ועדת הבריאות של הכנסת דנה היום (שלישי) בחשיפת "ישראל היום" על הסנקציות הכלכליות שהוטלו על 5 מתוך 9 בתי חולים ממשלתיים בשל גרעונות. במסגרת הסנקציות יש צורך באישור על הוצאות מעל 100 אלף שקלים כמו רכישת ציוד או תיקון ציוד שהתקלקל ויש צורך באישור ועדת חריגים לקליטת כח אדם.
הדיון עסק בפגיעה בעצמאות הניהול והשירות הרפואי - בעקבות הטלת עיצומים כלכליים על בתי החולים הממשלתיים. מחצית מבתי החולים הממשלתיים כבר מצויים תחת מעקב משרדי הבריאות והאוצר, ואף ספגו עיצומים על רקע חריגות תקציביות. לפני כחודש הצטרף בית החולים וולפסון לעוד ארבעה בתי חולים — שמיר (אסף הרופא), הלל יפה, ברזילי ונהריה – שאיבדו חלק מעצמאותם הניהולית.
ד"ר אוסנת לב ציון-קורח, מנהלת המרכז הרפואי "שמיר אסף הרופא" אמרה בדיון שבשל אותן ועדות חריגים יש קושי לנהל בפועל את בית החולים. "זכינו לשבחים כשטיפלנו בפצועי המלחמה ובהחזרת החטופים. ועכשיו אנחנו לא בסדר. בגלל הסנקציות חדרי הניתוח לא יכולים לפעול שעות נוספות זו פגיעה קשה בציבור". עוד הדגישה כי מראש התעריפים המשולמים לניתוחים וטיפולים לבתי החולים הם גרעוניים, ובנוסף התגמול לימי אישפוז הוא קטן מההוצאה. בנוסף לכך הסכמי השכר שנקבעו הם גרעוניים לבתי החולים.
עוד אמרה "אסור לפגוע בפעילות השוטפת של בית החולים. הפסדתי קרדיולוג ילדים שאני מחפשת בנרות. עד שקיבלנו תשובה חיובית מוועדת חריגים הוא הלך לבית חולים אחר".
לדברי ד"ר זאב פלדמן, יו"ר ארגון רופאי המדינה שיזם את קיום הדיון המהיר, "אני מתבייש שהגענו למצב הזה, בטח כשאנו תוך כדי מלחמה כבר שנה ושמונה חודשים. הסנקציות התקציביות חייבות להיפסק מייד לפני שהדבר יעלה בחיי אדם. אני קורא לוועדה לפעול באופן מיידי להסדרת תקציב ריאלי לבתי החולים הממשלתיים".
לדבריו של ד"ר פלדמן: "יש לשנות את מפתחות ומקדמי הסובסידיה, להזרים כסף נוסף לבתי החולים המספקים שירותים חיוניים לאזרחי ישראל, ולעצור באופן מיידי את המגבלות שהוטלו על ארבעת בתי החולים הממשלתיים - וולפסון, הגליל, שמיר והלל יפה. אנו דורשים ממשרד הבריאות להתאים ולהשוות את הסדרי הבחירה לכלל אזרחי ישראל, בכל קופות החולים, דבר שיאפשר גם לבתי החולים הקטנים לפעול בהיקף מלא".
ד"ר מיקי דודקביץ', מנהל הלל יפה ציין כי "משנה לשנה אני מג'נגל יותר ויותר כדי לעמוד במדדי התקציב. בת החולים נחשב יעיל ביתר בכל ההיבטים של רכש ופעילות. על פניו ועדות חריגים לא היו אמורות לחול על בית החולים. אך יש פער תקציבי שנובע מהסדרי הבחירה. סובסידיה שהולכת ופוחתת. זה חיצוני לחלוטין ולא תלוי בנו. כשנגמרים ה'פטנטים' ולא מאשרים לנו שעות נוספות וקליטת רופאים אנו פוגעים במטופלים".
ח"כ עופר כסיף (חד"ש-תע"ל) מיוזמי הדיון, הדגיש כי מספר בתי חולים ממשלתיים יידרשו לאישור ועדת חריגים על כל הוצאה מעל 100 אלף שקלים, כחלק מסנקציות שהוטלו על מחצית מבתי החולים הציבוריים. כך, עצמאותם של מנהלי בתי החולים נלקחת מהם.
"שלילת עצמאות הנהלות בתי החולים לניהול המשק הכלכלי שלהם, הוא מעשה חמור שיפגע במטופלים. בתי חולים אינם גופים מסחריים וכל פעולת רכש היא למען שירות הציבור. הטלת סנקציות על בתי החולים פוגעת בצמיחה ובשירות למטופלים, בהתקדמות בטכנולוגית וברכש של ציוד. על ידי מהלך זה מתאפשרת העמקת הפער בין בתי חולים במרכז לבין בתי חולים בפריפריה הגיאוגרפית והחברתית", אמר כסיף.
חיים הופרט, סמנכ"ל תכנון תקצוב ותמחור במשרד הבריאות, השיב כי ועדות החריגים נועדו לבתי חולים עם גרעון של עשרות-מיליוני שקלים, או לבתי חולים המזהירים שהם ממש לפני גירעון. על גירעון עד 5 מיליוני שקלים לא מוטלות עיצומים. מ-10-5 מיליון שקלים יש הגבלות מסוימות כמו אי-פתיחת מחלקות חדשות, ובמקרה של גירעון 29-13 מיליון שקלים ישנן הגבלות משמעותיות יותר. אין מדובר במינוי חשב-מלווה.
ממלאת מקום יו"ר הוועדה, ח"כ קטי שיטרית (הליכוד) בירכה על הודעת משרד הבריאות בדיון כי תתקיים ועדת חריגים בנוגע למרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא) עד לסוף השבוע, ומבקשת כי המשרד יפרט בתוך שבועיים את הסיבות שבתי חולים ממשלתיים מסויימים נמצאים כיום בגירעונות.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו