הרב הראשי מכריע: האם בשר מתורבת ייחשב פרווה?

על פי החלטה של הרב דוד לאו, המזון יהיה כשר פרווה כמו מוצר צמחי בהתאם לשורה של תנאים • "יש מקום להחמיר במידה שהבשר המתורבת ישווק כבשר או כמוצרי בשר" • "ההגדרה ההלכתית היא להליך הייצור שהוצג לרב במפעל"

אילוסטרציה. בשר מתורבת, צילום: רויטרס

דינו של בשר מתורבת הוא כשר פרווה כמוצר צמחי, כך הכריע היום (רביעי) הרב הראשי לישראל דוד לאו בחוות דעת הלכתית מנומקת. 

במענה לפנייה שנשלחה אל הרב הראשי בעניין ייצור בשר מתורבת, כשרותו והגדרתו ההלכתית, פרסם הרב הראשי חוות דעת הלכתית מנומקת. לפני כתיבת חוות הדעת ביקש הרב לאו לבחון לעומק את הליך ייצור הבשר המתורבת, במהלכו הגיע לסיור במפעל בעיר רחובות, שמע מהנהלת המפעל על הליכי הייצור ובחן אותם בעצמו.

הרב הראשי הדגיש כי חוות דעת זו נועדה להכריע באופן עקרוני הכרעה הלכתית בשאלת מעמדו של "בשר מתורבת". בשר זה מיוצר מתאי גזע המופקים בתהליך שהוצג בפניו במפעל. בכך הוא היה יכול לתת העדפה מבחינה הלכתית לייצורו בשיטה זו, שבה התאים מופקים שלא מבשר בהמה קיימת, אלא על ידי תאי גזע שהופקו משטיפת עוברים, בידוד תאי גזע מתוכם, ושתילתם והזנתם במצע "צמחי".

הרב הראשי דוד לאו. הכרעה ראשונית, צילום: אורן בן חקון

במסגרת חוות הדעת הרב הראשי דן בשיטות הייצור הקודמות לעומת שיטת הייצור הנוכחית, מעמדם ההלכתי של תאי גזע המופקים מביצית, דינם של תאי הגזע, וכן נושא החשש המראית עין והרגל עבירה. 

"ככל שהבשר המתורבת יוגדר וישווק כ'מוצר צמחי הקרוב ביותר לבשר', הרי בכפוף לכך שיהיה פיקוח שתאי הגזע אכן יופקו משטיפת עוברים וכן תהיה השגחה על שאר מרכיביו, הרי דינו של בשר מתורבת זה הוא כשר פרווה כמוצר צמחי", נכתב בחוות הדעת. 

כמו כן הוסבר כי "במידה שהבשר המתורבת ישווק כבשר או מוצרי בשר, ובפרט אם צורתו תהיה דומה לבשר בטעמו ובריחו ההולך למרחוק בעת הבישול, יש מקום להחמיר ולהגדירו ככשר, אך לא כמוצר פרווה לעניין עירובו, בישולו ואכילתו עם מוצרי חלב".

המבורגר עם בשר סינטתי בלונדון., צילום: רויטרס

עוד הודגש כי "בפרט יש לאסור פרסום של הבשר המתורבת עם מוצרי חלב מפני שכל אלו עלולים להביא להרגל עבירה ולהכשיל את הרואים ללמוד להקל בבשר וחלב ולזלזל באיסורו, וגם אפשר שבזה נחשב שהאדם רוצה בעצמו שיחשדוהו שאוכל בשר בחלב, וזה בוודאי בכלל והייתם נקיים מה' ומישראל".

לבסוף צוין בחוות הדעת כי "הגדרה הלכתית זו שהמוצר כשר ואינו בשרי, היא להליך הייצור שהוצג בפניי וקיים במפעלכם, ובכפוף לכך שהמרכיבים הנוספים במצע עומדים תחת כשרות הרבנות המקומית. הליך אחר ידרוש בחינה בהתאם לנתונים שבו". 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר