"ישראל היום" הוא גוף תקשורת שנוסד מתוך האמונה שהציבור הישראלי ראוי לעיתונות טובה יותר, מאוזנת יותר ומדויקת יותר. עיתונות שמדברת ולא צועקת. עיתונות אמינה, אובייקטיבית ועניינית. עיתונות אחרת וללא תשלום. המהדורה המודפסת הראשונה פורסמה ב-30 ביולי 2007, וב-2010 הפך "ישראל היום" לעיתון הישראלי בעל שיעור החשיפה הגבוה ביותר בימי חול. מו"ל העיתון היא ד"ר מרים אדלסון. העורך הראשי הוא עמר לחמנוביץ, והעורך המייסד הוא עמוס רגב. אתרי האינטרנט של "ישראל היום" בעברית ובאנגלית, כמו כן היישומונים (אפליקציות) לאנדרואיד ול-iOS, מציגים חדשות מסביב לשעון, תוכן בלעדי, מבזקים ועדכונים, ניתוחים ופרשנויות, וידיאו, פודקאסטים ושידורים חיים. פלטפורמות הדיגיטל של "ישראל היום" כוללות ערוצי חדשות ודעות, תרבות ובידור, לייף סטייל, טכנולוגיה, ספורט, כלכלה וצרכנות, בריאות, חיילים, אוכל, יהדות, תיירות ורכב. ב-2021 עלו לאוויר האתר החדש והיישומון החדש של "ישראל היום" בעברית, במטרה לספק לגולשים חוויה מהירה, עדכנית, בטוחה ונוחה. תכני המהדורה המודפסת של העיתון זמינים גם באתר, במהדורה יומית מקוונת, ואפשר לקבל אותם גם בניוזלטר. מועדון ההטבות הייחודי "הקליקה של ישראל היום" מציע לגולשי האתר הנחות ומבצעים על מוצרים ושירותים. ישראל היום פתוח להערות, לביקורת ולהצעות לשיפור מקהל הקוראים. פנו אלינו במייל hayom@israelhayom.co.il.

X
84 שנה לליל הבדולח

לראשונה: אירוע זיכרון בעולם המוסלמי לפוגרום ביהודים

אירועי זיכרון יתקיים בו־בזמן בדובאי, בווינה ובירושלים • יו"ר ארגון מצעד החיים: "רק ביחד נוכל להביס את השנאה"

,עודכן
0השמעה
ליל הבדולח. מראות שהבטיחו שלא יחזרו, צילום: GettyImages

לראשונה בעולם הערבי והמוסלמי, יתקיים הערב (רביעי) בדובאי שבאיחוד האמירויות אירוע זיכרון מרכזי לפוגרום ליל הבדולח. במהלך האירוע הייחודי תספר איב קוגלר, שורדת שואה בת 91, על המראות שלהם היתה עדה כילדה בליל הבדולח, בפני ילדים מוסלמים ויהודים.

במלאת 84 שנים לאירועי ליל הבדולח, הידועים כ"פוגרום נובמבר", מקיים ארגון מצעד החיים הבינלאומי סדרת אירועים בין־דתיים, שכותרתה "Let There Be Light" (ויהי אור). במסגרת זו, ישאירו הלילה יחידים, מוסדות ובתי תפילה מכל הדתות אור סמלי בחלונם, כסמל לאחריות ההדדית ולמאבק המשותף באנטישמיות, בגזענות, בשנאה ובחוסר סובלנות.

"האנושות חייבת לשמוע". קוגלר וניישלוס,צילום: מרק ישראל סלם

מטרת הקמפיין הגלובלי היא לזכור את תמרור האזהרה הגדול שממנו העולם התעלם, באופן שהביא לפרוץ השואה. זאת, לצד העלאת המודעות למציאות העכשווית של אנטישמיות, אי־סובלנות וגזענות הקיימות כיום כלפי יהודים ולא יהודים, על ידי השתתפות במאמץ חינוכי חוצה קהלים שאליו יצטרפו אנשים מכל דת ורקע.

באירועי ליל הבדולח, שהתרחשו ב־10-9 בנובמבר 1938, נשרפו מאות בתי כנסת בידי הנאצים ברחבי גרמניה. אלפי עסקים בבעלות יהודית נפגעו או נהרסו, מאות יהודים נרצחו וכ־30 אלף איש נשלחו למחנות ריכוז, במה שהיווה נקודת מפנה מבשרת רעות בהתפתחות השואה.

לחבר בין העמים

השנה יצוין יום השנה לליל הבדולח באירועי זיכרון שיתקיימו בירושלים, בווינה ובדובאי על ידי ארגון מצעד החיים, יחד עם שותפיו - קרן ניישלוס, מוזיאון Crossroads of Civilizations (מוזיאון מפגש התרבויות) בדובאי, התנועה למאבק באנטישמיות (CAM), חברת מטא, הקהילה היהודית של וינה ומרכז מילר להגנה וחוסן של קהילות.

באירוע הפתיחה, במוזיאון מפגש התרבויות, ישתתפו מקים המוזיאון, ד"ר אחמד עובייד אל־מנסורי, וראש שלוחת מצעד החיים במפרץ, איתן ניישלוס. השניים הדליקו השנה יחדיו לפיד של תקווה בטקס המרכזי של מצעד החיים בבירקנאו, פולין.

הדוברת המרכזית באירוע, כאמור, תהיה איב קוגלר שהיתה בת 7 כשהגרמנים פרצו לביתה בליל 9 בנובמבר 1938. "התעוררנו לדפיקות הגסטאפו בלילה", היא מספרת על אותו לילה נורא. "החיילים לקחו את סבי ואבי, ממש קרעו את ספר התורה מידיו של סבי. אחרי שהם עזבו רצנו לחלון, שמענו את הזכוכיות של החנות שלנו מתנפצות לרסיסים, וראינו את בית הכנסת שאבי עזר לבנות עולה בלהבות".

אל־מנסורי וניישלוס, מצעד החיים,

איתן ניישלוס אמר ל"ישראל היום": "יש במפרץ הפרסי תרבויות רבות, והאחריות שלנו היא ללמד את כולן. חסידי אומות עולם הצילו את סבתי, וחשוב לדעת שהיו גם מוסלמים ביניהם. יש לי הערכה עמוקה לאחמד ולפעילותו החשובה בעבודה יוצאת דופן ובמחויבות מתמשכת. כל האנושות חייבת לשמוע את הסיפורים וללמוד את לקחי השואה".

אל־מנסורי הוסיף: "אנחנו יודעים על השואה כבר מהילדות, אבל לא ידעתי על ליל הבדולח, וחשוב להבין יותר על הנושא ולציין זאת בטקס ראשון באזור שלנו כדי לחבר בין עמינו, ובין יהודים לבין ערבים, ולוודא שפשעים כאלה לא יחזרו שוב".

"אני זוכר הכל"

באותה שעה יתקיימו שני אירועים: בווינה שבאוסטריה יתקיים "מצעד האור והתקווה", בהובלת הנוער היהודי בווינה ובהשתתפות ארגון מצעד החיים הבינלאומי. המצעד יעבור מגן הלדנפלאץ ועד לכיכר יודנפלאץ, ובסיומו ייערך טקס הנצחה. בירושלים ייערך טקס שבמהלכו יזכו לכבוד וולטר בינגהם ודוד ציצוביץ שורדי שואה שהיו עדים לאירועי ליל הבדולח, ועל חומות העיר העתיקה יוקרנו מסרים של תקווה מרחבי העולם.

"אני זוכר הכל", אמר ציצוביץ, "את דפיקות שמש בית הכנסת, שנאבק בנאצים כדי שלא ייכנסו אבל לא הצליח למנוע מהם לשרוף אותו. אני זוכר איך ניפצו את חלונות החנויות ובזזו אותן, ואיך ילדי ההיטלריוגנד חיכו לנו בכל יום אחרי בית הספר רק כדי להרביץ לנו. חשוב לי לדבר על מה שקרה, שלא ישכחו".

הרב הראשי של איחוד האמירויות, הרב לוי דוכמן: "בשילוב ידיים עם שכנינו, בדו־קיום ובכבוד הדדי אמיתי שהם פרי מאמציו הכנים של הממשל האמירותי, אנו מחנכים את ילדינו כדי שהדור הבא ימשיך ללכת בדרך השלום, במטרה לבנות עולם טוב יותר".

לדברי יו"ר מצעד החיים הבינלאומי, ד"ר שמואל רוזנמן, "הארגון פועל ב־35 השנים האחרונות לחנך יהודים ולא יהודים על אודות השואה ולקחיה, ועל חשיבות המאבק באנטישמיות ובכל צורות השנאה. השנה, לציון 84 שנים לאירועי ליל הבדולח, תצא קריאה ברורה ואחידה מירושלים, מווינה ומדובאי: רק ביחד נוכל להביס את השנאה, ולהבטיח ש'לעולם לא' משמעו 'לעולם לא עוד'".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאילהכיר