"הכל התחיל בנחלאות": הפרויקט החדש של שי צברי ונטע אלקיים

השניים ישתפו פעולה עם שורה של מוזיקאים במיזם "סיור סליחות", שנועד להנגיש את המסורת לציבור הרחב • יוזם הפרויקט: "הספר מיועד לכולם - לסקרנים ולמי שעבורם מדובר בחוויית חיים משמעותית"

שי צברי. צילום: זוהר רון

בעוד שלושה חודשים יהודים רבים בישראל ובעולם יחלו לומר סליחות באלול לקראת יום הכיפורים. עד אז, פרויקט חדש מקווה להנגיש את הפיוטים והתפילות לכלל הציבור, ולתת מקום לכלל עדות בקאנון הישראלי.

פרויקט "סליחות" כולל ספר־אלבום מהודר, המציג את פיוטי הסליחות, לצד דברי הסבר, פירושים ותרגום לכל פיוט, וכן 130 צילומים של כתבי יד וספרים עתיקים. בספר מופיעים הפיוטים והתפילות המרכזיים של הימים הנוראים מכל קהילות ישראל. כתבי היד, שחלקם בני אלף שנה ויותר, נאספו מספריות ומאספני יודאיקה בכל רחבי העולם וחלקם רואים אור לראשונה.

עורך הספר הוא מישאל וקנין, שיזם את הפרויקט "סיור סליחות", מתוך אהבה לפיוטי הסליחות ולתפילות הימים הנוראים. "הכל התחיל מזוג חברים חילונים שהסתקרנו לדעת מה זה 'סיור סליחות'. הצעתי להם להצטרף אליי לתפילת סליחות בבית הכנסת 'עדס' שבשכונת נחלאות, וכדי להקל עליהם את המפגש הראשון עם המנהג העתיק כתבתי כמה דברי הסבר ופירושים על עולם הסליחות.

גרסה מודרנית למסורת עתיקה. נטע אלקיים בפרויקט "סיור סליחות", צילום: עמוס גרונדוג

"הספר מיועד לכולם: הסקרנים להציץ בראשונה אל עולם הסליחות, ומי שהסליחות הן עבורם חוויית חיים משמעותית ומתמשכת, חוויית ילדות מכוננת, הכוללת מלים, צלילים, ריחות וטעמים. הסליחות הן נכס צאן ברזל כלל־ישראלי, והפרויקט 'סיור סליחות' מעניק להן את מקומן בקנון התרבות הישראלי".

פרויקט "סיור סליחות" כולל שני אלבומי מוסיקה: אחד בגרסת בית הכנסת, עם ביצועים של פיוטי הסליחות והתפילות בלחנים מסורתיים, בשיתוף מיזם "הזמנה לפיוט" של גדול פייטני ישראל, הרב חיים לוק, יחד עם חברי אנסמבל הפיוט. האלבום השני הוכן בגרסה מודרנית עם עיבודים בביצוע אנסמבל הפיוט עם האורחים הרב חיים לוק, שי צברי ונטע אלקיים. הפיוטים זמינים להאזנה בספוטיפיי, אפל מיוזיק ויוטיוב על ידי סריקת קוד QR המופיע ליד כל פיוט.

"זכינו לשיר את פיוטי הסליחות עם הרב חיים לוק – שילוב של בעל תפילה ואמן עצום, המצליח לבטא בשירתו פרשנות עמוקה ומקורית, ובמקביל לבצע גרסאות עכשוויות של פיוטי הסליחות והתפילות האהובים", אומר יאיר הראל, העורך המוסיקלי של הפרויקט ומנהל "אנסמבל הפיוט".

לצד הפיוטים בספר וכתבי־היד העתיקים, משולבים מאמרי פרשנות וחוויות אישיות על עולם הסליחות והתפילה פרי עטם של כותבים בולטים: הרב אילעאי עופרן, פרופ' חביבה פדיה, פרופ' אביגדור שנאן, פרופ' שולמית אליצור, פרופ' יוסף יובל טובי, שי צברי, ג'קי לוי, חן ארצי סרור, יאיר הראל, עמיחי חסון, אבי בללי, ד"ר מאיר נזרי, יעל גידניאן, ד"ר איתן רייך, ד"ר איתי מרינברג-מיליקובסקי, לבנת בן חמו ויאיר אסולין.

כאמור, בספר מוצגים תצלומים של כתבי יד וספרים עתיקים מכל קהילות ישראל, שמהווים עדות גנוזה לעושרה של מסורת הסליחות לאורך הדורות. בין כתבי היד: פיוטים מסידור רבי סעדיה גאון מהמאה ה־11, קדיש משנת 1350 באיטליה, "גניזת קהיר", ופריטים אותנטיים מכל קהילות ישראל - מרוקו, איראן, גרמניה, מצרים, אוסטריה, אוקראינה, תימן, רומניה, הולנד, איטליה, לבנון, כורדיסטאן, עיראק, תוניס, ספרד ועוד.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר