הרב חיים קנייבסקי | צילום: אריק סולטן

חשש מעימות בכותל: הרב קנייבסקי נגד הרפורמים

גדול הדור החרדי יצא נגד התנועות הלא אורתודוקסיות: "יש לזעוק בתפילה ולמחות על הניסיון שלהם לפגוע בקדושת הכותל המערבי" • ראשי התנועה הרפורמית והקונסרבטיבית בריאיון נרחב שיפורסם בסוף השבוע ב"ישראל היום": הגיע הזמן שננהג כרצוננו • מתיחות שיא לקראת תפילת יום שישי בכותל המערבי

תפילת ראש חודש אדר, שתתקיים ביום שישי הקרוב, צפויה להתנהל תחת מתיחות קשה ועימות חזיתי בין התנועות הרפורמיות והקונסרבטיביות לבין החרדים בכותל המערבי. בניסיון להתניע מחדש את מתווה הכותל יגיעו לרחבת הכותל שני בכירי התנועות הלא אורתודוקסיות בצפון אמריקה, נשיא התנועה הרפורמית הרב ריק ג'ייקובס ונשיא התנועה הקונסרבטיבית הרב יעקב בלומנטל. מולם יתייצבו על פי התכנונים המסתמנים אלפי חרדים, ייתכן בגיבויים של חברי כנסת מהמפלגות החרדיות.

הרב חיים קנייבסקי, גדול הדור החרדי נשאל אתמול האם על הח"כים החרדים להוביל את המאבק והשיב בחיוב. בדברים שהגיעו לידי "ישראל היום" הוא אומר: "הרפורמים גורמים להרס עם ישראל ולחורבן העם היהודי. יש לזעוק בתפילה ולמחות על הניסיון שלהם לפגוע בקדושת הכותל המערבי כדי לכפר על החילול ה׳ שהם עושים".

הבכירים היהודים-אמריקנים, מנגד, טוענים כי פניהם לא לאלימות, אך בניגוד לפעם קודמת, שבה בהתערבות הנשיא יצחק הרצוג נמנע פיצוץ, הפעם הם לא מתכוונים להתקפל. בריאיון נרחב שיפורסם ביום שישי במוסף "ישראל השבוע" הם מבהירים כי הם מצפים לראות פעולות בשטח מראש הממשלה.

הרב ריק ג'ייקובס והרב יעקב בלומנטל,

"אנחנו לא אחראים לאלימות", טוען הרב ג'ייקובס. "אם אנשים באים עם שנאה ואלימות לכותל זה לא אנחנו. מבחינתנו אנו באים כדי להתפלל לשלום עבור האוקראינים. מישהו בקהילה החרדית צריך לקום ולקחת אחריות. אנשים צריכים להבין שלמילים יש משמעות. ב-1997, שבועות אחרי שרב קהילה במבשרת ציון אמר שאנחנו כמו מחבלים מתאבדים, מישהו זרק בקבוקי תבערה לתוך גן ילדים שלנו. הקיצוניות הזו חייבת להיפסק".

"כשהנשיא ביקש זאת מהרב קריב, קיבלנו הבטחה שלצד השקט תהיה התקדמות במתווה הכותל, מאחורי הקלעים. חודשים אחר כך מתברר שזה לא קרה. הגיע הזמן שנעשה בפומבי את מה שאנחנו רוצים, בתקווה שהתפילות האלו ייערכו בעתיד לא רק בראש חודש - אלא כל הזמן", מוסיף הרב ג'ייקובס.

הרב בלומנטל מבהיר כי הם המתינו די והותר להקמת המתווה על ידי ממשלות ישראל, וכעת הגיע הזמן למעשים. "אנחנו לא אלו שמתנהגים באלימות. לא ברור לי למה אי אפשר להביא ספר תורה לכותל, זה לא הגיוני. אם הכותל נועד לכל העם היהודי, גם לנו מותר להתפלל בו בדרך שנרצה. ארגנו פשרה שתאפשר ליצור אזור לתפילה שוויונית, וקשה לי להבין למה אי אפשר להקצות אזורים שונים לתפיסות שונות ביהדות. אנחנו בסך הכל מגיעים לכותל להתפלל, לא מתריסים בשום דרך, לא רוצים להפריע לאף אחד, רק להתפלל".

פרשן רדיו "קול ברמה" ישראל כהן מסביר כי נראה שהפעם העימות יהיה חריף מתמיד, לאור התבטאויות החרדים. "לפני חודש לפיד וליברמן דיברו על קידום מתווה הכותל ואחרי מתקפה דתית-חרדית דווקא בנט וימינה לקחו צעד אחורה. עכשיו בעקבות הביקור הרשמי של הרפורמים בישראל הניצוץ נדלק מחדש, ותפוח האדמה הלוהט הזה מתגלגל שוב לפתחם של הפוליטיקאים ויכול להצית מאבק גדול סביב הכותל".

הראיון המלא עם בכירי התנועה הרפורמית והקונסרבטיבית - בשישי ב"ישראל השבוע"

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...