הסדרת חומש תופסת תאוצה: הרב הראשי דוד לאו צפוי להגיע לחומש ביום רביעי הקרוב על מנת להעביר שיעור תורה במקום. מדובר בהחלטה דרמטית לאור העובדה שלפני כשנה, לאחר שיהודה דימנטמן ז"ל נרצח, השר שר הביטחון דאז בני גנץ אסר על הרב הראשי לעלות למקום.
בשנה החולפת התמודדו בחומש עם מה שהתושבים כינו כהתנכלויות. בהוראת הדרג המדיני נאסר על התלמידים לעיתים לעלות למקום, והוצב במקום שבו דימנטמן נרצח מחסום קבוע שלא איפשר לרכבים לעלות לחומש. עלייתו של הרב לאו היא סנונית ראשונה במה שנראה מהלכים להסדרת המקום. הרב לאו יעלה לחומש למסור שיעור תורה לציון שנה להירצחו של דימנטמן.
כ-1,000 איש משתתפים בהכנסת ספר תורה לזכרו של יהודה דימנטמן בחומש // צילום: ישיבת חומש
נדרשים תיקוני חקיקה
בתוך כך, המדינה הודיעה הבוקר (שני) בעמדתה בבג"ץ חומש על כוונתה להסדיר את הישיבה במקום, לאחר כ-17 שנה. בהודעה משותפת לשר הביטחון יואב גלנט ולשר האוצר והשר במשרד הביטחון, בצלאל סמוטריץ׳ עדכנו השרים בשינוי כיוון של הממשלה. במסגרת התשובה מבהירים השרים כי בכוונת הממשלה לבצע תיקוני חקיקה ולגבש מתווה שיאפשר את המשך לימוד התורה במקום בהתאם לחוק.
השהות של הישיבה בחומש תוסדר באמצעות תיקון חוק ההתנתקות. לפני מספר חודשים הוגשה עתירה על ידי ארגון השמאל "יש דין" בדרישה לפנות את הישיבה במקום, שפועלת כמאחז לא חוקי בשנים האחרונות. בג"ץ הורה למדינה להשיב על העתירה עד היום.
בעקבות זאת, בית המשפט העליון הוציא היום צו על תנאי והודיע למדינה כי עליה להשיב בתוך 90 יום מדוע לא לפנות את הישיבה בחומש. "נשיאת ביהמ"ש העליון מנסה לבחון את נאמנותה של הממשלה לחומש", צייצה שרת המשימות הלאומיות, ח"כ אורית סטרוק בחשבון הטוויטר שלה, "אנחנו נעמוד במבחן, בע"ה!".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנונשיאת ביהמ"ש העליון מנסה לבחון את נאמנותה של הממשלה לחומש, לצפון השומרון, ולהסכמים הקואליציוניים.
— אורית סטרוק (@oritstrock) January 2, 2023
אנחנו נעמוד במבחן, בע"ה! pic.twitter.com/bLhDe3b7He