עם שובם של החטופים החיים לשטח ישראל אתמול (שני), הם הועברו לבתי החולים ברחבי מרכז הארץ לטיפול ובדיקות הכרחיות. ד"ר סיגל פרישמן, מנהלת המחלקה לתזונה בבית החולים בילינסון שבו נמצאים חמישה שורדי שבי, מספרת: "התרגשנו לראות שכולם על הרגליים, מדברים לעניין, מחייכים. מאז נובמבר רכשנו ניסיון וצברנו ידע. עם זאת להיות שנתיים בשבי זה לא כמו 50 ימים".
"אנחנו נותנים טיפול אישי ביתי לכל חטוף. בודקים כמה שריר איבדו או כמה שומן, מה המדדים של כל חטוף. ככל שיותר זמן השבים לא ראו אור שמש לא היה להם ויטמין די. העצם הלכה והדלדלה. הם אכלו אוכל שמבוסס על אורז ופיתות אז אין משאבים לבניית שריר. השבים לא רוצים לראות אורז, הם ראו הרבה אורז ופיתות. כל הדברים נגזרים ממשך זמן ממושך של תזונה דלה. להבנתנו כל אחד עבר סיפור שונה אבל השובים עשו מעשים שלא היו אמורים לעשות ועתה נטפל בהם טוב ונכון".
"באופן כללי אנחנו יודעים וידענו שיהיו מחסורים בוויטמינים ומחסורים במינרלים, ברזל, בי-12, וויטמין D", מספרת ד"ר פרישמן. "יש מי שבתת קרקע ולא ראה שמש, ויש מי שלא זז ולא אכל חלבונים, וככל שעובר הזמן המחסורים האלה יותר ניכרים".
מי מבשל להם? יש מטבח ייעודי?
"יש לנו שף בבית החולים שמבשל לכלל בית החולים. מה שהשבים מקבלים זה ממש לפי הזמנה, תפירת חליפה אישית לכל יום ויום. שזה בעצם מתחשב בכמה דברים. אחד זה מצבם, עד כמה הם יכולים לאכול עד כמה הם יכולים לאכול בצורה חופשית. הדבר השני זה באמת החשקים שלהם, התיאבון שלהם והצרכים שלהם".
מה אתם יודעים להכין פה מבחינת אוכל?
"הכל, יודעים להכין הכל, להכין ארוחת בוקר כמו בופה של בית מלון, חביתות, שקשוקה, סלטים, טחינה, יוגורטים טובים, גבינות טובות, באמת הכל, ובארוחת הצהריים, ובארוחת חג, או בארוחות ערב, ארוחות בשריות, באמת עם כל המגוון, דגים, עוף, פרגים, סושי. יודעים להכין פה הכל".
"אם יש חשק מיוחד למשהו שלא יודעים להכין, אז אנחנו מביאים ממקום טוב, איכותי, ושאנחנו יודעים שהוא נקי, שזה לא פחות חשוב. אנחנו דואגים במסגרת צוות מטבח מושלם אוכל ביתי חם. ההתאמה היא אישית ואנחנו כל הזמן בודקים חשקים רמת תאבון ומערכת העיכול. אם כל זה מסתדר אז כמובן שנשיג הכל. נכין פה או נביא מבחוץ".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו