ארבעת ארגוני בריאות הלב המובילים בעולם הסכימו לראשונה על הגדרה אוניברסלית להתקף לב, במהלך שעשוי לשנות את אופן האבחון והטיפול במיליוני בני אדם ברחבי העולם. ההנחיות החדשות מתמקדות במיוחד בצמצום הפערים באבחון נשים, שלאורך שנים קיבלו לעיתים טיפול מאוחר או לא מתאים.
על פי הדיווח ב"גרדיאן", ההגדרה החדשה משנה הן את סיווגם של התקפי הלב והן את אופן אבחונם. בעבר ניתנה עדיפות להתקפים שנגרמו מקריש דם שחסם את זרימת הדם ללב, בעוד שמקרים שבהם אספקת הדם נפגעה מסיבות אחרות - תופעה שכיחה יותר בקרב נשים - עלולים היו שלא להיות מזוהים בזמן או שלא לקבל טיפול דחוף מספיק.
במסגרת ההנחיות יינתן מעמד מרכזי יותר לשלושה סוגים של התקפי לב, הנפוצים בקרב נשים עד פי עשרה: עווית בעורק הכלילי, תסחיף בעורק הכלילי וקרע ספונטני בדופן העורק הכלילי.
עווית בעורק מתרחשת כאשר הוא מתכווץ ומפחית את אספקת הדם והחמצן לשריר הלב, בין היתר בעקבות לחץ נפשי, מאמץ גופני או קור קיצוני. תסחיף נגרם כאשר קריש דם או משקע שומני מגיעים לעורק כלילי וחוסמים אותו. קרע ספונטני בדופן העורק מופיע בנשים בלפחות 80% מהמקרים, ולעיתים מתרחש במהלך ההיריון או זמן קצר לאחר הלידה.
שינוי משמעותי נוסף נוגע לבדיקת הטרופונין, חלבון שרמתו בדם עולה כאשר נגרם נזק ללב. עד כה נשים נדרשו להגיע לאותו סף אבחוני כמו גברים, אף שרמות הטרופונין אצלן עשויות להיות נמוכות יותר. ההנחיות החדשות קובעות סף מותאם לנשים, במטרה לצמצם מקרים שבהם התקף לב אינו מאובחן.
פרופ' בריאן ויליאמס, המנהל המדעי והרפואי של קרן הלב הבריטית, הגדיר את המהלך "רגע מכונן" ושינוי יסודי בדרך שבה התקפי לב מוגדרים ומאובחנים בעולם. לדבריו, ההתמקדות בגורמים הפחות שכיחים, המשפיעים בעיקר על נשים, עשויה לשנות את חייהן של נשים רבות.
פרופ' ניקולס מילס מאוניברסיטת אדינבורו, שעמד בראש צוות הרופאים הבינלאומי שגיבש את ההנחיות, אמר כי במשך שנים התקיימה "הטיה מערכתית בלתי מכוונת נגד נשים". לדבריו, אימוץ ההגדרה החדשה ברחבי העולם צפוי לחולל מהפכה ולשפר את הטיפול בחולים.
ההנחיות הוצגו בכנס השנתי של האיגוד האירופי לקרדיולוגיה במינכן ופורסמו בכתב העת European Heart Journal. הן גובשו בידי האיגוד האירופי לקרדיולוגיה, הקולג' האמריקני לקרדיולוגיה, איגוד הלב האמריקני ופדרציית הלב העולמית.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
