור כהה עם עיניים ושיער בגוונים כהים: יכולת השיזוף שלהם היא כמעט מקסימלית, כלומר, הם תופסים שיזוף בקלות רבה ובמהירות. הפעם האחרונה שהם נשרפו מהשמש כנראה לא קיימת בכלל.

סוג 6: גוון עור כהה מאוד בשילוב שיער ועיניים כהות: גוון עור כזה, נמצא בדרך כלל אצל אנשים עם מורשת אפריקאית, אפרו-קריבית או אפרו-אמריקאית. כוויות שמש הן מקרה נדיר בקרב אנשים בעלי סוג עור זה.

חשוב להדגיש כי ללא כל קשר לסוג העור שלכם, הגנה מקרני השמש חיונית בכל מקרה ועליכם למרוח קרם הגנה ולהישמר מפני השמש בכל יום לפני שאתם יוצאים מהבית.

ישנם גורמים רבים מלבד סולם פיצפטריק שמשפיעים על בחירת מקדם הגנה ותדירות השימוש בו. למשל, גורמים סביבתיים כמו רמת החשיפה לקרני UV, משך החשיפה וכדומה. גם סוג העור חשוב: האם יש לכם עור שומני, יבש או אקנתי? האם אתם סובלים מרגישויות, אלרגיות, מצבים רפואיים, נטילת סטרואידים או תרופות אחרות, שימוש בתכשירים פעילים או טיפולים לחידוש מרקם העור (העור עלול להיות רגיש יתר על המידה) ועוד.

בכל הקשור לאקנה ומקדם הגנה רוב מקדמי ההגנה בשוק נוטים להיות קומודוגנים (כלומר, מזרזים היווצרות של ראשים שחורים ולבנים) ומסיבה זו אנשים רבים מתקשים במציאת מקדם ההגנה המושלם להגנה מקסימלית מהשמש. למי שיש רגישויות בעור או עור אקנתי חשוב להתאים את קרם ההגנה לאחר בחינת העור בצורה מקצועית על פי כלל הפרמטרים והצרכים המשתנים של כל מטופל ומטופלת.

רבקה זיידה, מייסדת ומנכלית המרכז לטיפול באקנה בשיטת רבקה זיידה, מומחית לשיקום עור אקנתי

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר