
צילום:Getty Image
בסוף שנת 2015 טסתי לצ'ילה כדי לטעום יין מקומי. אבל עם כל הכבוד ליין, המשקה שליווה אותי לאורך כל הנסיעה - מהכוסית הראשונה במלון ועד ערב הפרידה מהמארחים, שאחריו בקושי הספקתי להתעורר לטיסה חזרה - היה פיסקו, ברנדי ענבים שמיוצר בצ'ילה ובפרו.
על מקורו של הפיסקו ניטש ויכוח ארוך שנים בין שתי המדינות הדרום־אמריקניות, אך העובדה שעליה לא מתווכחים היא שהפיסקו יוצר לראשונה במאה ה־16 על ידי הכובשים הספרדים, שחיפשו תחליף ל"ארוחו", מעין גראפה שזוקקה מכל מה שנשאר מענבי היין לאחר שנסחטו. את הפיסקו הפרואני מותר על פי התקנים לייצר משמונה זנים מקומיים, בזיקוק יחיד, ללא יישון בעץ וללא דילול במים. התקן בצ'ילה קצת פחות מחמיר והוא מתיר לזקק את הפיסקו כמה פעמים, לדלל במים וליישן בחביות עץ.
תרבות הקוקטיילים, שהחזרה למקורות היא אחת מאבני היסוד שלה, תרמה לא מעט לעניין העולמי במשקה הוותיק, שיודע להתערבב היטב, עניין שאותו אפשר להרגיש בשנים האחרונות גם בישראל. אל "Capel", מותג הפיסקו הצ'יליאני הפופולרי שנחת כאן לפני כמה שנים, הצטרף לאחרונה "Barsol", פיסקו פרואני שמזוקק מענבים מקומיים בדודים קטנים ואינו מדולל במים. לרגל האירוע גייסנו את הברמן דוד קלינצ'ב מ"זאלמה אכבר קוקטייל בר" בבאר שבע, המנצח בתחרות הברמנים "וורלד קלאס 2017". דוד, שעומד לייצג את ישראל בתחרות הברמנים העולמית במקסיקו סיטי, שיתף איתנו כמה מתכוני קוקטיילים מרעננים במיוחד על בסיס פיסקו, שכל אחד יכול להכין בבית.
פיסקו סאוור
הקוקטייל הקלאסי הזה נמזג לראשונה בלימה שבפרו בשנת 1950 (ויש הטוענים שכמה שנים מאוחר יותר) על ידי ויקטור מוריס, אמריקני שהגיע לפרו כדי לעבוד בחברת רכבות והחליט שעדיף לפתוח בר. את חלבון הביצה שמופיע במתכון המקורי, שרבים נרתעים ממנו, דוד מציע להחליף במי חומוס. במקום ארומטיק ביטרס, מרכיב שרובנו לא מחזיקים בבית, הוא ממליץ להשתמש בליקר עשבים ארומטי כגון אוורנה.
החומרים (למנה אחת):
שוט (60 מ"ל) פיסקו
3 כפות (30 מ"ל) מיץ לימון סחוט טרי
1/2 1 כפות (15 מ"ל) מי סוכר ביחס 1:1
1 כף (10 מ"ל) חלבון ביצה או מי חומוס
קרח
זילוף ארומטיק ביטרס
כך תעשו:
מוזגים פיסקו, מיץ לימון, מי סוכר וחלבון ביצה או מי חומוס לשייקר עם קרח, מנערים היטב, מסננים לכוס ומוסיפים זילוף ארומטיק ביטרס.
פיסקו סאוור פאנץ'
וריאציה טרופית ים־תיכונית על הפיסקו סאוור הקלאסי, עם מיץ אננס שמוסיף טעמים מתקתקים ומרכיב מפתיע במיוחד: כוכב אניס, ששובר את הטרופיות ולוקח את הקוקטייל לאזורים מקוריים, ובעיקר מקומיים.
החומרים (למנה אחת):
שוט (60 מ"ל) פיסקו
2 כפות (20 מ"ל) מיץ לימון סחוט טרי
2 כפות (20 מ"ל) מיץ אננס
1 כף (10 מ"ל) מי סוכר ביחס 1:1
1 כף (10 מ"ל) חלבון ביצה או מי חומוס
קרח
זילוף ארומטיק ביטרס
כוכב אניס לקישוט
כך תעשו:
מוזגים פיסקו, מיץ לימון, מיץ אננס, מי סוכר וחלבון ביצה או מי חומוס לשייקר עם קרח, מנערים היטב, מסננים לכוס, מוספים זילוף ארומטיק ביטרס ומקשטים בכוכב אניס.
פיסקו ג'ינג'י
לאופי הכתום של המתכון הזה אחראי מיץ הגזר, שתורם לא רק לצבע אלא גם לסמיכות ולטעמים המתובלים. מתכון מקורי עם ריחות מתובלים, טעמים מאוזנים וסיומת ארוכה במיוחד.
החומרים (למנה אחת):
5 כפות (50 מ"ל) פיסקו
2 כפות (20 מ"ל) מיץ לימון סחוט טרי
3 כפות (30 מ"ל) מיץ גזר
2 כפות (20 מ"ל) מי סוכר ביחס 1:1
1 כף (10 מ"ל) חלבון ביצה או מי חומוס
קרח
כך תעשו:
מוזגים את כל המרכיבים לשייקר עם קרח, מנערים היטב ומסננים לכוס.
פיסקו מיול
פיסקו מיול הוא קוקטייל שנוצר במנהטן בשנות ה־40 של המאה הקודמת, והוא מבוסס על וודקה, מיץ ליים ובירת ג'ינג'ר ומוגש בספל מתכת. כאשר מחליפים את הוודקה בפיסקו ומוסיפים למתכון המקורי גם מי קוקוס ומי סוכר, מתקבל משקה קיצי ומרענן בטעמי קוקוס וג'ינג'ר.
החומרים (למנה אחת):
שוט (60 מ"ל) פיסקו
שוט (60 מ"ל) מי קוקוס
3 כפות (30 מ"ל) מיץ ליים או לימון סחוט טרי
2 כפות מי סוכר ביחס 1:1
קרח
בירת ג'ינג'ר
כך תעשו:
מוזגים את כל המרכיבים פרט לבירת הג'ינג'ר לשייקר עם קרח, מנערים, מוזגים לספל מתכת ומשלימים בבירה.
פיסקו שפריץ
גרסת הפיסקו ל"אפרול שפריץ" - המשקה הכתום המבוסס על אפריטיף עשבוני ויין מבעבע. כאשר משלבים במתכון גם פיסקו, מי סוכר ומיץ לימון, מתקבלת תוצאה מתקתקה ועשירה בטעמי פרי.
החומרים (למנה אחת):
3 כפות (30 מ"ל) פיסקו
3 כפות (30 מ"ל) אפרול
3 כפות (30 מ"ל) מיץ ליים או לימון סחוט טרי
3 כפות (30 מ"ל) מי סוכר ביחס 1:1
3 כפות (30 מ"ל) יין לבן יבש מבעבע
קרח
סודה
פלח תפוז לקישוט
כך תעשו:
מוזגים את כל המרכיבים פרט לסודה לכוס יין עם קרח, מערבבים, משלימים בסודה ומקשטים בפלח תפוז.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו