מהפכת המזון החדשני בישראל מביאה איתה בשורה טכנולוגית והלכתית, אך גם סכנת חיים ממשית לציבור האלרגיים. משרד הבריאות פרסם הבוקר (שני) הבהרה דחופה בנוגע לצריכת מוצרי חלב חדשים המשווקים כ"חלב ללא פרה", המכילים חלבון חלב שאינו מן החי מסוג BLG (בטא-לקטוגלובולין).
בעוד שמבחינה הלכתית המוצרים החדשים, המיוצרים בין היתר על ידי מחלבות "יטבתה" ו"גד", נחשבים לפרווה - עבור מי שסובל מאלרגיה לחלב פרה, מדובר בחלבון שעלול לעורר תגובה אנפילקטית קשה ואף קטלנית.
במשרד הבריאות מבהירים כי חלבון ה-BLG שאושר לאחרונה לשימוש, הוא אלרגן חלב לכל דבר ועניין. "מוצרים המכילים רכיב זה עשויים להיות מסומנים כ'פרווה' או כ'טבעוניים', אך הם אינם מתאימים לאלרגיים וחייבים בסימון אלרגן חלב ברשימת הרכיבים", נמסר מהמשרד. עוד הדגישו כי סימון כ"פרווה" אינו מהווה אינדיקציה להיעדר אלרגנים.
עם זאת, באיגוד הרופאים המומחים לאלרגיה ואימונולוגיה סבורים כי הצעד של משרד הבריאות אינו מספיק. "הודעה חד-פעמית אינה מגיעה לציבורים רחבים ולא תמנע אסונות", מתריעים באיגוד. לדבריהם, צרכנים רבים רגילים להסתמך על הכיתוב "פרווה" כחותמת בטיחות, והסיכון גובר כאשר המוצרים הללו נכנסים למטבחים של מסעדות בשריות כשרות, שם האלרגיים כלל אינם מצפים למצוא חלבוני חלב.
סכנה גם במסעדות ובאפייה ד"ר עידית לחובר רוט, מנהלת היחידה לאלרגיה ואימונולוגיה קלינית ברמב"ם, מסבירה את המלכוד: "החלב הסינתטי שהונדס במעבדה מבוסס על חלבון שנמצא בחלב פרה. תיוג המוצרים כפרווה עלול להטעות. זו אחריות הצרכנים לעיין ברשימה, אך אני קוראת ליצרניות להדגיש את הסכנה בצורה בולטת הרבה יותר".
ד"ר לחובר-רוט מוסיפה אזהרה גם לבעלי עסקים: "לא כל מוצר 'טבעוני' מתאים לאלרגיים. טעות כזו במטבח של מסעדה עלולה לעלות בחיי אדם".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו