הסימנים על מידת השפעות הרוחב של רוח הסכמי אברהם על שפת המרחב כולו, כבר נותנים את אותותיהם. "אספר לך על שני אירועים שלא שמענו כמותם לפחות 50-60 שנה, עד שנפתח הסכר, ואשר התרחשו לאחרונה בטבעיות" - כך פותח את השיחה בינינו המזרחן ד"ר אדי כהן, חוקר בכיר במרכז בגין-סאדאת למחקרים אסטרטגיים באוניברסיטת בר אילן.
המדובר הוא בשני מקרים של יהודים שהוזמנו ללבנון ולסוריה, כפי שיתוארו להלן, אשר מייצגים בעיניו של ד"ר כהן לא פחות מאשר שינוי תודעתי עמוק אצל ערביי האזור ביחס ליהודים ולגישתם לישראל.
ביום שני, ה-1 בנובמבר השנה, אירח שגריר לבנון בצרפת, ראמי עדואן, עשרות מיהודי לבנון בביתו שבפריס. עבור כהן, יליד ביירות, לא הייתה בכך מקריות: "מדובר במפגש לא שגרתי ואף חריג, שבו השגריר שיבח את הקהילה היהודית הלבנונית, בשפה שלא נשמעה בשנים האחרונות כלפי יהודים מפיו של בכיר לבנוני. הוא דיבר על דו-קיום, על חופש הפולחן ועל האחריות של המדינה להגן על כל אזרחיה.
"אחד מן המוזמנים היה ההיסטוריון נאג'י זיידאן, שהגיע במיוחד מבריסל. זיידאן נודע בספר שהוא כתב על יהודי לבנון, ובימים אלה מסיים את כתיבת ספרו השני. נוסף על כך, השגריר כיבד את האורחים היהודים באוכל כשר שהוזמן במיוחד עבורם, וברור לכל שכנס כזה לא יכול היה להתקיים ללא אישורים מגבוה".
האירוע השני הוא ביקורה של משלחת עם עשרות מיהודי סוריה שמתגוררים בארה"ב, שהגיעה לאחרונה לדמשק ושהתה בעיר שבועיים. "הם התקבלו בצורה יפה על ידי השלטונות, יש תיעוד שלהם יושבים בשולחן ארוך במסעדה", מספר כהן, "והם שבו לבתיהם בשלום. למי שלא זוכר, היהודים ברחו בשנות ה-90 מסוריה בגלל האנטישמיות, ואילו כעת בשאר אל-אסד מראה סימנים של חיזור אחר היהודים".
שני האירועים האלה, לכאורה מקריים, הם לדעת כהן תולדה של השינוי העמוק שגרמו הסכמי אברהם לתפיסה של הערבים ולתודעתם באזור ביחס ליהודים וליהדות. "כמובן שזה לא קרה ככה סתם. הרי הניסיון ההיסטורי מראה שהיהודים בורחים ממדינות כאלה, ולכן מה שאנו חוזים בו כעת הוא בלתי נתפס, לא פחות", מסביר כהן.
"זה לא קורה בחלל ריק", הוא מדגיש, "מדובר בשינוי מהותי. אני מוצא קשר ישיר לרוח של הסכמי אברהם בעניין הזה. אין לי ספק שההסכמים נתנו ליהדות וליהודים סוג של הנכחה באזור, במובן הזה שהערבים מציינים: 'היהודים קיימים - והם היו אצלנו!'. במבט רחב יותר, כל אלה הם ביטויים לחיזור של מדינות ערב אחר היהודים: ראינו את זה באיחוד האמירויות, בבחריין ובמרוקו, וכיום אנו חווים את הניצנים הראשונים של הדבר במזרח התיכון".
כהן מספר על ביקורו לפני כחודש בדובאי שבה, לדבריו, "חשתי בביטחון מלא. ראיתי יהודים עם כיפות בקניון של דובאי. בלי חשש. דובאי הפכה להיות הרבה יותר בטוחה מפריס או ברלין".
בהקשר הזה, מרחיב המזרחן ואומר כי "כולם מעוניינים כעת ביהודים, הגם שאינם יודעים כל כך כיצד לקבל אותם. קח, לדוגמה, את פורטוגל – מדוע הם רוצים להעניק דרכונים בחינם ליהודים? הם משדרים בכך ש'נביא את היהודים'. הם אינם ערבים, כמובן, אבל הערבים החלו בהתאמה לתפוס את היהודים באופן הזה".
"דברים משתנים בתקופה הזו"
ד"ר כהן הוא משפיען רשת דומיננטי אשר יותר מ-450 אלף עוקבים אחריו בטוויטר, מרביתם מהעולם הערבי. רק לאחרונה נבחר חשבון הטוויטר שלו למשפיע ביותר בשפה הערבית לקהל הערבי, בבדיקה שכללה את כלל האינטראקציה עם העולם הערבי.
"אני נושם את המרחב הערבי, מדבר עם גורמים רבים", הוא אומר, "לאחרונה התראיינתי לערוץ רוסי שמרבית הצרכנים שלו הם אנשי איראן ואנשי סוריה. כשאני עובר על התגובות אני נחשף, לצד הביקורת המובנת שאני מקבל, גם להרבה מאוד תמיכה ולאמירות של 'היהודי צודק'.
"אני בהחלט רואה את השינוי. לפני ארבע שנים בלבד, כשהתחלתי לתקשר ולצייץ בצורה מסיבית, אנשים פחדו לעשות לייק או ריטוויט. תסתכל עכשיו מה קורה - המצב התהפך לחלוטין. הסכמי אברהם הובילו לשינוי תודעתי במחשבה המדינית של העמים באזור. השינוי המשמעותי מכולם הוא זה הנוגע ליחס כלפי היהודים. מי שהובילו את הרוח הזו בארצות ערב ונתנו לה הד הן האמירויות, בדמות הסכמי אברהם. אני מאוד ריאלי ולא רוצה להפליג, אבל אפשר לומר בהקשר הזה שהדברים משתנים בתקופה הזו, ורוחות טובות באות לקראתנו".
לכל הכתבות בסדרה - לחצו כאן
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו