לא מעט אנשים מחשיבים את חיית המחמד שלהם כבן משפחה לכל דבר. היחס המיוחד הזה יכול לעורר הרבה שאלות ובין היתר גם אחת מעניינת במיוחד - האם יש חיים לאחר המוות גם לבעלי חיים?
בדקנו עם רבנים מהי עמדת היהדות בנושא - האם על פי האמונה היהודית מחכה לבעלי החיים גן עדן כמו לבני האדם? ומה קורה איתם לאחר המוות? התשובות יפתיעו אתכם.
המשיב הראשון הוא הרב דוד סתיו, יו"ר ארגון רבני צהר ורב היישוב שוהם, שציין כי מדובר בשאלה רחבה ומורכבת מאוד שנוגעת לעולם הקבלה ולתחום גלגול הנשמות.
"התשובה לשאלה האם לבעלי חיים יש גן עדן וגיהנום קשורה לתפקיד שניתן לחיות בבריאת העולם. האדם נברא כשנדרש ממנו לציית לכללי מוסר ולקיום מצוות. החובה הזו אינה סתמית אלא מייצגת את הפער הגדול שיש בין האדם לבעלי החיים. העליונות המוסרית הזו, הציווי לבחור בטוב ולדחות את הרע, היא מה שמתבטא בשכר של האדם לא רק בעולם הזה אלא גם בעולם הבא. מנגד תפקיד בעלי החיים לא כולל עשייה מוסרית או רוחנית וכל עניינם הוא לסייע ולשרת את האדם. כיוון שזה כל תפקידם הרי שאין להם תכלית מעבר לקיומם בעולם שלנו".
עם זאת, הרב סתיו מציג רובד נוסף: "חייב לציין כי ישנן פעמים בהן נפשו של אדם מתגלגלת בבעל חיים מסיבות שונות הקשורות לתהליך התיקון שלו. אצל סבי, האדמו"ר מזווהיל, הסתובבו בבית המון חתולים. החתולים האלו נעלמו אחרי מותו. ביחס לכך אמרו החסידים שהחתולים היו נשמות של בני אדם שהתגלגלו בחתולים וביקשו ממנו את תיקונן ולכן אחרי מותו הן נעלמו. אמא שלי - הבת שלו - אמרה מנגד שהיו הרבה חתולים כי הבית היה מלוכלך והיה להם מה לאכול בו".
גם לרב יובל שרלו, ראש ישיבת אורות שאול וראש תחום המרכז לאתיקה בארגון רבני צהר הסביר: "על פי הקדמונים לכל אדם יש 5 חלקים רוחניים מעבר לגוף. מדובר בנפש, רוח, נשמה, חיה ויחידה (או בראשי תיבות נר"ן ח"י). בנוגע לכך הם ציינו כי לבעלי החיים יש את הרובד הרוחני הבסיסי והראשוני מאוד - קרי נפש. אלא שמדובר בבסיס שאינו כולל בתוכו רמות רוחניות גבוהות יותר ולכן לא ניתן כלל להשוות אותן לאדם וכן לייחס להן הישארות הנפש".
"זו גם עמדת ההלכה - שמצד אחד מחייבת אותנו להימנע מצער בעלי חיים ומנגד מתירה לאדם לאכול אותם. כמו כן, ההלכה לא מתירה לחלל שבת כדי להציל בעל חיים. כלומר - ברמה הנמוכה של הקיום בוודאי שיש קשר מסוים בינינו לבין בעלי חיים אבל זה קשר נמוך שאין בו את שאר הקומות והרבדים הגבוהים יותר".
המשיבים ציינו כי בניגוד לאדם, נפשם של בעלי החיים מתה ומתפוגגת יחד עם מותם הפיזי. הסיבה המרכזית לכך נעוצה בכך שהנפש היא הכוח שמפעיל את היכולות השונות של הגוף ולמעשה אפשר להגיד כי אצל בעלי החיים הוא ממש חלק ממשי מהפיזיות של בעלי החיים. לכן, כמו שאר הכוחות - גם נפשם של בעלי החיים מתה יחד איתם.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו