המדריך לבישול כשר בין בשר לחלב בשבועות. צילום: אריק סולטן, גטי אימג'ס

חג השבועות במטבח: המדריך השלם לבישול כשר בהפרדה בין בשר לחלב

מכון צומת מפרסם הנחיות מעודכנות לשימוש במטבח ביום טוב - מכיריי גז ועד מדיח כלים • וגם: מתי מותר לכבות את האש, מה עושים עם הפלטה, ומה בנוגע למכשירים חשמליים חדשים ולמנגל?

חג השבועות מעמיד בפני המשפחות הישראליות אתגר מיוחד: איך להכין מאכלי חלב מסורתיים לצד מנות בשר בחג, תוך הקפדה על הלכות יום טוב? המדריך הבא מציג את ההנחיות המעשיות החשובות ביותר למטבח הישראלי בחג.

המטבח בחג השבועות הופך למקום עמוס פעילות, שבו נדרשת הקפדה מיוחדת על הלכות בישול ביום טוב לצד דיני בשר וחלב. המעבר המתמיד בין סוגי המאכלים השונים דורש ידע מעשי ותכנון מראש.

הכנת הכיריים לפני החג

כיריי גז: צריכים הכנה מיוחדת לפני החג. הדבר החשוב ביותר הוא לנתק את התקע החשמלי מהקיר מבעוד יום, כי כשפונים את כפתור הכיריים יש הצתה אוטומטית שעובדת על חשמל - וזה אסור ביום טוב. לאחר ניתוק החשמל, אפשר להשתמש בכיריים בחופשיות ביום טוב על ידי הדלקה ממגפרור או מאש קיימת.

כיריים חשמליים: כיריים עם לוחות קרמיים או הלוגן ניתן להדליק עם שעון שבת שמכוונים מראש. כיריי אינדוקציה לא עובדים עם שעון שבת - צריך להיערך מראש לפתרון אחר.

כיריי גז צריכים הכנה מיוחדת לפני חג השבועות, צילום: גטי אימג'ס

מתי מותר לכבות את האש?

הכלל הבסיסי: אפשר להנמיך את האש כדי להמשיך לבשל על אש קטנה. לכבות את האש לגמרי מותר רק אם אין ברירה אחרת להמשיך לבשל. אם אפשר להזיז את הסיר מהאש - אסור לכבות.

טיפ חשוב: אפשר להשתמש בקוצב זמן על צינור הגז (מכשיר "החגז") - זה מותר לגמרי.

מעבר בין בשר לחלב על הפלטה

מבחינה הלכתית זה מותר, כי בלי לחות אין בליעת טעם. אבל בפועל תמיד נשפכים דברים על הפלטה במהלך החימום.

הפתרון: לכסות את הפלטה בנייר כסף עבה בפעם השנייה. חשוב לוודא שהנייר לא יקרע במהלך החימום.

חשוב לזכור: אסור לחמם בשר וחלב יחד על אותה פלטה מתחת לכיסוי אחד - זה גורם לבעיות הלכתיות חמורות.

המכשירים החשמליים

מדיח כלים: יש שלוש דעות בין הרבנים - חלק אוסרים לחלוטין לבשר וחלב יחד, חלק מתירים בתנאי ניקוי יסודי והחלפת רשתות, ואחרים מתירים רק עם ניקוי הפילטר משאריות אוכל. להפעיל המדיח ביום טוב עם טיימר בעייתי - פתיחת וסגירת הדלת מנתקת ומחברת מפסק, וזה נחשב להפעלה ביום טוב.

מיחם חשמל: אפשר להוסיף מים קרים ביום טוב רק אם גוף החימום עובד כל הזמן בלי טרמוסטט. עם טרמוסטט - המים הקרים עלולים להפעיל חימום מיידי, וזה אסור.

מדיח כלים, צילום: גטי אימג'ס

מכשירי בישול חדשים

מכשירים חשמליים לבישול (תנור, צ'יפסר, אופה לחם) אפשר להפעיל ביום טוב רק בתנאים מחמירים: לכוון שעון שבת מבעוד יום ולהפעיל את המכשיר מראש. אסור ללחוץ על מתגים ביום טוב.

חידוש: מכשירי טיגון ואפייה חדשים עם שני תאים נפרדים אושרו במכון צומת לשימוש בבשר וחלב לפי הנחיות מיוחדות.

הנחיות למנגל

השימוש במנגל גז ביום טוב דורש הכנה:

לפני החג:

- לוודא מספיק גז במיכל.
- להחליף מיכל ריק מראש.
- לכוון את קוצב הגז (החגז) לזמן הרצוי.

ביום טוב:

- לפתוח כפתורי המבערים לפני פתיחת ברז הגז הראשי.
- להתחיל באש קטנה ולהגביר לפי הצורך.
- להדליק רק מאש קיימת.
- מותר להקטין את האש אם היא חזקה מידי.
- במקרה חירום שהגז נגמר - מותר להחליף מיכל.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...