"הציל אותי מנכות": המנתח שטיפל בישראליות ביקר בארץ - והפתיע אותן

פרופ' לורנס לנקה מארה"ב השתתף בניתוח מורכב של נער בן 13 והתרגש לפגוש שתי ישראליות שניתח בעבר • "הצוות היה נהדר, טובים כמו שיש לנו באמריקה" • הרופא הבכיר יצר שיתוף פעולה עם המרכז הרפואי שמיר, מהלך שצפוי לחסוך מעשרות ישראלים נסיעות לחו"ל לצורך ניתוחים וטיפולים

מימין: פרופ׳ יורם אנקשטיין מאסף הרופא, יוסי ערבליך, לורנס לנקה. צילום: איציק בירן אילן סר

אחד מבכירי מנתחי עמוד השדרה בעולם הגיע לביקור בזק של כ-30 שעות בישראל, השתתף בניתוח של נער בן 13 ויצר שיתוף פעולה עם המרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא). מדובר בפרופ' לורנס לנקה (Lawrence G. Lenke) מארה"ב, שהגיע לראשונה לישראל בסיוע ארגון "למענכם".

פרופ' אנקשטיין ופרופ' לנקרה במהלך הניתוח, צילום: איציק בירן אילן סר

פרופ' לנקה, המומחה המוביל בעולם בטיפול בעיוותי עמוד שדרה ובעקמת, השתתף ביום עיון עם מומחים ישראלים בניתוחי עמוד שדרה. במהלך המפגש קיימו דיון במקרים מסובכים, כאשר לנקה הדגיש שהוא לא ממהר לנתח בכל מקרה.

ניתוח מורכב בן חמש שעות

פרופ' לנקה לקח חלק בניתוח מורכב בן חמש שעות במרכז הרפואי שמיר, בילד בן 13 הסובל מגלישת חוליות בדרגה מתקדמת המלווה בעיוות משמעותי של עמוד השדרה. המצב גורם ללחץ עצבי, להפרעה ביציבה ובהליכה, ומצריך התערבות כירורגית מדויקת ומורכבת. ההליך דורש רמת מומחיות גבוהה וניסיון קליני רב, בשל מורכבות התיקון והרגישות של אזור הניתוח. השתתפותו של פרופ' לנקה, הנחשב למומחה בעל שם עולמי בטיפול במקרים מסוג זה, הייתה בעלת חשיבות רבה הן למטופל והן לצוותים הרפואיים בישראל.

מימין: יוסי ערבליך (ארגון למענכם), פרופ׳ לורנס לנקה, פרופ׳ יוסי פרס, צילום: איציק בירן אילן סר

המפגש הוליד שיתוף פעולה למחקרים משותפים, קיום התמחויות של רופאים מישראל והתייעצות משותפת.

"זהו ביקורי הראשון בישראל ובמרכז הרפואי שמיר, ואני שמח על ההזדמנות לפגוש מקרוב את הקהילה הרפואית כאן", אמר פרופ' לנקה. "הביקור מהווה נקודת פתיחה לשיתוף פעולה מקצועי ארוך טווח, שיתמקד בהעמקת הידע הקליני, בשיתוף ניסיון ובקידום הטיפול בעקמת ובמקרים מורכבים".

בשיחה עם "היום" אמר לנקה: "יש לנו עכשיו יחסים לא רשמיים שאני מקווה שיהפכו רשמיים יותר לאורך זמן". על הקולגות הישראלים ורמת הרפואה הוא אמר: "הצוות היה נהדר. הם טובים כמו שיש לנו באמריקה. הניתוח הלך בצורה מצוינת. היה פנטסטי".

"הצוות היה נהדר. הם טובים כמו שיש לנו באמריקה.", צילום: .

"רופא מקסים, מאוד אכפת לו"

יותר מכל התרגש לנקה לפגוש שתי מטופלות לשעבר מישראל - נועה והדס, שנותחו אצלו לפני עשור ולפני כשמונה שנים. את שתיהן הציל, לדבריהן, מנכות.

נועה הקר (24) סבלה מעקמת ומקיפוזיס (גיבנת) ונותחה ב-2016 אצל פרופ' לנקה. "הייתה לי עקמת מאוד חמורה ושלחו אותי אליו כי הוא מומחה עולמי המטפל במקרים מורכבים. בארץ לא היו בטוחים שיידעו לטפל במקרה כזה", היא מספרת. "הוא רופא מקסים, מאוד אכפת לו. הוא אמר להורים שלי שמבחינתו כל מטופל זה כמו ילד שלו, וזה ריגש אותם מאוד וגם אותי. לאורך כל התהליך הוא שאל לשלומי ובדק שהכול בסדר".

הרופא הבכיר יצר שיתוף פעולה עם המרכז הרפואי שמיר, צילום: איציק בירן אילן סר

הדס (32) נותחה לפני שש שנים אצל פרופ' לנקה. "הייתה לי עקמת מאוד חמורה שהידרדרה, שלא אפשר היה לטפל בה בארץ", היא מספרת. היא כבר עברה שני ניתוחים בישראל ועמדה לפני ניתוח שלישי שאי אפשר היה לבצע בארץ.

"אי אפשר היה לדעת אם אני בכלל אצא משותקת. זה ניתוח ללא אחוזי הצלחה גבוהים, וידעתי שיש מצב שאחזור לכיסא גלגלים, כי הייתי באמת במצב מאוד קשה", היא מספרת. "באתי בגישה חיובית ואמרתי שאני הולכת למקום הכי טוב בעולם. אחרי הניתוח הראשון אצל פרופסור לנקה כבר התחלתי ללכת במסדרונות. הוא הציל אותי מנכות".

מימין: יוסי ערבליך עם שתי המטופלות, הדס ונועה, ופרופ' לנקה, צילום: אריאל סר

פרופ' יורם אנקשטיין, מנהל מחלקה אורתופדית ב' במרכז הרפואי שמיר: "במרכז הרפואי שמיר פועלת מחלקה מובילה בתחום הטיפול בעקמת. שיתוף הפעולה עם פרופ' לנקה מהווה בשורה מקצועית משמעותית וחיזוק חשוב הן לצוותים הרפואיים והן למטופלים. אנו נמשיך לפעול למצוינות קלינית ולקידום שיתופי פעולה בינלאומיים עם מומחים מהשורה הראשונה".

מימין: פרופ׳ יורם אנקשטיין מאסף הרופא, יוסי ערבליך, לורנס לנקה, צילום: איציק בירן אילן סר

יוסי ערבליך, יו"ר ומייסד ארגון "למענכם": "הבאת מומחה בסדר גודל של פרופ' לנקה לישראל היא חלק בלתי נפרד מהחזון של 'למענכם' להנגיש את חזית הרפואה העולמית למטופלים ולרופאים בישראל. שיתוף ידע בינלאומי וחיבור של מוקדי ידע עולמיים למערכת הבריאות הציבורית שלנו הם המפתח להצלת חיים ולשיפור איכות הטיפול".

נשיא ארגון "למענכם", פרופ' יוסי פרס, ציין כי מתוך 190 פניות לסיוע שהתקבלו בארגון, היו 12 פניות המיועדות לפרופ' לנקה מחולים ישראלים שתכננו לנסוע להינתח בארה"ב - דבר שעשוי להיחסך מהם בעקבות שיתוף הפעולה שנוצר

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר