מתוך ה"מוזיאון" שהקים יוזף גוצ'בה | צילום: מאיר בולקה

האם מוזיאון פולין להיסטוריה היהודית שבוורשה, יעניק פרס למי שגזל רכוש יהודי?

יוזף גובצ'ה, פולני מקומי, רכש באופן לא ברור את נכס ששימש את משפחת לנדאו למגורים לפני השואה ורצה להפוך אותו לגלידרייה • במהלך השיפוצים התגלו במקום עשרות פריטי כסף היסטוריים השייכים למשפחה, אותם הוא מסרב להחזיר • עתה מתברר כי המוזיאון הכריז עליו כמועמד לפרס

מקורות יהודיים חושדים כי אחד המועמדים לפרס מוזיאון POLIN לשנת 2021, חשוד בעבירות רכוש הקשורות לאתר בו הוא הקים לעצמו מוזיאון פרטי.

מזה כ-שנה וחצי שמשפחת לנדאו, חסידי בובוב מניו יורק, פועלת להשבת רכושם הכולל פריטי כסף רבים, כתבי יד ופריטים אישיים, שנמצאו בביתם שבעיירה החסידית בובובה (BOBOWA) שבחבל מלופולסקי בדרום פולין.

חלק מכלי הכסף שמשפחת לנדאו טוענת בעלות עליהם ומוצגים במוזיאון,

לייבוש לנדאו, צאצא של יעקב מרקוס לנדאו, שהתגורר בבית בכיכר העיר, גילה יום אחד כי פולני מקומי בשם יוזף גוצ'בה קנה בדרכים לא ברורות את הנכס ששימש את המשפחה למגורים ולמסעדה יהודית. אותו גוצ'בה רצה לפתוח בבית העץ העתיק גלידריה, אולם במהלך השיפוצים התגלה מתחת לרצפת הבית אוצר שכלל פריטי יודאיקה בעלי ערך גבוה במיוחד, כולם עשויים מכסף ששימשו את משפחת לנדאו ואת בני הקהילה היהודית.

גוצ'בה, כדי למנוע השבת הרכוש לבעלים או העברת הרכוש למדינה, כפי שמחייב החוק הפולני, החליט לפתוח במקום "מוזיאון יהודי" אשר מעולם לא נרשם בצורה רשמית. לנדאו ניסה לפנות לגוצ'בה, אולם זה לא הסכים לכל הידברות בעניין.

הגלידרייה של יוזף גוצ'בה,

לתמונה נכנס מאיר בולקה, יו"ר הארגון ג'יינריישנס, הפועל לשימור המורשת היהודית בתפוצות, אשר בדק את הנושא לעומק. לדבריו, "בבדיקות השונות שערכתי, קיים חשד סביר כי הליך הבעלות על הנכס נעשה בדרכים מפוקפקות ואם לא די בכך, הרי שיוזף גוצ'בה מחזיק ברשותו פריטים אשר אינם שייכים לו כלל ועליו להשיבם לבעלים או למסרם למדינה למשמרת".

בולקה ביקר במקום עשרות פעמים וניסה בשכנועים שונים ובדרכי שלום ללבן את הנושא, אולם גוצ'בה נותר בסירובו. אם לא די בכך, הוא נחשב בעיירה בובובה כגיבור לאומי לאחר שהוכרז כמועמד לפרס מטעם מוזיאון POLIN.

מהמסמכים שמוצגים במוזיאון, צילום: מאיר בולקה

"זהו פרס יוקרתי המעניק לגיטימיות למעשיהם של פולנים המשמרים את המורשת היהודית ויש לברך על כך. יחד עם זאת, לא יעלה על הדעת שגוצ'בה יהיה מועמד, זאת בשעה שיש עננה קודרת על נכונותו האמיתית לשימור המורשת היהודית. לא יעלה על הדעת שגוצ'בה יחזיק בפריטי המשפחה ויוליך אותם ריקם בניגוד להבטחותיו", אומר בולקה.

משמוצו כל ההליכים שנעשו בדרכי שלום, לא נותרה ברירה לבולקה ולבני משפחת לנדאו והם פנו למשטרה בבקשה לפתוח בחקירה בגין עברות רכוש והפרת החוק לאנדרטאות על פי החוקה הפולנית, מתוך תקווה כי הצדק יצא לאור ומוזיאון פולין יחזור בו מההכרה במועמדותו של גוצ'בה לפרס כלשהו.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...