הגולם קם על יוצרו הקולנועי
אגדת הגולם שבנה המרה"ל מפראג במאה ה-16 כדי להילחם נגד עלילות הדם נגד היהודים כיכבה בהצגות, ספרים ומאמרים. היא זכתה בעבר גם לעיבוד בסרט גרמני אילם לפני מאה שנה, לאופרות וגם לפרקי טלוויזיה בסדרות כמו "תיקים באפלה" "משפחת סימפסון" ו"גרים". כעת האגדה מגיעה שוב למסך הגדול, עם יצירה קולנועית ארוכה וממוקדת על הסיפור. שחקנים הוליוודים לצד שחקנים יהודים הופכים את הסרט הזה לאותנטי ומרתק.
הסרט מביא את סיפורו של כפר יהודי קטן בגולה. הגויים פורעים ביהודים, מבעירים שריפות ועושים פוגרום - מצב די שגרתי בימים ההם של השטאטעל היהודי המזרח אירופאי לפני 200 שנה. אלא שכאשר חנה (חני פירסטנברג) איבדה את הבן הקטן שלה היא בונה תכנית כדי להציל את משפחתה ואת אנשי הכפר מהאיכרים הגויים, שמאשימים את בני הכפר במגפה שפרצה.
חנה מפיחה מתוך ייאוש חיים באפר. הגולם כמו שהוא מוצג בסרט נוצר בדמותו של ילד קטן ודי מבהיל. אלא שחנה תגלה שלגולם יש תוכניות משלו, ושהוא יעשה בלאגן שלם. יוצרי הסרט סיפרו ש"הצד האפל של היהדות תמיד ריתק אותם". נראה אם זה גם ירתק את הצופים.
צא, דיבוק
ב-1937 יצא הסרט 'הדיבוק', שלווה לאחר מכן גם בהצגות, וב-2012 יצא סרט נוסף תחת אותו השם, שמדבר על התופעה המיסטית הזו. משפחה הכניסה במקרה לבית קופסה מקוללת, ומגלה שהיא נושאת את הדיבוק, מה שכמובן גורם להם למזל רע במיוחד. האם הם יצליחו להשתחרר מהקללה, או שכמו רבים וטובים בפולקלור היהודי, הם ישלמו מחיר כבד? העלילה, יש להודות, די בנאלית: משפחה, גורם שמפריע לשגרה ומושיע בדמות רב צדיק. תוסיפו מוזיקה דרמטית והבזקי אור חדים, והינה סרט.
אפשר למצוא בסרט התייחסות אל הישן ואל החדש כנקודות מפגש. המשפחה הנוצרית המודרנית החדשה והמתקדמת מגיעה אל השטייטל הישן בברוקלין. ושם מתרחש המפגש הבלתי נמנע. דווקא שם, בעולם העתיק והנשכח ישנה תרופה בדמותו של רב עם זקן שאותו מגלם הזמר מתיסיהו.
ויש בסרט הזה גם כמה אי דיוקים: מתיסיהו, שמגלם חרדי, שומע מוזיקה באוזניות תוך כדי יום שבת כשבבית הכנסת כולם עם שטריימילים. בנוסף הכיתוב על הקופסה המיסטית מוטעה – האותיות העבריות שיוצרות פסוק נכתבו הפוך.
איזה כיף להיות יהודי
האחים כהן עוסקים לא מעט בהיבטים יהודים בסרטים שלהם. ישנם דמויות כמו וולטר סובצ'אק מהסרט ביג לבובסקי שלא מוכן לנסוע בשבת ואחרים. הסרט המיסטי ביותר שלהם הוא "יהודי טוב" (2009), שבו יש מוטיבים יהודיים אזוטריים רבים. ספר איוב, שאלת הרע, רב ישיש ומסתורי, טקס בר מצווה עם עלייה לתורה שמשתבש וגם אגדה על פסוק בתוך השיניים שהתגלה במקרה במהלך טיפול שגרתי.
אבל סצנת הפתיחה היא אולי אחד המרתקות שיש בסרט הזה. הסרט מתחיל בציטוט שמיוחס לפרשן התורה הנודע רש"י: Receive with simplicity everything that happens to you (קבל בפשטות כל מה שקורה לך).
בסרט מוקרן סיפור קצר ביידיש, שמתרחש בשטייטל במאה ה-19. עגלון יהודי חוזר מאוחר לבקתה שבו הוא מתגורר ומספר בגלל שהתעכב בגלל תקלה בעגלה. מי שעזר לו הוא הרב גרשוב, אולם אז אשתו אומרת "הוא הרי מת לפני שלוש שנים – זה היה דיבוק שעזר לך". בהמשך דופק אותו הרב בדלת, והאישה מנסה להוכיח שהוא לא חי. יצוין כי האחים כהן הודו שאין קשר בין הסצנה ליתר עלילת הסרט, אבל אנשים עדיין ניסו למצוא הקשרים בעניין.
הרב הנעלם
ואי אפשר בלי קשר ישראלי לבסוף. בשנים האחרונות יצאו שני סרטים של הבמאי אבי נשר שעוסקים במקובלים וטקסי קבלה. הראשון הוא "הסודות" (2007) שעוסקת בנעמי, בת של רב מכובד מבני ברק שמבקשת ללכת ללמוד במדרשה לבנות בצפת לפני נישואיה. במדרשה עושות היא ו-4 בנות נוספות טקסי תיקון ועוד.
בסרט "פלאות" עוסק נשר ממש בדמות של צדיק קבלי. גיבור הסרט שמכונה ארנב נתקל בשלושה גברים דתיים שמכניסים אדם מכוסה בשמיכה לתוך דירה נטושה שנמצאת מול דירתו. הוא מסתבך בפרשה שכוללת מקובל נערץ, חטיפה ועוד. עלילת הסרט הושפעה מפרשת היעלמותו של הרב ניר בן ארצי.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו