לאחר פרשת יבוא הביציות הנגועות בהמופיליה, משרד הבריאות מסדיר לראשונה את תחום יבוא הביציות והעוברים לישראל.
טיוטת חוזר שפרסם משרד הבריאות להערות הציבור קובעת כללים לתרומת ביציות, תוך דגש על שמירת זכויותיהן של הנשים תורמות הביציות במדינות המוצא, לצד שמירה על איכות ובטיחות הטיפול. החוזר מגדיר לראשונה שבביציות מיובאות יבוצעו בדיקות גנטיות למאות מחלות.
כמו כן, לראשונה מתייחס חוזר משרד הבריאות באופן מפורש לתרומת ביציות עבור גבר או גברים, לצורך הורות בפונדקאות. החוזר גם מתיר יבוא של ביציות מופרות במקרה שהן מיועדות להליך פונדקאות ובתנאי שהזרע או הביצית הן של אחד מההורים המיועדים. בעבר נושא יבוא ביציות מופרות הוסדר באופן זמני בלבד והיה חשש אצל זוגות בהליכי פונדקאות מפני ביטול ההיתר.
החוזר קובע כי יחידה להפריה חוץ־גופית שתחרוג מהכללים - רישיונה יישלל על ידי משרד הבריאות.
לפי החוזר, תהיה חובה לבצע בדיקות גנטיות לפי סל הבריאות (למחלות דושן ואיקס שביר) בכל ביצית שנתרמת; וכן בדיקת צ'יפ גנטי למאות מחלות נוספות. בנוסף מצוין בחוזר כי תבוצע כל בדיקה גנטית נוספת שעליה ימליץ הרופא המטפל, או שהאישה הנתרמת תהיה מעוניינת בה.
נושא תרומת ביציות הוסדר עד כה במכתב מ־2013, כאמור - ללא שעודכנה בו פסיקת בג"ץ בנושא תרומת ביציות לגברים לצורך הורות ובלי שנוספו בדיקות גנטיות עדכניות.
החוזר מקל גם על הליך היבוא של ביציות לישראל, וקובע לראשונה כי מרפאה בחו"ל שהתנאים בה הוכרו ואושרו על ידי משרד הבריאות תוכל להתקשר בהסכמים עם כמה יחידות הפריה חוץ־גופית ולא עם יחידה אחת כפי שהיה עד עכשיו.
פרופ' טליה אלדר־גבע, מנהלת המחלקה לפריון והולדה במשרד הבריאות, שהובילה את ניסוח החוזר, מסבירה: "מטרת החוזר היא להסדיר יבוא ביציות וביציות מופרות לישראל, כאשר מצד אחד אנו שומרים על איכות ובטיחות הטיפול ומצד שני על זכויותיהן של הנשים התורמות.
"בנוסף, החוזר מקל על מנגנון תהליך היבוא ומסיר חסמים שונים, כך שהיבוא יהיה פשוט יותר וקל יותר. העבודה על החוזר שנמצא כרגע כטיוטה החלה הרבה לפני שהאירוע נחקר במשטרה. היו הרבה דברים שהשתנו מאז ההנחיות הקודמות, ולכן היה לנו חשוב לעדכן את ההנחיות".
ביציות נגועות מגאורגיה
בפברואר האחרון הוגשו כתבי אישום נגד שני רופאים ומומחים לפוריות - פרופ' דוד בידר וד"ר יעקב לברון - ונגד ד"ר פבל איציקסון, מומחה לגנטיקה ואמבריולוג. השלושה עסקו ביבוא ביציות מגאורגיה עבור נשים בישראל וביצעו החזרת עוברים לשלוש נשים, עם תרומת ביציות נגועה בהמופיליה - מחלה תורשתית קשה.
מכתב האישום עולה שאחד מהשלושה ידע כי הוא מייבא ביצית נגועה בהמופיליה אך נמנע מלדווח לשותפיו הרופאים ולמטופלות.
ישראל נחשבת למעצמת טיפולי פוריות, אך לצד זאת קיים מחסור ארוך שנים בתרומות ביציות בארץ. מנתוני משרד הבריאות עולה כי ב־2023 היו 700 אירועים של יבוא ביציות או ביציות מופרות, וב־2024 היו כ־1,000.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו